Ovako je to izgledalo pre pola veka

Austrijanac Feliks Baumgartner u utorak će pokušati da sruši rekord svog mentora Džozefa Kitindžera star 52 godine, uz direktan prenos na TV B92.

Izvor:

Utorak, 09.10.2012.

13:31

Default images

Baumgartner će pokušati da izvede skok sa visine od 36.576 metara, dok je Kitindžer uspešno skočio sa 31,300 metara.

Naime, bivši komandant i pilot američke vojske, skočio je 16. oktobra 1960. godine, iz centra za istraživanja u Dejtonu u Ohajo, sa visine od 31.300 metara.

Kitindžerov slobodni pad trajao je četiri minuta i 36 sekundi, pri kome je dostigao brzinu od 988 kilometara. Nakon toga, bivši pilot je na visini od 5.500 hiljada metara, do koje je došao u specijalno dizajniranoj gondoli, od zemlje otvorio padobran. Zanimljivo je da se usled određenih komplikacija sa odelom prilikom skoka , konkretno sa desnom rukavicom, njegova desna šaka uvećala dva puta od normalne veličine. Kitindžer je tog 16. oktobra postavio mnoge rekorde i pomerio ljudske granice, kao što su, najveća visina dostignuta balonom sa helijumom, skok s padobranom sa najviše visine, najduži slobodni pad i najveća brzina koju je ljudsko biće postiglo u atmosferi.

Wikimedia Commons
Kitindžer je pomenuti skok uspeo da izvede iz drugog pokušaja, pošto je prethodno 16. novembra 1969. godine skočio sa visine 23.300metara, kada mu je usled otkazivanja opreme život visio o koncu. Naime, Amerikanac je pri tom padu izgubio svest, a od sigurne smrti ga je spaso automatski padobran. Međutim, to Kitindžera nije sprečilo da nepunih mesec dana kasnije ponovi skok, sa 500 metara manje visine nego prethodnog puta, i uspešno se spusti na zemlju, za šta je nagrađen "Leo Stivensonovon nagradom za padobrance.

Na Vama ostaje da utorak popodne provedete uz televiziju B92, i u direktnom prenosu prisustvujete ispisivanju novih stranica istorije i pomeranju granica ljudskih mogućnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: