Šahtjor vodi pola lige u Rusiju?

Premijerni meč u tekućoj sezoni ukrajinske Premijer lige bio je duel Tavrije i Zarje, što bi lako mogao od sledeće godine da bude meč neke ruske lige.

Izvor: AK

Ponedeljak, 12.05.2014.

18:45

Default images

Šahtjor je petu godinu u nizu šampion Ukrajine, ali nakon što je 89% građana Donbas regije glasalo za nezavisnost, možda je neće braniti.

Donjecka oblast želi da postane deo Rusije, pa bi šampion Ukrajine sledeće sezone mogao da se bori za titulu susedne zemlje.

Ukoliko dođe do raspada Ukrajine, Premijer liga će ostati bez bar šest klubova, jer su uz Šahtjor i Metalurg iz Donjecka, u proruskom delu zemlje Zarja i Iljčivec, dok Tavrija i Sevastopolj kao deo Krima već mogu da konkurišu za ruske lige.

Pod znakom pitanja su i Černomorec iz Odese i Metalist iz Harkova koji su, takođe, u delu zelje kojem je bliža "majka Rusija". Bliži Moskvi nego Kijevu su još Dnjepropetrovsk (Dnjipro) i Zaporužje (Metalurg).
Kolo pre kraja PL od prvih sedam timova na tabeli čak šest je iz delova Ukrajine koji su se otcepili ili bi to uskoro mogli da učine. Pored toga, iz Ukrajine u Rusiju bi mogla da se presele i četiri tima iz druge lige, uključujući i pobednika Olimpik iz Donjecka.

Budućnost ukrajinskog fudbala mogla bi da bude jasnija u četvrtak, kada će Šahtjor igrati u finalu Kupa sa najvećim rivalom Dinamom.

Biće to svakako mnogo više od fudbala, mnogo više od igre. Biće to duel zapada i istoka, Kijeva i Donjecka, direktan okršaj dve zaraćene strane u Ukrajini.

Šahtjor novu titulu nije osvojio u Donjecku, pred 40.000 navijača koji bi verovatno više skandirali Rusiji nego klub, već u centralnom delu zemlje, na praznom stadionu u Poltavi.

Bogati Šahtjor bi svakako bio jedan od favorita u ruskoj Premijer ligi, pa je pitanje i kako bi na njegovo eventualno uključenje u Premijer ligu reagovali Zenit iz Sankt Peterburga te moskovski timovi CSKA, Spartak, Lokomotiva i Dinamo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

66 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: