Fudbalomrsci i u Fortalezi

Više od 500 demonstranata blokiralo je prilaz stadionu u Fortalezi gde se igra utakmica između Brazila i Meksika u okviru Kupa konfederacija.

Izvor: B92 Brazil
Podeli

Sa zahtevima da se novac više troši na obrazovanje i zdravlje, nego na Mundijal 2014.

"Brazilci, probudimo se, jedan profesor vredi više od Nejmara", vikali su demonstranti. "Dok vi gledate televiziju, ja menjam zemlju. 'Ne' fudbalu - 'da' obrazovanju", piše na jednom plakatu. Prethodnih dana viđene su nasilne demonstracije protivnika fudbala u nekoliko brazilskih gradova.

Utakmicama Kupa konfederacija prisustvuju rasprodati stadioni, kapaciteta većeg od 50 hiljada ljudi.

Brazil u sredu uveče igra sa Meksikom na Novo Kastelao areni, koja je koštala 240 miliona dolara.

"Protestujemo protiv korišćenja javnih fondova za izgradnju stadiona, taj novac je trebalo da bude upotrebljen na obrazovanje", rekao je jedan od demonstranata, 18-godišnji Mateus Dantas.

Demonstranti protestuju protiv vladajuće političke klase u Brazilu, koju smatraju visoko korumpiranom.

Federalne policijske snage biće pojačane u šest brazilskih gradova u kojima se održava Kup konfederacija, kako bi se osigurala bezbednost.

Demonstracije koje su pocele prošle nedelje u znak negodovanja zbog povećanja cena javnog prevoza, prerasle su u proteste protiv vlade i korupcije.

Mnogi demonstranti su negodovali zbog toga što su miljarde dolara potrošene na izgradnju stadiona za potrebe prvenstva sveta 2014, "umesto da budu usmerene na poboljšanje zdravstvenog i obrazovnog sistema u Brazilu".

Brazil je u poslednjih nekoliko godina jedna od država sa najvišom stopom ekonomskog rasta na planeti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 4 idi na stranu