UEFA: Stop nasilju ili suspenzija!

UEFA je zabrinuta zbog obima nasilja na tribinama stadiona u Srbiji, rekao je član Izvršnog komiteta UEFA Grigoris Surkis u Staroj Pazovi.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 07.03.2013.

14:52

Default images

Surkis je potvrdio da ubuduće postoji mogućnost suspenzije.

"Izvršni komitet UEFA je zabrinut što je toliko nasilja na tribinama u Srbiji. Glavni faktor koji predstavlja prepreku rešavanju tih pitanja je nedostatak odlučnosti. Državni organi treba da jasno preduzmu mere. UEFA poziva na razumevanje vlasti i FSS", rekao je Surkis delegatima Skupštine Fudbalskog saveza Srbije.

Funkcioner UEFA je predložio da se formira radna grupa na nivou većeg broja službi koja bi do kraja maja trebalo da razradi program zakonskih mera i infrastrukture za sprečavanje nasilja na stadionima.

"O tome ću razgovarati sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem. Grupu bih nazvao 'Grupa za brzu reakciju', a činili bi je predstavnici Ministarstva omladine i sporta, sudija i tužilaštva", rekao je Surkis.

On je kazao da je problem nasilja toliko "alarmantan" da je predsednik UEFA Mišel Platini tražio podršku Vlade Srbije.

"U budućnosti može biti govora i o isključenju srpskih predstavnika iz takmičenja pod okriljem FIFA i UEFA", rekao je Surkis.

Srbija je ranije izrazila želju da 2020. godine bude jedan od 13 domaćina Evropskog prvenstva.

"Izgradite nacionalni stadion, sredite navijače, iskorenite loše pojave i dostićićete željeni cilj – da 2020. godine budete jedan od domaćina Evropskog prvenstva", rekao je Surkis delegatima.

Funkcioner UEFA će 11. marta posetiti Hrvatski nogometni savez i predočiti slične zahteve.

"U Hrvatskoj postoje iste tendencije, a pošto se utakmica Srbije i Hrvatske bliži, potrebno je da se više pozabavimo ovim problemom", rekao je Surkis.

Karadžić: Svesni da je ovo poslednja opomena

fss.rs
Predsednik FSS Tomislav Karadžić rekao je da je svestan da su FIFA i UEFA uputili poslednje upozorenje zbog nasilja na terenima i slede strože sankcije.

"Mi u fudbalu smo svesni da smo s nadležnih mesta – iz Niona i Ciriha, dobili možda i poslednje upozorenje pred strože sankcije, jer nerede i nemire odavno niko neće da toleriše i trpi", stav je Karadžića u pisanom saospstenju podeljenom novinarima u Staroj Pazovi.

Predsednik FSS je delegatima govorio o infrastrukturi i poslovanju, a novinarima je podeljena njegova izjava o vodećoj temi - nasilju na stadionima.

"Hoćemo da vidimo konačnu pobedu nad huliganizmom i vandalizmom. Svedoci smo nemilih scena, ne samo na fudbalskim, već uopšte na sportskim priredbama što nas zajedno obavezuje da konačno iskorenimo i tu boljku vremena u kojem živimo", ukazao je Karadžić.

Funkcioner UEFA Grigoris Surkis rekao je delegatima Skupštine da je krajnje vreme da Srbija sredi svoje probleme jer postoji mogućnost da ona bude suspendovana iz svih takmičenja UEFA i FIFA.

Atanasov: Rešićemo problem efikasno

Pomoćnik ministra za omladinu i sport Srbije, Dragan Atanasov rekao je da plan za suzbijanje nasilja u sportu neće biti "jalov", već će "zauvek" rešiti taj problem.

"Nasilje se proširilo i na sportove gde ga do sada nije bilo. Širi se kao epidemija, i to je problem za ceo sport u Srbiji. Ovoga puta plan za rešenje neće biti jalov i stvari koje nas pritisakju rešićemo zauvek", rekao je Atanasov u Staroj Pazovi.

Funkcioner ministarstva omladine i sporta je to rekao na sednici Skupštine Fudbalskog saveza Srbije, na kojoj je nasilje na tribinama bila jedna od tema.

"Ovo je poslednji čas da se reši problem. Sportsku infrastrukturu treba da uredimo kako je potrebno, i da nadjemo način kako da poboljšamo i infrastrukturu, i kvalitet sporta", rekao je Atanasov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

86 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: