Nema leka za Novaka, 36. titula!

Najbolji teniser sveta Novak Đoković i dalje je neporažen ove sezone u ATP mečevima.

Izvor: SO

Subota, 02.03.2013.

15:51

Default images

Posle titule na Australijan openu, Novak je osvojio i turnir u Dubaiju, pošto je u finalu pobedio Tomaša Berdiha sa 7:5, 6:3.

To je 36. trofej za Đokovića u njegovom 55. finalu, a Čeha je dobio 13. put u 14 međusobnih mečeva. Pre Berdiha, Novak je eliminisao Troickog, Bautista-Ahuta, Sepija i Del Potra i tako je četvrti put u karijeri slavio u Dubaiju.

Finalni meč ispunio je očekivanja – Berdih je pružio jak otpor, ali je Đoković odigrao bolje u ključnim trenucima i zasluženo je stigao do pobede.

U prvom setu Berdih je imao brejk prednosti, ali Novak je uspeo da se vrati neverovatnom defanzivom i promašenim lakim volejom Čeha na mreži. Taj promašaj skupo je košrao Berdiha, odigrao je prilično stegnut 12. gem i Novak je poveo u setovima.

Igralo se tvrdo u velikom delu drugog seta, a Đoković je dočekao svoju šansu u osmom gemu i odmah ju je iskoristio za vođstvo 5:3. Nije moglo bez male drame, u narednom gemu Novak je asom spasao brejk loptu i potom realizovao drugu meč loptu za konačni trijumf.

Novak Đoković – Tomaš Berdih 7:5, 6:3 (94 min)
Asovi: Đoković 8, Berdih 5
Duple greške: Đoković 2, Berdih 3
Procenat ubačenog prvog servisa: Đoković 70%, Berdih 60%
Osvojeni poeni posle prvog servisa: Đoković 38-47 (80%), Berdih 29-41 (70%)
Osvojeni poeni posle drugog servisa: Đoković 8-20 (40%), Berdih 11-27 (40%)
Brejk lopte: Đoković 3-4, Berdih 1-5
Osvojeni poeni: Đoković 74, Berdih 6:1
Beta/AP, Regi Varghese
Tekstualni prenos meča:

1:0 Đoković Siguran početak Novaka. Iako je izgubio prvi poen, Đoković je momentalno preuzeo inicijativu forhendom i, uz jedan dobar volej, osvojio je prvi gem na meču.

1:1 Očigledna je Đokovićeva želja da otera Čeha iza osnovne linije, Novak je veoma agresivan forhendom. Ali i Berdih se nešto pita, odlično servira i osvaja prvi ’svoj’ gem.

2:1 Đoković I Novak pokazuje koliko je poboljšao servis – lepo ’miksuje’, početnim udarcem osvojio je tri laka poena. Time je nadoknadio dva promašena bekhenda po paraleli, a gem je završio sigurnim volejom. Za sada bez potresa.

2:2 Berdih je dva puta ’skinuo’ liniju, po jednom forhendom i bekhendom, i lako dobija još jedan gem. Novak je jedini poen osvojio pravovremenim izlaskom na mrežu – cele sedmice Đokovićevi voleji su natprosečni.

3:2 Berdih BREJK Čeh je odigrao besprekoran gem, očigledno je ’naštelovao’ bekhend, a osvojio je i dva poena u Đokovićevom maniru – dubokim riternima posle prvog servisa rivala. Došao je do 30:40, Đoković je lepo izgradio poen, ali je njegov nešto sporiji volej Berdih iskoristio i pogodio dijagonalu u punom trku.
Beta/AP, Regi Varghese
4:2 Berdih Za sada je Čeh briljantan. Osokoljen napravljenim brejkom, Berdih počinje sledeći gem dvama servis-vinerima. Berdih diktira ritam forhendom i uspeva da materijalizuje brejk. Može li Čeh da održi visok nivo igre?

4:3 Berdih Prvi gem na meču bez izgubljenog poena, osvaja ga Đoković lako i brzo i smanjuje na 4:3. Ipak, Berdih ima brejk viška. Protiv Federera u drugom setu nije uspeo da ga sačuva...

4:4 BREJK Najduži gem u meču i Đoković uspeva da se vrati u prvi set iskoristivši drugu brejk loptu. Novak je zaigrao mnogo agresivnije, spinovane forhende slao je mnogo dublje u polje i napokon je dočekao nekoliko grešaka Berdiha iz forhenda. Ipak, brejk je Đoković napravio zahvaljujući defanzivi. Na prvoj brejk lopti se fantastično odbranio i vratio u poen, ali je potom pogrešio iz forhenda. Ipak, sjajnim riternima dolazi i do druge brejk šanse – Berdih je hrabro odigrao bekhend po paraleli i pogodio liniju, Novak je jedva vratio, a Čeh je poslao lak volej u mrežu.
Beta/AP, Regi Varghese
5:4 Đoković Jeste fraza, ali sada pristaje konstatacija da se borba u potpunosti rasplamsala. Novak ’lenjo’ počinje gem posle brejka, a Berdih koristi visinu da uhvati Đokovićev ’kik’ i da vinerom iz riterna dođe do dve vezane brejk lopte. Prvu Novak spasava dobrim servisom, a na drugoj je Čeh izbacio ’insajd aut’ forhend u aut. Imao je Berdih još jednu brejk priliku, ali Đoković je zadržao pribranost i bekhend dijagonalama se izvukao iz neugodne situacije. Preokret Novaka, tri gema u nizu za vođstvo 5:4.

5:5 Suprotno situacijama koje su mu se često događale u karijeri, Berdih posle propuštenih šansi uspeva da ostane smiren. Snažni servisi i ubojiti forhendi donose mu izjednačenje na 5:5 bez izgubljenog poena.

6:5 Đoković Novak uzvraća istom merom i bez izgubljenog poena obezbeđuje taj brejk.

7:5 BREJK I PRVI SET ZA ĐOKOVIĆA Berdih je stegnuto odigrao ceo gem – počelo je njegovom greškom nakon što ga je Novak ’razvukao’ po terenu, a zatim je Berdih poslao forhend u aut bez naročitog pritiska. Đoković je ’namirisao krv’, izuzetno agresivno odigrao je naredni poen, došao do dve vezane set lopte, a onda je Berdih odservirao duplu grešku – 7:5 za Novaka posle 52 minuta igre.
Beta/AP, Regi Varghese
II set

1:0 Đoković Berdih je odigrao solidan gem na startu drugog seta, ali nije imao rešenja za Novakove servise. Srpski teniser do sada je odservirao šest asova i još bar toliko servis-vinera.

1:1 Đoković je izvršio pritisak na servis Berdiha. Osvojio je dva poena bekhend paralelama, imao je malu šansu na 30:30, ali nije pogodio pasing posle izvrsne defanzive. Došlo se do izjednačenja, ali je Čeh vezao dva neodbranjiva servisa.

2:1 Đoković Novak ne skida nogu sa papučice za gas – fantastičnom forhend paralelom digao je publiku na noge, a gem je završio još jednim vinerom iz bekhenda. Đoković kontrolište situaciju na terenu, ali Berdih se i dalje drži.

2:2 Berdih nije imao idealan servis gem i utisak je da je Novak propustio malu šansu da napravi novi brejk. Na 30:30 Đoković je smestio ritern u mrežu posle drugog servisa, pa je Čeh ubrzo izjednačio.

3:2 Đoković Posle veoma visokog nivoa koji su obojica držali u završnici prvog i početkom drugog seta, došlo je do malog pada. Poeni se završavaju kraće, a Novak je ponovo brzo osvojio ’svoj’ gem.
Beta/AP, Regi Varghese
3:3 Berdih je procenat ubačenog prvog servisa, a Đoković u drugom setu za sada nema pravi odgovor.

4:3 Đoković Prva mala opasnost u drugom setu za servere, pošto Berdih stiže do 0:30. Međutim, u takvim situacijama vidi se ima li teniser samopouzdanja ili ne, a Novaku je ono trenutno na gornjoj granici. Novaka osvaja četiri poena u nizu i ponovo vodi.

5:3 BREJK Đoković u ovom gemu pokazuje zašto ima najbolji ritern na svetu, mnogi misle i svih vremena. Ukrotio je nekoliko snažnih prvih servisa Berdiha i tačno je osetio da je Čeh nešto nervozniji, pa je dodatno ušao u teren i izvršio pritisak. Došao je do brejk lopte, Berdih je odvažno napao, ali je Đoković iz potpunog ’streča’ vratio lopticu, a Čeh smeč sa osnovne linije šalje u aut.

6:3 POBEDA ĐOKOVIĆA! Protiv Bautista-Ahuta i Del Potra Novak je izgubio gemove u kojima je servirao za meč i malo je nedostajalo da se taj scenario ponovi. Berdih je zaigrao na sve ili ništa i došao do 0:30, ali Đoković osvaja dva poena u nizu. Potom je Novak odservirao drugu duplu grešku na meču, ali je brejk loptu anulirao asom. Prvu meč loptu Đoković nije iskoristio, pasing je završio u vrhu mreže, ali na drugoj je insajd-aut forhendom uhvatio Berdiha na krivoj nozi – 7:5, 6:3 za jedan čas i 34 minuta igre.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

147 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: