"Mislio sam da je provalnik"

Južnoafrički atletičar Oskar Pistorijus saopštenjem se obratio sudu u Južnoj Africi u kojem kaže da nije imao nameru da ubije svoju devojku Revu Stenkamp.

Izvor: B92

Utorak, 19.02.2013.

09:18

Default images

Pistorijus je prvi put od kobne večeri dao svoju verziju događaja. Istovremeno, Reva Stenkamp sahranjena je u rodnom Port Elizabetu.

„Mislio sam da je Riva u krevetu, a provalnik u kupatilu. Nisam imao nameru da je ubijem", napisao je Pistorijus u saopštenju koje je pročitao njegov advokat pred sudom.

Reva je otišla ranije u krevet i spavali smo. Probudio sam se pošto sam čuo buku u kupatilu. Pištolj mi je ispod jastuka jer sam ranije bio žrtva zločina, a dobijao sam i pretnje smrću. S obzirom da nisam imao proteze na nogama, osetio sam se ugroženim, mislio sam da je Reva u krevetu. Vikao sam da ta osoba izađe iz kupatila, a potom pucao. Onda sam shvatio da Riva nije u krevetu, otišao sam na terasu i zvao pomoć. Stavio sam proteze i otišao u kupatilo. Reva je ležala na podu još uvek živa. Zvao sam pomoć, pokušao sam da je odvedem u bolnicu. Pokušao sam da je spasem, ali umrla mi je na rukama. Ne mogu da podnesem bol koju sam izazvao. Verujem da će forenzički dokazi pokazati da govorim istinu“, stoji u Pistorijusovom iskazu i dodaje se da je on bio ludo zaljubljen u nju.

Tužilaštvo i odbrana složili su se da je Pistorijus ispalio četiri hica iz pištolja, a da su devojku kroz vrata kupatila pogodila tri, ali odbrana odbacuje da je u pitanju predumišljaj. Odbrana će zato tražiti da se Pistorijus brani sa slobode jer „nije pretnja po društvo“, dok je policija ranije najavila da će se suprotstaviti tome i insistirati na optužbama za ubistvo sa predumišljajem. Saslušanje će biti nastavljeno u sredu i tada će biti odlučeno da li će Pistorijusu biti određen pritvor ili će biti pušten na slobodu uz kauciju.
Beta/AP
Kako prenose agencije, Pistorijus je ponovo zaplakao u sudnici dok je tužilac Geri Nel govorio o događajima te kobne večeri. Prema verziji tužilaštva Pistorijus je stavio svoje proteze, prešao razdaljinu od sedam metara, i potom pucao. Posle toga je sprinter razvalio vrata kupatila i sneo mrtvu devojku sprat niže. Na drugoj strani, odbrana je sugerisala da je Pistorijus vrata razvalio „kako bi pomogao Stenkampovoj“ i dodala da se „provalnici svakodnevno kriju od ukućana u kupatilu“.

Ako se naoružam, pređem određenu razdaljinu i ubijem neku osobu, to je sa predumišljajem. Vrata su bila zatvorena, u to nema sumnje, ali ja prelazim sedam metara i ubijam. Motiv je: želim da ubijem. Ubijena je bila u maloj prostoriji, nije mogla da mrdne. Mora da je bilo užasavajuće“, rekao je tužilac.

Istovremeno, dok je Pistorijus drugi put bio u sudu, Riva Stenkamp sahranjena u rodnom Port Elizabetu. Privatnoj ceremoniji prisustvovali su porodica i prijatelji.

Kompletna porodica iz celog sveta i Južne Afrike je došla. U ovom trenutku porodica je ujedinjena, a osoba koja je uvek bila najjača i koja nas je držala zajedno, nažalost, više nije sa nama, a to je moja sestra“, rekao je Rivin brat Adam.
Beta/AP
Hapšenje Pistorijusa iznenadilo je javnost ne samo u Južnoj Africi, već i širom sveta. On se našao u centru pažnje kada je prošle godine postao prvi kada je postao prvi čovek koji je sa obe amputirane noge učestvovao na Olimpijskim igrama. U Londonu je stigao do polufinala na 400 metara i finala u štafeti 4x400 metara, a pripala mu je i ta čast da nosi zastavu svoje zemlje na zatvaranju Igara.

Poslednjih dana u južnoafričkim medijima pojavile su se brojne spekulacije oko toga šta je navelo Pistorijusa da počini ubistvo, ali za sada nema mnogo potvrđenih detalja. Pojedini mediji objavili su da je u njegovoj kući pronađena krvava kriket palica, kao i da je glava Stenkampove bila smrskana. Takođe, pošto je istog dana kada je uhapšen zatraženo da bude testiran na steroide, mnoge je to navelo da posumnjaju da su nedozvoljene supstance uticale na njegovu moć rasuđivanja. Porodica južnoafričkog sprintera rekla je da je on sigurno reagovao instiktivno, kao sportista, ali bi u slučaju da bude proglašen krivim za ubistvo sa predumišljajem, što je sâm oštro negirao dan posle hapšenja, mogao ostatak života da provede u zatvoru.

Pistorijus je i ranije imao probleme sa zakonom. Pre četiri godine je nadovno napao jednu 19-godišnju devojku ispred svoje kuće, dok je prošle godine optužen da je slao preteće poruke čoveku za kojeg je sumnjao da je u vezi sa njegovom bivšom devojkom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

72 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: