Argentinac u dresu Crne Gore?

Defanzivac argentinskog Rasinga Esteban Arijel Saveljić, fudbaler crnogorskih korena, mogao bi da zaigra za reprezentaciju Crne Gore.

Izvor: B92

Nedelja, 25.01.2015.

12:04

Default images
Starsport

Argentinski fudbaler je rođak bivšeg reprezentativca Jugoslavije Niše Saveljića koji je za Vijesti potvrdio rodbinske veze.

"Znao sam da potičemo od istih Saveljića, ali sam tek pre neki dan saznao da smo i bliski rođaci. Njegov deda i moji su iz istog sela. Saznao sam i da je Estebanov otac bio moj veliki fan dok sam igrao za Bordo, da je i Estebanu pričao o meni", rekao je Saveljić.

Esteban Saveljić, koji ima 23 godine, navodno je potvrdio crnogorskom ambasadoru u Argentini Gordanu Stojoviću, da želi zaigra u reprezentativnom dresu zemlje svojih predaka.

Njegova želja postoji, drugi uslov je da dobije državljanstvo, a treći najvažniji da zavredi pažnju selektora Branka Brnovića i ljudi iz Fudbalskog saveza Crne Gore.

Prezime Saveljić koje Argentinci pišu Saveljich ne ostavlja dilemu, u pitanju je potomak crnogorskih iseljenika. Priču potvrđuje i Estebanovo mesto rođenja - grad Tandil, provincija Buenos Ajresa, u kome je formirana najstarija crnogorska kolonija u Argentini, još početkom prošlog veka.

Nekadašnji vezni fudbaler Partizana istakao je da bi mu bilo posebno drago kada bi njegov rođak zaigrao za ’Sokolove’.

"Ne znam šta misle u Fudbalskom savezu, ali smatram da je Esteban pravi igrač za Crnu Goru. Njegov nastup u reprezentaciji bi bio i velika satisfakcija za mene, uteha za moju jedinu neostvarenu fudbalsku želju", istakao je Niša Saveljić, čiji je sin Nikolas (16) nedavno debitovao za crnogorsku reprezentaciju, ali u drugom sportu - vaterpolu.

Saveljić je Argentinac i osim dobijanja crnogorskog pasoša, morao bi da promeni i „fudbalsko državljanstvo”. Prema pravilima FIFA, igrač može nastupati za reprezentaciju zemlje čije državljanstvo želi da dobije ako ispuni neke uslove.

Jedna opcija je da je on, jedan od njegovih roditelja ili njegovi baba ili deda rođeni u toj zemlji, druga je da je na teritoriji zemlje za koju želi da igra živeo najmanje pet godina pre navršenih 18.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: