Šimunić: Nisam hteo da širim mržnju

Reprezentativac Hrvatske Josip Šimunić rekao je da nije nameravao da "širi mržnju", kada je ustaškim pokličem proslavio plasman na Svetsko prvenstvo.

Izvor: AK

Četvrtak, 21.11.2013.

11:56

Default images

Kapiten Dinama iz Zagreba rekao je da nije hteo da se meša u politku, već da proslavi uspeh reprezentacije, za koju je odigrao 103 utakmice.

"Misao da me povezuju sa bilo kakvim oblikom mržnje i nasilja me užasava. Ako je neko druačije ili negativno shvatio moje navijanje, moram da negiram da sam to uradio u bilo kakvom političkom kontekstu", rekao je Šimunić.

Televiziji B92 je pokušala da dobije intervju sa Šimunićem, ali je njegov klub Dinamo odbio taj zahtev.

"To sam uradio jer volim moj narod i moju zemlju, a nisam želeo da širim mržnju", dodao je štoper Dinama koji će se u nedelju na državnoj televiziji HRT obratiti javnosti u vezi sa ovim slučajem i tima "završiti priču".

Svetska fudbalska federacija (FIFA) pokrenula je istragu protiv Šimunića, koji je posle utakmice i pobede protiv Islanda (2:0), u nedelju na Maksimiru sa službenog razglasa poveo navijanje ustaškim pokličem "Za dom!", na šta su mu navijači uzvraćali "Spremni!"

"Kao Hrvata koji je rođen i odrastao van svoje domovine meni je dom asocijacija na ljubav, toplinu i pozitivnu borbu; sve ono što smo pokazali na terenu i plasirali se na Svjetsko prvenstvo. I to su bili jedini razlozi koji su me u trenutku emocija ponijeli i zbog kojih sam započeo spomenuto skandiranje s navijačima", objasnio je igrač sa naviše nastupa u istoriji Hrvatske.

"Ostvarili smo veliki uspeh do koga smo teško došli te smo svi bili oduševljeni. Za mene nema polovičnih emocija ni polovične borbe, a posebno kad nosiš nacionalni dres. Na svoj način sam se, kao fudbaler, borio za ime i ugled svoje domovine, za svoj dom. I to je jedina slika doma koju imam u svojoj glavi", zaključio je Šimunić.

Šimunićeva 'akcija' izazvala je buru negodavanja hrvatske, ali i svetske javnosti. Policijska uprava u Zagrebu nije utvrdila elemente krivičnog dela u ovom slučaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

97 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: