Feliks: Kada si na vrhu sveta...

U prvoj izjavi posle istorijskog skoka sa 39.044 metara, Austrijanac Feliks Baumgartner rekao je da mu je veliki teret pao s leđa.

Izvor: JT

Nedelja, 14.10.2012.

22:28

Default images

Baumgartner je u nedelju u okviru projekta Red Bull Stratos postavio tri nova rekorda. Postao je prvi čovek koji je probio zvučni zid samo u odelu, izveo je najbrži slobodni pad od 1.342,8 km/h, imao je slobodni pad sa najveće visine i najviši let balonom.

"Mislim da je teret od 20 tona pao sa mojih ramena. Za ovo sam se pripremao sedam godina. Čak i tokom ovog dana, koji je počeo sjajno, desio se mali problem. I kada pomislite da ćete morati da odustanete, kada ste bili spremni za sve, a desi se problem sa vizirom. Ali, na kraju sam odlučio da skočim i bila je to prava odluka“, rekao je Baumgartner.

Baumgartner je na početku konferencije za štampu istakao da ništa ne bi uspeo bez svog tima.

"Ne bih mogao ovo bez tima, hvala svima što su doprineli ostvarivanju mog sna", rekao je Austrijanac.
© Red Bull Media House
Čovek koji je ušao u istoriju rekao je da je najuzbudljiviji trenutak cele misije bio kada je stajao "na krovu sveta", a otkrio je i šta mu je tada prolazilo kroz glavu.

"Stajao sam na vrhu sveta, ponizan. Tada postaneš toliko skroman, zaista ne razmišljaš o obaranju rekorda. U tom trenutku sam samo razmišljao o tome da se vratim živ. Ne želiš da pogineš pred svojim roditeljima i tolikim ljudima. Pomislio sam 'Bože, nemoj sada da me izneveriš", rekao je Baumgartner.

Zatim je novinarima ponovio ono što je rekao neposredno pre skoka: "Znam da ceo svet gleda. Voleo bih da svi mogu da vide isto što i ja. Ponekad moraš da odeš veoma visoko kako bi shvatio koliko si zaista mali."
© Red Bull Media House
Iako je sam skok izgledao rutinski i bio mnogo brži nego što se očekivalo, Austrijancu se nije baš tako činilo.

"Bilo je teško, nisam mislio da će biti toliko teško", rekao je Baumgartner.

Javnost je osim o visini najviše pričala o probijanju zvučnog zida, ali se Feliks tog trenutka ni ne seća.

"Dobro sam krenuo, imao sam odličnu poziciju, ali sam počeo da se okrećem nekontrolisano, iako smo mislili da se to neće desiti. Nisam znao šta da radim, bio sam zarobljen u odelu, nisam osećao vazduh, a prilikom svakog okreta sam pokušavao da se vratim u normalan položaj. U jednom trenutku sam mislio da sam u velikoj opasnosti, okretanje je postalo žestoko, ali sam odlučio da se borim i stabilizujem i uspeo sam, Nisam osetio brzinu zvuka, ne znam kada se to tačno desilo, videćemo iz podataka koje smo prikupili“, naglasio je Baumgartner.
© Red Bull Media House
Baumgartner je otkrio da je dva puta bio na ivici da odustane.

"Delovalo je kao da ćemo morati da obustavimo misiju. Na našoj listi provera je pisalo da ako ne vidiš ništa, ne možeš iz kapsule, a meni se vizir maglio. Drugi put sam bio blizu te odluke kada sam počeo da se nekontrolisano okrećem prilikom pada. Postoji dugme koje bi izbacilo padobran i tako bi se pad stabilizovao, ali bih onda izgubio brzinu", rekao je Baumgartner.

Na pitanje šta je sledeće, rekao je:

"Hoću da budem inspiracija za novu generaciju. Hoću da zauzmem mesto na kome je sada Džo (Kitindžer) i dajem savete nekom mlađem", rekao je 43-godišnjak.

Njegov mentor je bio prezadovoljan, a imao je i poruku za sve "neverne Tome".

"Imam jedan poseban pozdrav jednim prstom svima koji su govorili da će se Feliksovo telo raspasti kada dostigne brzinu zvuka", rekao je Kitindžer.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

176 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: