Englezi potrošili preko 1 mlrd evra

Klubovi Premijer lige potrošili su 857.7 miliona funti (skoro 1.1. milijardu evra) na fudbalere u letnjem prelaznom roku.

Izvor: B92

Utorak, 02.09.2014.

05:10

Default images

Tako je ubedljivo potučen dosadašnji rekord od 630 miliona funti za dva letnja meseca.

Faktori koji su doveli do ovakvog porasta su svakako novi televizijski ugovor, koji donosi ogromna dodatna sredstva klubovima, loš plasman najbogatijeg kluba u zemlji Mančester Junajteda, kao i novi ugovori "Crvenih đavola" sa Adidasom i Ševroletom, koji im donose ogorman porast zarade.

Junajted je prvi put u ovom veku najveći potrošač, ali su tu ulogu preuzeli na baš dominantan način - sa 153.1 miliona funti nadmašili su prvog sledećeg na listi (Liverpul) za preko 35 miliona, a njihova neto potrošnja (plaćene odštete minus prihod od prodaje) veća je od potrošnje tri sledeća na lisit zajedno (122 prema 114.9 Arsenala, Liverpula i Evertona).

Mančester Siti, godinama unazad lider na tržištu, sada je zbog ograničenja UEFA stao na 54.5 miliona (32 čista). U plusu su završila tri kluba, od čega dva tradicionalno velika kupca (Totenhem, Čelsi)

Sve sume odnose se samo na ovog leta isplaćene sume (odštete ili povraćaj novca po slovu ranijeg ugovora), a ne na eventualne rate koje dospevaju ove godine ili klauzule koje bi mogle da se naplate vremenom (otud je Sautempton zaradio ispod 100 miliona, iako je odavno realno prešao tu granicu).

Sve ekipe dovele su između 5 (Arsenal) i 11 igrača (Lester, Vest Brom, Hal).

Ukupno 11 klubova zaradilo je više od 10 miliona funti, a 14 klubova je bar za jednog igrača izdvojilo 10+ miliona,a samo tri nisu zaradila toliko novca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: