I britanski premijer o Kruševcu

Englezi traže žestoke kazne zbog incidenata na utakmici mladih reprezentacija u Kruševcu, a u čitavu priču uključio se i britanski premijer Dejvid Kameron.

Izvor: MJ

Sreda, 17.10.2012.

12:08

Default images

Portparol premijera Velike Britanije kaže da je Kameron zgrožen zbog scena koje se vide na snimcima iz Srbije.

On je dodao i da je odlučan u nameri da iskoreni rasizam kako na međunarodnoj sceni tako i kod kuće i da daje punu podršku čelnicima Fudbalskog saveza Engleske.

Ministar sporta u britanskoj Vladi Hju Robertson , takođe je pružio podrfku FA i zatražio od Evropske fudbalske unije (UEFA) da sankcioniše Srbiju zbog uvreda na rasnoj osnovi.

"Scene na terenu i van njega tokom utakmice bile su sramotne. Pisao sam predsedniku UEFA Mišelu Platiniju i zahtevao sam da se odmah sprovede istraga o tom incidentu", rekao je Robertson.

On je naglasio da je rasizam u bilo kom obliku neprihvatljiv.

"Očekujemo da UEFA oštro kazni sve one koji su krivi za rasizam", kaže se u saopštenju britanskog ministra sporta.

Izveštaji delegata koji su bili na utakmici Srbija – Engleska već su na putu do UEFA, a očigledno je da će Velika Britanija vršiti veliki pritisak na Disciplinsku komisiju da se Srbija što strože kazni.

Strepnje da će do kažnjavanja doći pojačava činjenica da je FSS zbog poznatih problema iz prošlosti odavnom pod posebnom lupom UEFA.

Prvi se oglasio Fudbalski savez Engleske.

FA osuđuje i rasističke ispade i tuču posle završetka utakmice tokom koje su naši igrači i stručni štab bili izloženi snažnim provokacijama.

Fudbalska asocijacija je prijavila veliki broj rasističkih ispada Evropskoj fudbalskoj federaciji. Ispadi navijača bili su usmereni ka igračima engleskog tima crne boje kože. Slučajem će se dalje baviti UEFA," glasi saopštenje Fudbalskog saveza Engleske (FA).
Utakmica u Kruševcu završena je pobedom mlade selekcije Engleske od 1:0, kojom se reprezentacija Srbije oprostila od učešća na prvenstvu Evrope u Izraelu 2013.

Fudbaler reprezentacije Engleske za igrače do 21 godine Deni Rouz kaže da su ga srpski navijači u Kruševcu vređali na rasnoj osnovi pre nego što je utakmica počela, kao i da je sa dva kamena pogođen u glavu.

"Vređanje je počelo tokom zagrevanja. Rekao sam pomoćnom treneru Stivu Vrigliju šta se događa, a on mi je odgovorio da pokušam to da prevaziđem i da će se time baviti posle meča", rekao je Rouz.

Kako prenosi britanski Skaj sport (Sky sports), on je rekao da je zbog toga bio ljut i nije mogao da se koncentriše na utakmicu.

"Čuli su se majmunski krici svaki put kada bih prišao aut-liniji, a u drugom poluvremenu su me dva kamena pogodila u glavu kada sam hteo da izvedem aut. Posle toga nisam više bio koncentrisan na meč. Bio sam ljut i pravio sam greške", dodao je bek mlade reprezentacije Engleske.

U gužvi koja je nastala po završetku meča, Rouz je dobio crveni karton zbog provokacija i šutiranja lopte u publiku.

"Kada smo postigli gol, u sudijskoj nadoknadi utakmice, normalno je da sam izrazio svoje emocije. Posle toga su me okružili srpski igrači, počeli su da me guraju i onda je počela tuča", rekao je Rouz.

Fudbaler Sanderlenda rekao je da bi zbog incidenta reprezentacija Srbije trebalo da bude kažnjena suspenzijom.

"Sudija mi je dao crveni karton pošto sam šutnuo loptu, iako je utakmica već bila gotova. Majmunski krici počeli su mnogo pre toga. To nije pošteno, Srbija mora da bude suspendovana", rekao je Rouz.
Po završetku utakmice došlo je do velike gužve na terenu i guranja igrača i članova stručnih štabova obe reprezentacije.

Fudbalski savez Engleske saopštio je da je uložio žalbu Evropskoj fudbalskoj federaciji zbog vređanja na rasnoj osnovi.

Selektor Engleza Stjuart Pirs rekao je da je tužno to što se desili u Kruševcu. Međutim on ističe direktor svih selekcija u Fudbalskom savezu Srbije (FSS) Savo Milošević došao u svlačionicu Engleza posle utakmice i izvinio se za incidente.

Povodom incidenata na revanš utakmici baraža, za plasman na Evropsko prvenstvo u Izraelu, oglasio se i bivši fudbalski reprezentativac Engleske Pol Ins, koji je zatražio je od UEFA da izbaci mladu reprezentaciju Srbije iz kontinentalnih takmičenja na 10 godina.

Selektor mlade fudbalske reprezentacije Srbije Aleksandar Janković kaže da bi Englezi trebalo da pričaju samo o fudbalu, a ne o "nekim drugim stvarima".

Srpski repezentativac Slobodan Medojević rekao je da on nije čuo uvrede u Kruševcu tokom utakmice sa Englezima.

Povodom dešavanja u Kruševcu oglasio se i Fudbalski savez Srbije koji je istakao da nije bilo rasizma na toj utakmici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

341 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: