LŠ: Bajern 'sedmicom' do Vemblija

Fudbaleri Bajerna pobedili su ekipu Barselone na "Kamp Nou" 3:0(0:0) i ukupnim rezultatom 7:0 plasirali se u finale Lige šampiona.

Izvor:

Sreda, 01.05.2013.

19:51

Default images

Katalonci, bez Lionela Mesija, nisu ni ozbiljnije pripretili golu Nojera, dok je Bajern odigrao još jedan odličan meč i zakazao duel s Borusijom iz Dortmuna na Vembliju 25. maja.

U prvom delu igre nije bilo golova, da bi mrežu domaćih načeo Roben odmah na startu nastavka. Na 2:0 je povisio Pike autogolom u 72, da bi konačan rezultat postavio Miler četiri minuta kasnije.

Na samom startu meča šok - Vilanova je ostavio Mesija na klupi. Ruku na srce, posle odgledanih devedeset minuta, mala je verovatno da bi čarobnjak iz Argentine uspeo nešto značajnije da promeni.

Meč je počeo standardnim odmeravanjem snaga, ali uz nešto jači tempo i otvoreniju igru. U prvih 45 minuta igre nije bilo previše uzbuđenja, s tim da je ekipa Bajerna bila bliža golu, ali je neodlučnost Robena učinila svoje.

Jedinu pravu priliku za domaće imao je Šavi, ali je sa samo nekoliko metara poslao volej preko gola Nojera.

Posle samo tri minuta igre u nastavku Roben postiže gol i čini se već tada stavlja tačku na ovaj meč.

David Alaba je poslao fenomenalnu dijagonalu do Robena, Holanđanin se u svom stilu zaleteo sa golu, uspeo da proda svoj 'čuveni' dribling u levo, i divno plasirao loptu u dalji ugao gola Valdesa - 1:0.
Beta/AP Photo/Manu Fernandez
Nije ni ovo trgnulo Barsu, krenuli su nešto ofanzivnije ali je sve to bilo jalovo. Bajern je nastavio da preti konstatno i na dvadeset minuta pred kraj meča rešio sva pitanja oko putnika za Vembli.

Roben je prosledio loptu do Luisa Gustava, Brazilac je proigrao zahuhtalog Riberija koji je uputio cenaršut, a Pike je, u želji da izbije loptu, zakucao u sopstvenu mrežu - 2:0.

Posle tri minuta Bajern je dotukao grogiranog protivnika i naneo mu jedan od najtežih poraza u istoriji, uz to, prekinuli su seriju Katalonaca od 21 meča bez poraza.

Riberi je još jednom prozujao pored Songa na levoj strani i poslao loptu na drugu stativu, Miler je bio najviši u skoku i poslao loptu u mrežu nemoćnog Valdesa . Bajern je imao neverovatnih 7:0 posle 170 minuta igre s Barselonom.

Do kraja meča nije bilo previše uzbuđenja. Bajern se domogao Vemblija i finala Lige šampiona, drugi put u poslednje dve godine. Tamo ih čeka Borusija iz Dortmunda, koja je izbacila drugog velikana Španije - madridski Real.

Očekuje nas prvo nemačko finale u istoriji najkvalitetnijeg klupskog takmičenja, a nema sumnje da nas očekuje spektakl u Londonu 25. maja.

Da ovo sve nije neočekivano, barem za ljude koji sport doživljavaju kao pasiju i najvažniju stvar na svetu, najavila je naša redakcija totalnom analizom nemačke Bundeslige.

Tok meča:

Beta/AP Photo/Manu Fernandez
Sastavi:

Barselona (4-3-3): Valdes – Alves, Pike, Bartra, Adrijano – Šavi, Song, Inijesta – Pedro, Fabregas, Vilja

Bajern (4-2-3-1): Nojer – Lam, Boateng, Dante, Alaba – Švajnštajger, Havi Martines – Roben, Miler, Riberi – Mandžukić

Do kraja meča nije bilo previše uzbuđenja. Domaći su samo želeli da sudija što pre odsvira kraj, a ni gosti se nisu previše trudili. Bajern je na Vembliju, a Barselona će morati da podvuče crtu i vidi šta dalje.

76. minut - GOL - Nastavlja se tortura Bajerna nad Barselonom. Fenomenalna partija Franka Riberija. Francuz je još jednom prozujao pored Songa na levoj strani i poslao loptu na drugu stativu, Miler je bio najviši u skoku i poslao loptu u mrežu nemoćnog Valdesa - 3:0. Bajern ima neverovatnih 7:0 posle 170 minuta igre s Barselonom.

Trivia - Barselona je poslednji put izgubila oba meča u evropskom duelu 1987. godine, kada ih je dva puta savladao Dandi Junajted.

72. minut - GOL - Nastavlja se agonija Barselone - 2:0 za Bajern. Roben je prosledio loptu do Luisa Gustava, Brazilac je proigrao zahuhtalog Riberija koji je uputio cenaršut, a Pike je, u želji da izbije loptu, zakucao u sopstvenu mrežu.
Beta/AP Photo/Andres Kudacki
65. minut - Nije se mnogo promenila slika na terenu posle gola Robena. Barsa i dalje ne može ozbiljnije da ugrozi gol Nojera, dok Bajern nastavlja konstatno da preti iz kontri. Vilanova je uveo u igru Sančesa i Alkantaru, ali čini se da nema nameru da uvodi Mesija u igru.

Trivia - Igrači Bajerna nisu uspeli da pogode okvir gola Valdesa u prvom poluvremenu, što im se prvi put desilo ove sezone. Ali, zato su na putu da nanesu Barseloni prvi poraz na domaćem terenu posle 21 meča.

Trivia - Arjen Roben je ovim golom prekinuo post Holanđana na Nou Kamu, pre njega, poslednji gol postigao je Filip Koku 1997. godine za PSV.

49. minut - GOL - Napokon je Arjen Roben uspeo da pošalje loptu u mrežu i praktično odvede svoju ekipu na Vembli. David Alaba je poslao fenomenalnu dijagonalu do Robena, Holanđanin se u svom stilu zaleteo sa golu, uspeo da proda svoj 'čuveni' dribling u levo, i divno plasirao loptu u dalji ugao gola Valdesa - 1:0.
Beta/AP Photo/Matthias Schrader
Poslednjih deset minuta prvog dela igre donelo je nekoliko uzbudljivih situacija, ali nije bilo ozbiljnijih prilika za gol. Roben je, po ko zna koji put, bio sebičan i dobra kontra Bajerna je propala, dok su Katalonci uglavnom pretili iz kontre i preko krila, ali je odbrana Bajerna bez većih problema otklanjala opasnost.

Trivia - Ukoliko Šavi odigra ceo meč protiv Bajerna probiće granicu od 4000 minuta u nokaut fazi LŠ. On bi se tako pridružio svom saigraču Viktoru Valdesu, ali i Van der Saru i Frenku Lampardu.

27. minut - ŠANSA - Prva dobra šansa za domaće. Fabregas je dugo vukao loptu, loše je prosledio do Vilje, koji je morao da je sustiže ali je uspeo da je pošalje u kazneni. Posle skok duela lopta je došla do Šavija na pet metara, ali je kapiten Barse iz voleja šutirao preko prečke.

18. minut - ŠANSA - Nova prilika za goste. Još jedna odlična akcija Bavaraca. Roben i Švajnštajger su kombinovali na levoj stani, da bi Bastijan petom samo odložio loptu do natrčalog Lama, ali je Pike pravovremeno uklizao i sprečio šut kapitena Bajerna.

Trivia - Viktor Valdes i Šavi Ernandes nastupaju po 14. put u polufinalu Lige šampiona, čime su se izjednačili sa Edvinom van der Sarom na prvom mestu.
Beta/AP Photo/Emilio Morenatti
11. minut - ŠANSA - Ne želi Bajern da čuva rezultat što je pokazao od samog starta, a posle deset minuta igre imao je i stopostotnu šasnu. Švajnštajger je pronašao Robena na desnom krilu, Holanđanin se ustremio ka golu Valdesa, ali je bez potrebe komplikovao i dozvolio defanzivcima da ga stignu.

Domaći su iz kontre imali šansu preko Vilje, ali Španac nije uspeo da ugrozi gol Nojera.

Trivia - Valdes je peti Španac koji je sakupio 100 nastupa u Lš, posle Šavija, Raula, Pujola, Kasiljasa. Ujedno postao je tek treći golman koji je sakupio toliko nastupa, posle Kasiljasa i Olivera Kana.

0-10. minut - Prvih deset minuta proteklo je u ispitivanju snage, ali uz nešto brži tempo i bližu igru ka šesnestercima protivnika. Odigrala se i jedna diskutabilna situacija kada je Dani Alves nespretno zahvatio loptu, a Valdes je uhvatio. Igrač Bavaraca zahtevali su indirekt, ali je Damir Skomina samo odmahnuo rukom.
- Niti jedan klub nikada nije nadoknadio minus od četiri gola u istoriji Lige šampiona.

- Katalonci su poslednja tri meča u nokaut fazi protiv timova iz Nemačke rešili u svoju korist s četiri gola razlike.

- Barselona je dobila samo jedan od poslednjih sedam susreta s Bajernom, ali im je ta pobeda, od 4:0 2009. godine, donela finale, a posle i pehar LŠ.

- Bajern je dobio poslednja tri meča u LŠ bez primljenog gola, dok je Lionel Mesi, od sezone 2008/09, postigao 51 gol, što je 37 više od bilo god igrača Barselone.

- Tomas Miler bio je direktno uključen u 54% posto golova svoje ekipe, dok je do sada ukupno pretrčao 143 kilometra.

- U poslednjih pet godina ili je Barselona bila osvajač, ili ekipa koja je eliminisala Katalonce (Mančester Junajted 2008, Inter 2010. i Čelsi 2012).

- Samo je Rud van Nistelroj (13) postigao više golova protiv Nemaca nego Mesi (12).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

269 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

14 h

Podeli: