Sponzori napuštaju Pistorijusa

Sponzori južnoafričkog paraolimpijca Oskara Pistorijusa počeli su polako da se distanciraju od njega, pošto je optužen za ubistvo svoje devojke Reve Stenkamp.

Izvor: JT

Utorak, 19.02.2013.

19:35

Default images

Kompanije Oukli, Najki i Tjeri Migler objavile su da su povukle sve svoje reklame sa Pistorijusom, iz poštovanja prema koji su umešani u tragediju koja se desila u četvrtak.

Zbog poslednjih optužbi, Oukli je odlučio da suspenduje svoj ugovor sa Oskarom Pistorijusom, i to stupa na snagu odmah. Naša srca su uz porodice pogođene ovom tragedijom i nastavićemo da pratimo razvoj situacije“, stoji u saopštenju Ouklija, a slična su i ona koje su objavili i Najki i Tjeri Migler.

Ranije je Najki objavio da nema planove da Pistorijus učestvuje u budućim kampanjama te kompanije, koja je već povukla sa Interneta reklamu u kojoj južnoafrički atletičar kreće uz sprint, uz natpis „Ja sam metak u šaržeru“.

Tri Pistorijusova sponzora su svoja saopštenja objavili pošto je njegov agent Pet Van Zil rekao da očekuje da će kompanije ostati uz njegovog klijenta dok traje pravni proces protiv njega.
Beta/AP
Najki se, inače, našao u sličnoj situaciji ranije, pošto je okončao saradnju sa Lensom Armstrongo kada je on suspendovan zbog dopinga u oktobru 2012. godine. Armstrong je tek tri meseca kasnije priznao da je koristio nedozvoljena sredstva tokom skoro cele karijere, a od tada je ostao i bez ostalih sponzora koji su ga podržavali uprkos brojnim optužbama.

Ipak, Najki je ostao uz golfera Tajgera Vudsa, kada su ga ostali sponzori napustili kada su se pojavile informacije da je imao brojne afere i kada je otišao na rehabilitaciju. Takođe, obnovio je svoju saradnju sa kvoterbekom Majklom Vikom, kada je on odslužio 18 meseci zatvora zbog organizovanja borbe pasa.

Hapšenje Pistorijusa iznenadilo je javnost ne samo u Južnoj Africi, već i širom sveta. On se našao u centru pažnje kada je prošle godine postao prvi kada je postao prvi čovek koji je sa obe amputirane noge učestvovao na Olimpijskim igrama. U Londonu je stigao do polufinala na 400 metara i finala u štafeti 4x400 metara, a pripala mu je i ta čast da nosi zastavu svoje zemlje na zatvaranju Igara.

Poslednjih dana u južnoafričkim medijima pojavile su se brojne spekulacije oko toga šta je navelo Pistorijusa da počini ubistvo, ali za sada nema mnogo potvrđenih detalja. Pojedini mediji objavili su da je u njegovoj kući pronađena krvava kriket palica, kao i da je glava Stenkampove bila smrskana. Takođe, pošto je istog dana kada je uhapšen zatraženo da bude testiran na steroide, mnoge je to navelo da posumnjaju da su nedozvoljene supstance uticale na njegovu moć rasuđivanja.

Porodica južnoafričkog sprintera rekla je da je on sigurno reagovao instiktivno, kao sportista, ali bi u slučaju da bude proglašen krivim za ubistvo sa predumišljajem, što je sâm oštro negirao dan posle hapšenja, mogao ostatak života da provede u zatvoru. Pistorijus je u saopštenju, koje je pročitano pred sudom, rekao da je ubio Stenkampovu jer je mislio da je provalnik.

Pistorijus je i ranije imao probleme sa zakonom. Pre četiri godine je nadovno napao jednu 19-godišnju devojku ispred svoje kuće, dok je prošle godine optužen da je slao preteće poruke čoveku za kojeg je sumnjao da je u vezi sa njegovom bivšom devojkom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: