FIFA: Postupak protiv Šimunića

FIFA je potvrdila da je pokrenula disciplinski postupak protiv Josipa Šimunića koji je ustaškim pozdravom proslavaljao plasman na Mundijal.

Izvor: B92

Petak, 22.11.2013.

12:49

Default images

"Potvrdjujemo da smo pokrenuli disciplinski postupak protiv Šimunića", navodi se u saopštenju FIFA.

Šimunić je u utorak uveče, posle utakmice i pobede protiv Islanda od 2:0, u baražu za Svetsko prvenstvo 2014. godine, na Maksimiru sa službenog razglasa poveo navijanje ustaškim pokličem "Za dom!", na šta su mu navijači uzvraćali "Spremni!".

Kapiten Dinama iz Zagreba je u četvrtak rekao da nije hteo da se meša u politku, već da proslavi uspeh reprezentacije i da je to uradio jer voli svoj narod i svoju zemlju.

Šimunić bi mogao da bude kažnjen suspenzijom od šest utakmica, a Fudbalski savez Hrvatske novčano ili igranjem utakmica reprezentacije bez publike.

Hrvatsko javno tužilaštvo pokrenulo je postupak protiv Šimunića i izreklo mu kaznu od 3.000 evra, jer je "raspirivao rasnu mržnju i uznemiravao druge učesnike javnog okupljanja".

Šimunić je prijavljen i Etičkom odboru Hrvatskog olimpijskog odbora.

U prošlosti je bilo mnogo takvih slučajeva, a medju najpoznatijima su incidenti Paola di Kanija i grčkog fudbalera Jorgosa Katidisa.

Di Kanio je u decembru 2005. godine kada je igrao za Lacio, posle pobede protiv Livorna salutirao s visoko podignutom rukom, zbog čega je kažnjen jednom utakmicom suspenzije i sa 10.000 evra. Takodje je jednom prilikom rekao: "Ja nisam rasista nego fašista".

U aprilu ove godine fudbaler AEK-a iz Atine Jorgos Katidis proslavio je gol nacističkim pozdravom, zbog čega ga je Savez kaznio s pet utakmica suspenzije, 1.000 evra i doživotnom zabranom igranja utakmica u reprezentaciji Grčke.

U oktobru 1996. godine tadašnji golman Aston Vile Australijanac Mark Bosnić salutirao je ispred tribine na kojoj su bili smešteni navijači Totenhema. On se odmah izvinio, rekavši da je u pitanju "neslana šala".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

83 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: