Preminuo legendarni Sid Votkins

Profesor Sid Votkins, bivši medicinski delegat Formule 1, preminuo je u sredu u 84. godini.

Izvor: JT

Četvrtak, 13.09.2012.

00:35

Default images

Dugogodišnjim ljubiteljima Formule 1 Votkinsovo ime je itekako poznato, a posebno sve ono što je učinio po pitanju bezbednosti tog sporta.

Renomirani neurohirurg imao je jednu od ključnih uloga u poboljšanju bezbednosti Formule 1, a uz to je i spasao život nekolicini vozača posle udesa koje su imali na stazi.

Votkins je karijeru u auto-moto sportu započeo šezdesetih godina, kada mu je posao ponudio niko drugi do Berni Eklston. Od tada imao je ključnu ulogu u spašavanju života brojnim vozačima koji su doživeli nesreće, među kojima su bili i Didije Pironi 1982. godine, Martin Doneli 1990, Karl Vendlinger 1994. i Mika Hakinen 1995. godine. Votkins je, takođe, bio blizak prijatelj Aertona Sene, čiji je život pokušao da spase posle udesa u Imoli 1. maja 1994. godine, ali je legendarni Brazilac, nažalost, podlegao povredama.

Iz sveta auto-moto sporta Votkins se potpuno povukao u januaru 2005. godine, a tada ga je zamenio njegov dugogodišnji zamenik i trenutno glavni doktor Svetske automobilske federacije Geri Hartstajn.

Tokom karijere, za sve što je učinio u svetu auto-moto sporta, Votkins je dobio nagradu “Mario Andreti” za uspehe u medicini 1996. godine, dok ga je šest godina kasnije Kraljica Elizabeta II odlikovala Ordenom britanske imperije (OBE).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: