Vlast osudila napad Palestinaca

Konflikt koji je u toku u pojasu Gaze preneo se i na prijateljsku utakmicu između francuskog prvoligaša Lila i izraelskog Makabi Haife.

Izvor: ÐN

Četvrtak, 24.07.2014.

18:16

Default images

Utakmica je prekinuta u 85.minutu u austrijskom gradu Bišofshofen, nakon što su gledaoci, sa palestinskim zastavama upali na teren i napali igrače.

Prema saopštenju policije oko 20, većinom Austrijanaca turskog porekla, upalo je na teren, tokom utakmice, sa palestinskim zastavama i uzvikujući parole vezane za konflikt u Gazi.

"Na terenu je vladao haos. Napadnuti su pretežno izraelski igrači", rekao je portparol policije Ortvin Lampreht agenciji APA.

Na stadion je, najpre, zbog kiše došao mali broj gledalaca, ali su potom policajci na stadionu uočili da se jedna grupa lica umešala među publiku, i zatražili pojačanje, na osnovu čega je haos uspeo brzo da se okonča.

Zamenik predsednika fudbalskog kluba Bišofshofen Kristijan Vinkler kazao je da su gledaoci neposredno pred kraj bacali listiće sa natpisom "Fak Izrael" (Fuck Israel), a potom upali na teren.

Igrači Lila su odmah napustili teren, ali je kompletan tim izraelskog kluba na čijem golu stoji srpski reprezentativac Vladimir Stojković, a trener je Aleksandar Stanojević ostao na terenu i došlo je do sukoba publike i fudbalera.

Jedan izraelski igrač je, prema rečima Vinklera, reagovao veoma agresivno.

"Za mene je situacija bila veoma opasna. Na sreću radilo se samo o maloj grupi, koja je istrčala na teren. Ostatak grupe ostao je na ulici i nije ušao na stadion, a i policija je brzo delovala", objasnio je on.

Prema navodima Makabija fizički su napadnuti igrači Idan Vered i Dekel Keinan.



Austrijske vlasti u istragu slučaja uključile su pokrajinsku Službu za zaštitu ustavnosti i borbu protiv terorizma (LVT).

Identitet napadača je poznat policiji i oni će zasigurno morati da odgovaraju za remećenje javnog reda, a možda i neki dalji krivični prestup što treba da utvrdi istraga. Austrijski državni vrh osudio je događaje u Bišofshofenu.

Austrijski kancelar Verner Fajman, ministarka unutrašnjih poslova Johana Mikl-Lajtner, šef diplomatije Sebastijan Kurc osudili su najoštrije ovaj slučaj, a lider Slobodarske partije (FPO) Hajnc-Kristijan Štrahe zatražio je detaljnu istragu.

"Gosti koji se nalaze u Austriji imaju pravo na bezbednost, nezavisno od porekla i verske pripadnosti", naglasio je Fajman u saopštenju, dodajući da se napadi na sportiste koji vrše pripreme u Austriji ne mogu tolerisati.

"Konflikte iz drugih zemalja unositi u Austriju je potpuno neprihvatljivo", poručila je Mikl-Lajtner.

Kurc je naglasio da počinioci ovog napada moraju biti kažnjeni, jer u Austriji ne smeju biti tolerisani verski ili antisemitski motivisani napadi.

Štrahe je istakao da se ne sme tolerisati radikalni islamizam u Austriji i da je događaj na ovoj utakmici pravi skandal.

Inače turska udruženja organizovala su krajem prošle nedelje velike demonstracije, u više gradova Austrije, protiv Izraela zbog napada na pojas Gaze.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: