"Tole ignoriše, Partizan ne plaća"

Fudbalski klub Radnički 1923 iz Kragujevca obratio se javnosti saopštenjem u kom se navodi da se klub nalazi u izuzetno teškoj finansijskoj situaciji.

Izvor:

Četvrtak, 29.01.2015.

14:33

Default images

Kragujevčani ističu da se nalaze pred odlukom da napuste ligu, iako su, kako tvrde, jedini klub u Jelen Superligi koji nema dugovanja prema drugim klubovima ili FSS.

Takođe, čelnici Radničkog kažu da su se obratili predsedniku Fudbalskog saveza Srbije Tomislavu Karadžiću za pomoć, ali da im on ne odgovara, kao i da im je Partizan dužan 8,2 miliona dinara.

Saopštenje Radničkog prenosimo u celosti i bez ispravki.

"Poštovani,

Ovim putem Vam se obraćamo sa molbom za pomoć. Naime, FK Radnički 1923 se nalazi u izuzetno teškoj finansijskoj situaciji iako je možda jedini klub u “JSL” koji nema nezimirene obaveze prema drugim klubovima kao ni prema FSS-u. Račun kluba nije u blokadi, a klub se finasira pretežno sredstvima iz budžeta grada Kragujevca. Dugovi koja je ova uprava nasledila od predhodnih rukovodstava iznose oko 1.2 miliona eura, i odnose se pre svega na neizmirene obaveze prema bivšim igračima i trenerima, klub je godinama unazad trošio više novca nego što je uspevao da obezbedi, iako su sredstva koja je grad izdvajao za finasiranje kluba bila i više nego dovoljna da Radnički 1923 bude jedan od najstabilnijih i finansijski najzdravijih klubova u zemlji. Na žalost situacija je potpuno drugacija.

Ono što smo mi kao uprava u tako reci v.d. statusu uspeli da uradimo je da troškove kluba smanjimo u značajnoj meri, i to za gotovo čitavih 50%, počev od bruto zarada igrača, preko trenera do troškova stanovanja i ishrane igrača. Na ovaj način smo troškove stavili u realne okvire planiranih prihoda u ovoj godini, ali ostaje hipoteka ranije neizmirenih dugova!

Igračima, trenerima, zaposlenima istipendistima klub u ovom trenutku duguje zarade za 4 meseca, na ovaj način su svi igrači stekli pravo da pred arbitražnim sudom FSS-a zatražeraskid ugovora, i pored toga najveći broj njih to pravo nije iskoristio, a sa nekoliko igrača koji su to i učinili smo se naknadno sporazumeli i oni su ostali verni klubu. Sa jednim brojem igraca smo sporazumno raskinuli ugovor, pre svega iz finasijskih razloga.

Prošle nedelje smo se predsedniku FSS-a Tomislavu Karadžiću obratili sa molbom da nam pomogne finansijskom pozajmicom u iznosu od 5 miliona dinara ili da nam pomogne da naplatimo potraživanja koja imamo od FK Partizan u iznosu od 8,3 miliona dinara. Gospodin Kardžić nas je obavestio da i drugi klubovi traže pozajmice ali da FSS nije u mogućnosti da svima pomogne.

Mi smo konstatovali da Radnicki za razliku od drugih klubova koji traže pozajmicu nema neizmirene obaveze prema FSS-u na ime ranije uzetih pozajmica, kao i da smo jedan od retkih, ako ne i jedini klub koji prema drugim klubovima nema nezimirene obaveze. Gospodin Karadžić je predložio sledeće: da FSS preuzme obavezu izmirenja duga koji Partizan ima prema nama, naravno ako za to dobijemo pisanu saglasnost iz FK Partizan a da će savez od budućih priliva koje Partizan ima od UEFA na ime učešća u Ligi Evrope a koji se realizuju preko FSS-a, taj novac od njih naplatiti. U petak 23.01.2015. godine smo dobili dokument iz FK Partizan kojim potvrđuju da su saglasni sa ovakvim načinom isplate duga koji prema nama imaju.

Nakon što smo ovaj dokument dobili pokušali smo da o tome obavestimo predsednika FSS-a ali sa njim i pored brojnih pokušaja nismo uspeli da stupimo u kontakt do utorka 27.01.2015. godine kada smo od njega dobili informaciju da Savez ipak ne može da prihvati da izvrši uplatu Radničkim jer Partizan nece do kraja godine imati prilive preko FSS-a.... Smatramo da smo na ovaj način dovedeni u neravnopravan položaj sa drugim klubovima u ligi koji imaju aktivne pozajmice kod FSS-a, kao i da smo činjenjem odnosno ne činjenjem predsednika FSS dovedeni u zabludu. Zbog ovoga ali i nemogućnosti da nam se pomogne da naplatimo naša potraživanja (ne tražimo novac na poklon) najozbiljnije razmatramo mogućnost da ne nastavimo dalje učešće u JSL, odnosno da iz iste istupimo.

Očekujemo da predsednik FSS-a loptu prebaci u dvorište Zajednice superligaša, pa Vam se iz tog razloga i obraćamo. Takođe očekujemo da gospodin Karadžić, nakon ovog našeg obraćanja Vama ijavnosti postavi pitanje zašto nam novac ne obezbedi Grad ili zašto ne uzmemo kredit od poslove banke i t.d.

Mi imamo samo jedno pitanje, zašto su određeni klubovi povlašćeni u smislu odobravanja pozajmica? Radnički 1923 takođe ima značajna potraživanja od Groningena i Štutgarta, dok su rate Groningena u valuti, Štutgart kasni sa izmirenjem svojih obaveza, radi se o ne malom iznosu, koji bi uz sredstva koja nam duguje Partizan bio sasvim dovoljan za normalan početak drugog dela sezone i borbe za opstanak, ovako smo dovedeni u situaciju da razmišljamo o napuštanju takmičenja, a možda je to i nečiji cilj“.

Upravni Odbor FK Radnički 1923 Kragujevac

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

20 h

Podeli: