Srbija ulazi u evropsku MF porodicu

Delegacija Srpske asocijacije malog fudbala putuje u Herceg Novi na Evropsko prvenstvo, od 26. do 30. novembra.

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.11.2014.

15:45

Default images

Srpska asocijacija malog fudbala osnovana je ove godine, a na Generalnoj skupštini Evropske federacije postaće zvanično član evropske kuće malog fudbala.

Delegacija na čelu sa predsednikom Dejanom Boromisom trebalo bi da dobije odobrenje da se uključi u kvalifikacije za naredni evropski šampionat.

Evropska federacija u ovom trenutku broji 26 članica, a na ovogodišnjem šampionatu kontinenta igraće 24 tima.

Srbiji je sasvim sigurno mesto među najboljim evropskim ekipama, i zato ćemo se potruditi da to i ostvarimo na najbrži način“, rekao je predsednik asocijacije Dejan Boromisa. „Takođe nam je želja da i Srbija što skorije ugosti najbolje ekipe starog kontinenta, kao i da povežemo što više ekipa i ljubitelja malog fudbala i sporta uopšte, sa teritorije bivše Jugoslavije, kako bi pokret rekreativnog malog fudbala dobio više na značaju i u samom regionu. Napominjem, da na Evropskom prvenstvu već učestvuju ekipe, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, kao i selekcija suseda Rumunije, čiji je predsednik Razvan Burleanu istvoremeno predsednik Fubalskog saveza Rumunije u velikom fudbalu“.

Upravo Rumuni su najtrofejniji evropski tim, sa medaljama na svim dosadašnjim prvenstvima. Oni brane titulu prvaka Evrope, zarađenu prošle godine u finalnom meču sa Hrvatskom, srebro je pripalo Nemačkoj, koja je na penale dobila Rusiju. Na šampionatu 2012. medalje su osvojili Česi, Slovaci i Rumuni, a godinu ranije šampioni su bili Moldavci, ispred Grčke i Rumunije.

Važno je reći da nas je u maju ove godine posetio i predsednik Svetske asocijacije malog fudbala Filip Juda, koji se uverio kako rekreativni mali fudbal u Srbiji doživaljava ekspanziju. Od njega smo dobili najveće moguće pohvale i podsticaje za dalji rad“, zaključio je Boromisa.

Šampionat u Herceg novom počinje 26. novembra, a posle svečanog otvaranja u 18 časova na teren izlaze domaća Crna Gora i selekcija Škotske.

Prva tri dana igra se po grupama (6 grupa sa po 4 tima). Dalje ide 16 selekcija (po dve najbolje, plus 4 drugoplasirane, baš kao i na EP u Francuskoj), u subotu se igraju osmina i četvrtfinale, a u nedelju polufinale i finalni okršaji.

Minifudbal ili mali fudbal je takmičenje koje su igra po pravilima baziranim na igri rekreativaca - 5 igrača plus golman sa svake strane. Dodatne informacije pronađite na sajtovima svetske i evropske federacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: