U21: Srbija - Engleska (utorak, 18)

Mlade fudbalske reprezentacije Srbije i Engleske igraju u Kruševcu revanš meč baraža za odlazak na Evropsko prvenstvo 2013.

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.10.2012.

19:42

Default images

Englezi su u petak dobili prvi meč na stadionu Karou Roud u Noriču rezultatom 1:0, što garantuje neizvestan duel pod Bagdalom.

Meč u Noriču protekao je u opreznoj igri oba tima, bez mnogo pravih prilika. S obzirom na značaj meča u utorak, nema sumnje da će tako biti i u revanšu.

Kruševac nije izabran slučajno – baš kao što su Englezi igrali u Noriču, u kojem imaju stoprocentan učinak, i naši fudbaleri se dobro sećaju trijumfa od 5:1 nad Makedonijom, u završnoj rundi grupne faze.

Utakmica se igra u utorak od 18 časova.

Pantić: Uz kruševačku publiku do Izraela

Aleksandar Janković je insistirao na tome da ekipa ostane odvojena od javnosti i fokusirana sve vreme od povratka iz Engleske.

"Jesu nas pobedili, ali i dalje imamo jednake šanse za plasman na Evropsko prvenstvo. Niti je njihova prednost velika, niti su bolji od nas da bi bili favoriti u revanšu”, kaže Saša Marković.

Aleksandar Pantić smatra da će im iskustvo iz prvog duela, koji je igran pred 17 hiljada ljudi, biti dragoceno pred meč u Kruševcu.

Odigrali smo jako lepu utakmicu, pred punim stadionom. Bilo je uživanje igrati u tom ambijentu. Daćemo sve od sebe u Kruševcu. Očekuje nas pun stadion i to je naša šansa. Kruševljani su i prošli put dokazali da su naš dvanaesti igrač, a zajedno ćemo pokušati da se plasiramo na Evropski šampionat”.

Pantić kaže da su igrači bili umorni u drugom poluvremenu.

“Jak ritam u prvom poluvremenu ostavio je traga. Nastavak je bio potpuno drugačiji, loše smo se suprostavili Englezima i nismo iskoristili svoje šanse. Međutim, gotovo je tek prvo poluvreme”, rekao je Pantić, koji je penal za Engleze nazvao “diskutabilnim”.

Sa tim se slaže i Miloš Jojić.

“Meč u Noriču je bio jako težak i iscrpljujuć. Imali smo svoje šanse koje nismo iskoristili, ali smo dokazali da možemo protiv Engleza i da nisu bauk. Ljudi u Kruševcu će napuniti stadion Mladost, a teren će nama odgovarati. Treba da izađemo samouvereno i da im onemogućimo da uspostave svoju igru”.

Ta igra biće dosta ofanzivnija nego u Noriču i orijentisana ka visokom presingu.

"Trebalo bi da igramo visoko, napadački i onemogućimo im da igraju svoj tipičan fudbal. Nadam se dobroj taktici selektora Jankovića", rekao je Pantić.

Henderson: Srbija dobra, mi bolji

Englezi će i u ovaj meč ući bez nekoliko zvezda, koje igraju za seniorski tim. Dani Velbek i Aleks Okslejd Čemberlejn, koji imaju pravo nastupa, dali su tri od pet engleskih golova San Marinu u petak, ali će ostati sa A selekcijom.

Uprkos tome, u timu će biti nekoliko igrača koji nastupaju za najveće ostrvske klubove – tu su Stiven Koker iz Totenhema, mladi junak Liverpula Rahim Sterling i njegov klupski drug Džordan Henderson, koji nosi traku u U21 reprezentaciji.

“Srbija je uvek bila dobar tim, imaju nekoliko odličnih igrača i namučili su nas u Noriču”, kaže Henderson.

Momak koji je prošlog leta plaćen Sanderlendu 20 ,miliona funti, ali ni izbliza nije opravdao tu sumu, veruje u pun stadion.

Znamo da nas tamo čeka težak meč, oni su domaćini, stadion će biti pun, daće sve od sebe i moraćemo da budemo na visini zadatka da bismo prošli”.

Za razliku od nekih nedavnih generacija, ovaj mladi engleski tim ne spada među talentovanije, sa samo nekoliko zaista nadarenih ofanzivnih igrača.

Srbija se dobro branila, ali su Rahim, Insi, Vilf i Sords (Sterling, Ins, Zaha i Sordel) umeli povremeno da naprave haos u njihovoj odbrani i stvore prilike. Nismo ih koristili, ali nadam se da će se to promeniti u utorak”.

Na drugoj strani je izuzetno snažna odbrana, koja nije oprimila gol još od novembra (kada su protiv Belgije doživeli jedini poraz u devet mečeva ovog ciklusa – 1:2). U Beogradu će engleski tim biti oslabljen neigranjem zadnjeg veznog Džeka Rodvela, koji je povređen. Uprkos tome, Henderson ne vidi problem.

Imamo veliki broj dobrih igrača koji mogu da priskoče ako bude potrebno. Videli ste kako je Džejson Lou uspešno ušao u tim na sredini terena, iako igra defanzivca u svom klubu. Takođe, moram da pohvalim Danija Rouza, levi bek je u sjajnoj formi”.

Englezi su u Niš stigli u nedelju uveče i zatvorili se u hotel, da bi se koncentrisali.

Malo je verovatno da ćemo ovde doći nekad na odmor, pa bi bilo lepo da vidimo što više. Međutim, ne verujem da ćemo dobiti priliku, jer moramo da se fokusiramo na posao”.

Prvo veče u Srbiji proveli su gledajući B92 i Feliksa Baumgartnera, koji je skočio sa 39 kilometara.

Ono je nešto neverovatno. Nikad nisam video nešto slično. Ne bih nikad mogao da uradim takvo nešto”, mudro je zaključio Hendo.
Obe selekcije imaju istoriju uspeha na turnirima mladih selekcija – SFRJ je bila prvi šampion (1978), a Engleska u prvoj polovini osamdesetih osvojila takmičenje dva puta.

Engleska je igrala na tri prethodna turnira, prošle godine je ispala u grupi, a dve godine ranije stigla je do finala, gde je doživela debakl od Nemačke.

Naš tim je od 2004. do 2007. stigao u dva finala i jedno polufinale EP, ali je prošli šampionat u Danskoj propustio.

Srbija je u baraž ušla kao pobednik grupe 4, uz pet pobeda i tri remija, dok su Englezi u grupi 8 takođe bili prvi, uz sedam pobeda i jedan poraz.

Finalni turniri igra se od 15. do 28. juna u Izraelu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: