Štoper/golman uveo Ludogorec u LŠ!

Apsolutni junak večeri plej ofa Lige šampiona je štoper Ludogoreca Moci, koji je sa dva odbranjena penala doneo prolaz svojoj ekipi protiv Steaue.

Izvor:

Sreda, 27.08.2014.

21:20

Default images

Ekipe Arsenala, Bajera iz Leverkuzena, Malmea i Atletik Bilbaa takođe će učestvovati u grupnoj fazi Lige šampiona.

Rumuni su u Sofiju stigli sa minimalnom prednošću, ali je Vanderson u poslednjim trenucima meča doneo svom timu produžetke. Golman Stojanov je morao da pravi crveni u 118. minutu, a Moci je uzeo rukavice i zaustavio dva penala vredna 10 miliona evra!

Arsenalu je 17. nastup zaredom u LŠ doneo Aleksis Sančes, golom u 45. minutu meča protiv Bešiktaša, Malme je, posle 1:2 u Austriji, bio ubedljiv protiv Salcburga, Bajer je demolirao Kopenhagen 4:0 (ukupno 7:2), dok je Bilbao, nakon 1:1 u Napulju, preokretom savladao Napoli 3:1.

Činilo se da će nekadašnji prvak Evrope uspeti da sačuva prednost koju je stekao u 88. minutu prvog meča, ali je Brazilac Vanderson uspeo da zatrese mrežu gostiju i odvede meč u produžetke.

U dodatnih 30 minuta se igralo tvrdo na obe strane, da bi se ključni momenat susreta desio u 118. minutu. Napadač gostiju ustremio se sam ka golu domaćih, a Stojanov je bio prinuđen da ga ruši na dvadesetak metara od gola. Zaradio je direktan crveni, lopta je i slobodnog udarca otišla preko prečke, a rukavice je preuzeo štoper Kozmin Moti.
Beta/AP Photo/Alvaro Barrientos
Upravo je Rumun, iz ekipe koja je drugu godinu za redom bila kobna po Partizan, otvorio penal rulet, sigurnom egzekucijom, da bi Kaseru izjednačio. Prvi je promašio strelac jedinog gola u regularnom toku meča, ali je Moci sjajnom paradom zaustavio šut Pirvuleskua, da bi zatim usledila po tri pogotka s obe strane za 5:5.

Fabio Espinoza donosi novu prednost Bugarima, a Moci novom paradom uvodi svoj tim u elitno društvo.

Žreb za grupne faze evropskih takmičenja na programu je u petak u Nionu.

Nismo dugo čekali na prvi gol večeri, jer je Korejac Son heung-Min bio precizan već posle 120 sekundi meča na BajAreni, na asistenciju Štefana Kislinga. Samo pet minuta kasnije bio je 2:0, a ovoga puta se na semafor upisao Hakan Džalhanoglu. Sve je praktično rešeno posle pola časa igre, kada je Kisling pretvorio penal u ukupnu predost svog tima od 6:2.
Beta/AP Photo / Bjorn Lindgren
Naredni gol videli smo u Skandinaviji, gde je Malme posle 11 minuta igre došao do rezultata koji ga vodi u narednu fazu. Damir Skomina je start Gulašija okarakterisao kao penal, gosti su se bunili, ali to nije omelo iskusnog Markusa Rozenberga da zakuca loptu pod prečku. Nisu Šveđani stali posle stečene prednosti, nastavili su sa napadima, da bi Magnus Eriksen, osam minuta posle vođstva, duplirao prednost svog tima.

U prvih 45 minuta meča na Emirejstu nije bilo previše uzbuđenja, Arsenal je bio za nijansu ofanzivniji, ali nije uspeo da kreira 100% šansu. Ipak, da 'Tobdžije' odu na odmor sa prednošću potrudio se Aleksis Sančes, pošto je u prvom minutu nadoknade krunisao dugačku akciju svog tima, uz očajnu reakciju golmana gostiju.

Međutim, možda bi sve bilo drugačije da je Pedro Proensa dosudio čist penala nekoliko minuta ranije, kada se Vilšer okliznuo i oborio veznjaka gostiju, koji se spremao da uputi udarac.
Beta/AP Photo/Alvaro Barrientos
Ponovo nismo dugo čekali na pogodak, jer je italijanski Napoli stigao do prednosti protiv Atletik Bilbaa. Odbijena lopta odbila se do Mareka Hamšeka koji je lepo gađao desni ugao gola domaćina, a lopta se od stative odbila u mrežu. Igrači Bilbaa nisu klonolu posle primljenog gola, preuzeli su inicijativu i počeli da stvaraju šanse, a takav pristup isplatio im se posle petnestak minuta.

Markel Susaeta je dobro izveo korner, Aduric se najbolje snašao, primirio je, i poslao je iza leđa Kabrala za povratak na 'nulu'. Nastavio je Bilbao u istom ritmu, da bi se Aduric ponovo upisao u strelce, osam minuta kasnije. Golman Napolitanaca krenuo je na dugu loptu, ali je Aduric bio brži i lako poslao loptu u mrežu za preokret. To nije bio kraj naleta domaćih, jer je već u 74. minutu bilo 3:1. Unai Lopes je povukao loptu i odigrao je do Ibajia, koji je sa šesnest metara šalje u desni ugao.
Beta/AP Photo/Kirsty Wigglesworth
S druge strane, Leverkuzen je nastavio tamo gde je stao u prvom delu igre. Ovoga puta su Danci izdržali dvadesetak minuta, pre nego što se Štefan Kisling drugi put upisao među strelce.

U međuvremenu, izabranici Arsena Vengera su na sve načine pokušavali da stignu do drugog gola, ali se promašajima istaklo nekoliko igrača domaćih. Ekipa Slavena Bilića i dalje nije kreirala gol šansu, a dodatnu nadu desetak minuta pre kraja dao im je desni bek Tobdžija Metju Debiši, drugim žutim kartonom.

Veliko slavlje na stadinou "Švedske banke" moglo je da počne pet minuta pre kraja, kada je Markus Rozenberg doneo ogromna tri gola prednosti svom timu, a samim tim i plasman Malmeu u Ligu šampiona prvi put u istoriji. Šveđani nikada nisu igrali u ovom formatu Lige šampiona, dok su poslednji Kup šampiona igrali u sezonu 90/91.
Beta/AP Photo/Vadim Ghirda
Bešiktaš nije uspeo da se dočepa gola koji bi ga uveo u grupnu fazu, a najbliži pogotku u samom finišu bio je Demba Ba, dok je Bilbao rutinski priveo kraju posao protiv indisponiranog Napolija.

Prava drama viđena je u Bugarskoj, pošto je Ludogorec uspeo da stigne do pogotka protiv Steaue. Rumuni su u Sofiju stigli sa minimalnom prednošču, golom tek u 88. minutu prvog meča, a ovoga puta bilo je još neizvesnije. Igrao se poslednji minut regularnog toka, kada je Brazilac Vanderson oduševio domaće navijače.

Ludilo u Sofiji nastavilo se u 118. minutu, kada je čuvar mreže domaćih Stojanov bio pinuđen da ruši napadača gostiju na 20 metara od gola, za šta je zadradio direktan crveni, pa je rumunski štoper Moci bio prinuđen da stane na gol.
Beta/AP Photo/Frank Augstein
Upravo je Rumun otvorio penal rulet, sigurnom egzekucijom, da bi Kaseru izjednačio. Prvi je promašio strelac jedinog gola u regularnom toku meča, ali je Moci sjajnom paradom zaustavio šut Pirvuleskua, da bi zatim usledila po tri pogotka s obe strane za 5:5.

Fabio Espinoza donosi novu prednost Bugarima, a Moci novom paradom uvodi svoj tim u elitno društvo.

Liga šampiona, plej-of:

Arsenal – Bešiktaš 1:0 (1:0) (prvi meč 0:0)
Sančes 45+1
Atletik Bilbao – Napoli 3:1 (0:0) (1:1)
Aduric 61, 69, Ibai 74 - Hamšik 47
Bajer Leverkuzen – Kopenhagen 4:0 (3:0) (3:2)
Min 2, Džalhanoglu 7, Kisling 31(p), 66
Ludogorec – Steaua 1:0 (0:0) – penalima 6:5 (0:1)Vanderson 90
Malme – Salcburg 3:0 (2:0) (1:2)
Rozenberg 11(p), 85 Eriksen 19

utorak:
APOEL – Olborg 4:0 (prvi meč 1:1)
Oliveira 29, De Vinsenti 44, Aloneftis 64, Šeridan 65
BATE Borisov – Slovan Bratislava 3:0 (1:1)
Gordejčuk 41, Krivec 84, Rodionov 85
Porto – Lil 2:0 (1:0)
Brahimi 49, Martines 69
Seltik – Maribor 0:1 (1:1)
Tavareš 75
Zenit – Standard Lijež 3:0
Rondon 30, Hulk 54p, 58

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

88 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: