Belgija kontrama kaznila Srbiju

Fudbalska reprezentacija Srbije doživela je ubedljiv poraz od Belgije sa 3:0 (1:0), iako je po kišnom vremenu bila mnogo bolji i opasniji rival u Beogradu.

Izvor: A. Kovaèeviæ

Petak, 12.10.2012.

20:12

Default images

Srbija je dominirala sat vremena, ali su promašaje Tošića, Biševca (stative), Tadića i Đuričića, gosti kaznili brzim napadima.

Prvo je u 34. minutu Beneteke doneo neočekivanu prednost Belgiji, da bi u poslednjih pola sata De Brujn i Miralas iskoristili dve brze kontre za ubedljivu pobedu. Sada Belgija ima sedam, dok je Srbija ostala na četiri boda.

Za četiri dana tim Siniše Mihajlovića gostuje Makedoniji u Skoplju. Na stadionu "Filip II" Hrvatska je u petak slavila sa 2:1. Istim rezultatom do pobede je stigao i Vels preokretom protiv Škotske.

Belgija u Beogradu igrala bez Maruana Felainija i Romulua Lukakua, dok je Mihajlović dve nedoumice u vezi sa prvim timom rešio izborom Srđana Mijailovića i Lazara Markovića, dok je najistureniji Filip Đuričić.

Kao što je i najavljeno Srbij je igrala ofanzivno, posebno je dominirala u prvom poluvremenu, ali je Belgija preko Bentekea kaznila brojne promašaje. U nastavku je još 15-ak minuta naš tim pretio rivala, da bi potom ostao bez snage, i na kraju primio dva gola iz kontri, preko De Brujna i u finišu od Mirlasa koji je bio u ofsajdu.

Posle poraza selektor Mihajlović je istakao da je meč izgubljen u prvom poluvremenu posle brojnih promašaja. Meč na Marakani je pratilo oko 20.000 navijača koji su u poslednjih pola sata odustali od bodrenja mladog srpskog tima.

Kvalifikacija za SP 2014:
Srbija – Belgija 0:3 (0:1)
Benteke 34, De Brujn 68, Miralas 90
Makedonija - Hrvatska 1:2
Vels - Škotska 2:1


Tabela:
1. Belgija 3 2 1 0 6:1 7
2. Hrvatska 3 2 1 0 4:2 7
3. Srbija 3 1 1 1 6:4 4
4. Vels 3 1 0 2 1:9 3
5. Škotska 3 0 2 1 2:3 2
6. Makedonija 3 0 1 2 2:4 1
Srbija: Brkić – Biševac, Nastasić, Ivanović, Kolarov – Ignjovski, Mijailović, Tadić (Lekić 81'), Tošić (Stevanović 67') – Marković, Đuričić (Šćepović 56')

Belgija: Kurtoa – Aldervereld, Vermalen, Kompani, Vertongen – Dembele, De Brujn (Miralas 87'), Vitsel, Azar (Mertens 55') – Čadli, Benteke

Nakon što je Belgija prva zapretila iz prekida, već u drugom minutu Srbija je umalo povela, ali je okriv gola spasao goste.

Zoran Tošić je dobio loptu na desnoj strani, a onda pored iskoristio neopreznost Vertongena i levon nogom gađao dalji ugao, ali je pogodio samo stativu. Tošić je često postizao golove za CSKA iz sličnih situacija.

Dva minuta kasnije Srbija je imala novu sjajnu situaciju. Ivanović je bio odličan u ofanzivnoj roli, prošao je po levoj strani u kazneni prostor, pronašao je na petercu Đuričića, ali su Belgijanci stigli da ga izblokiraju dok je on primio loptu i namestio se na šut.

"Orlovi" su nastavili da napadaju "crvene đavole", a u sedmom minutu ponovo su probili levi bok, ovaj put je prošao Dušan Tadić, ušao je u kazneni prostor gde je namestio loptu na levu nogu i ciljao donji levi ugao, ali je Kurtoa zaustavio loptu.
Naš tim je nastavio da dominira na terenu, Belgijanci su pokušali nekoliko puta da probiju preko Azara, ali bezuspešno, dok je novu šansu za Srbiju stvorio Tošić, ovaj put po levoj strani, ali je njegov centaršut po zemlji prošao na drugu stranu pre nego što je kapiten Ivanović uspeo da stigne do lopte.

Nakon što je u 32. minutu Biševac okrznuo stativu posle kornera sa leve strane, Belgijanci su nekoliko minuta kasnije kaznili promašaje našeg tima.

Gosti su organizovali napad po desnoj strani, ništa konkretniji od ranijih, Azar je odložio loptu do De Brujna koji ju je ubacio na drugu stativu, a našim štoperima pobegao je Krisitjan Benteke koji je glavom lako savladao Brkića.

Samo minut kasnije Srbija je umalo izjednačila. Tadić je sjajno proigrao Tošića po levoj strani, ovaj je utrčao u kazneni pola koraka ispred čuvara, ali je njegov udarac po zemlji prošao malo pored stative.

I drugo poluvreme Srbije je otvorila ofantivnom igrom. Prvo je zapretio Kolarov iz slobodnog udarca, da bi potom u novoj šansi bio Tošić, ali je ovaj put šutirao mnogo lošije nego tokom prethodnih pokušaja pa je propala dobra akcija po desnoj strani.
Odbrana Belgije je bila pod velikim pritiskom, pošto je Ivanović ponovo ušao u kazneni i iznudio korner, Marković je sa desne strane dobro ubacio loptu u peterac, ali niko nije stigao da je ubaci u gol. Belgijanci su se odbranili i organizovali sjajnu kontru preko Bentekea, loptu je na desnoj strani dobio usamljeni Azar, ali je Brkić sjajno intervenisao i loptu izbacio u korner.

Naš tim nije odustajao, ali je bilo sve više prostora za opasne kontre Belgijanaca koje su propustili Benteke, a potom i rezervista Mertens. U međuvremenu, Siniša Mihajlović je napravio prvu izmenu, i kao i što je obećao dao šansu Marku Šćepoviću da debituje za reprezentaciju.

U tim momentima je srpski tim polako gubio kontrolu nad utakmicom, umor je činio svoje, a gosti su bili sve opasniji. Postepeno je i publika gubila strpenje, pa je 25 minuta pre kraja odustala od podrške i počela sa zvižducima prilikom izlaska Zorana Tošića, jednog od opasnijih po gol rivala na meču.
Samo što ga je zamenio još jedan debitant, Alen Stevanović, Belgije je duplirala prednost i verovatno rešila meč. Gosti su ponovo iz kontre iskoristili lošu komunikaciju u našoj odbrani, De Brujn je izašao sam na Brkića i lako loptu po zemlji poslao u mrežu.

Srbija se potom konačno malo konsolidovala, kreirala nekoliko konkretnih napada, dobaru priliku imao je i Šćepović, ali je šutirao u padu, pa je Kurtoa izbacio loptu u korner.

Potom su Belgijanci imali sjajnu šansu za 3:0, posle centaršuta sa leve strane, lopta je prošla kroz peterac pored pogubljenih defanzivaca i golmana Srbije, na drugoj stativi sam je bio De Brujn, ali je loptu zakucao u spoljni deo mreže.

U poslednjih deset minuta MIhajlović je pokušao da dva centarfora, pošto je Tadića zamenio Dejan Lekić. U finišu meča Belgija je dokrajčila naš tim. Ponovo je brzim napadom stvorila višak, Vertongen je prošao po levoj strani i proigrao Miralasa, arbirti nisu signalizirali očigledan ofsajd, a igrač Evertona je lako savladao nemoćnog Brkića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

528 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

19 h

Podeli: