LŠ: Minimalan poraz Partizana

Fudbaleri Partizana poraženi su od AEL-a 1:0 (1:0), u prvom meču treće runde kvalifikacija za Ligu šampiona, odigranom na Kipru.

Izvor: A. Kovaèeviæ

Sreda, 01.08.2012.

18:25

Default images

"Crno-beli" su poraženi nakon katastrofalne greške Nikole Aksentijevića u 13. minutu, nakon koje je Vou zaobišao Stojkovića i postigao gol.

Stefan Šćepović je minut kasnije promašio zicer, posle je imao još jednu šansu, jednom je zapretio i Babović, i to je bilo sve od srpskog šampiona na Kipru. U Larnaki smo mogli da vidimo prosečni AEL, ali i bledi Partizan. Revanš je u sredu (20.45h).

Pobednik dvomeča ima garantovanu evropsku jesen, jer i ako ispadne u plej of rundi kvalifikacija za LŠ, preseliće se u Ligu Evrope. AEL je neiskusan na evrosceni, a poslednju titulu osvojio je 1968.

Sadašnji njihov tim je prava multikulturalna ekipa, sa 18 stranaca, od kojih 11 kod kuće govori portugalski. Oni su u prethodnoj sezoni igrali izvanredno u odbrani, primivši 10 golova na 32 ligaška meča. Ipak, titulu su osvojili sa malo preko jednog gola po meču (37 na 32 utakmica).

Svih 7.000 karata, koliko je bilo u prodaji (kapacitet 12.000), je odmah rasprodato. Tri tribine stadiona "Antonis Papadopulos" bile su potpuno ispunjene, dok četvrta nije u funkciji. Među navijačima je bilo i 100 pristalica Partizana, uglavnom "prijatelja kluba".

S obzirom da je prvoj postavi AEL-a nema Kiprana, navijači rivalskih kluba ih prozivaju da su prvaci Afrike, a ne Kipra. To ne zanima fanove AEL-a koji su stadion rivala Anartozisa obojili u žuto. Na sredini tribine gde su najvatreniji navijači, bila je razvijena zastava Srbije.

Greška Aksentijevića, promašen zicer Šćepovića

partizan.rs
Vermezović je napravio malu rokadu u veznom redu na ovom meču, Ilića je stavio u sredinu iza Šćepovića, dok je levu stranu pokrivap Babović. Za razliku od prva dva meča, na klupi je ostao Lazar Marković, a njegov prezimenjak Saša i Goran Lovre su igrali kao dva zadnja vezna.

Prvi šansu na utakmici imao je AEL. Posle duge akcije i centaršuta sa leve strane, lopta je pala ispred Žilberta na ivicu kaznenog prostora. Ovaj je iz prve šutirao levom nogom, ali je njegov dobar udarac sjajnom intervencijom u korner izbacio Stojković.

U nastavku meča Kiprani su kontrolisali loptu, Partizan je tek u desetom minutu pokušao da kreira prvu akciju, ali je Babović brzo izgubio loptu. Dva minuta kasnije Partizan je stigao do kaznenog, ali nije prošao pas Babovića.

Samo minut kasnije Partizan je pomogao AEL-u da povede, tačnije Nikola Aksentijević. Bek Partizana hteo je da vrati loptu svom golmanu, ali je to uradio previše opušteno, loptu je uzeo Vuo koji je zaobišao Stojkovića i ubacio je u mrežu.

Partizan je odmah imao šansu da izjednači, Ilić je fenomenalno proigrao Šćepovića koji je izašao sam na golmana, ali je šutirao po sredini gola, pa je Degra loptu izbacio u korner.
partizan.rs
Nekoliko minuta kasnije Partizan je bio u kontri, ali je bugarski sudija Stanislav Todorov svirao kontrafaul, iako je fudbaler AEL-a povukao Babovića. Kiprani su se posle gola povukli i odlučili da igraju na kontre, a jedna je umalo urodila plodom u 23. minutu kada je lopta na sreću Stojkovića pobegla strelcu jedinog gola.

Partizan je kontrolisao igru na sredini terena, kružio je oko kaznenog prostora rivala, ali centaršuti nisu doneli prezultat. "Crno-belima" je bilo potrebno da se još neko priključi Iliću u kreiranju akcija, Babović je bio nevidljiv, dok Tomić nije ni postojao na terenu.

Vuo, napadač sa Obale Slonovače, nastavio je da preti golu Partizana. Dočekao je novu grešku "crno-belih", nesigurnom Stojkoviću ispala je lopta, ali se srpski šampion uz mnogo sreće posle gužve na petercu spasao.

Posle desetak minuta mirne igre, Partizan nije uspeo da pronađe rupu u odbrani rivala, pa je u 35. minut sa distance pokušao Saša Marković, ali je njegov solidan udarac završio pored desne stative. Odmah u protivnapadu, Monteiro je dobio loptu na levoj strani, šutirao je sa ivice kaznenog prostora, a Stojković je izbacio u aut.
partizan.rs
Pet minuta pre kraja konačno smo videli i Tomića. Posle akcije Lovrea i Ilića, Babović je prošao po desnoj strani, prebacio je loptu na drugu stativu gde je Tomić jedva uhvatio volej, ali je iznudio korner. Međutim, očajno je izveo prekid.

U finišu prvog poluvremena i Partizan je dočekao grešku Kiprana, spetljali su se Žilberdo i Dede, ali se Babović nije snašao pošto mu je lopta stigla na desnu nogu, s kojom se loše snalazi.

Bio je to rezime prvog poluvremena u kojem smo videli prosečnu ekipu AEL-a, ali i nemoćnu igru Partizana. Velika greška "crno-belih" donela je prednost Kipranima koji su bili agresivniji, brži, jači u duelu i zasluženo poveli.

Domaćin se potrudio da u nastavku meča oteža igru "crno-belima". Veliki broj prskalica je tokom poluvremena dobro natopio teren stadiona u Larnaki.

U 52. minutu AEL je prvi zapretio. Bebe je sjajnom lotom pronašao Vua ispred kaznenog, on je dok je loptu primao grudima izbacio Ostojića, snažno šutirao, ali je ponovo Stojković dobro reagovao. Golman je bio najbolji igrač Partizana na Kipru.
partizan.rs
Partizan je pokušavao da uspostavi kontrolu na sredini terena, ali su agresivni Bebe i Karlitos (rođak fudbalera Mančester junajteda Nanija)sekli svaku akciju "crno-belih".

Međutim, u 56. minutu Degra ponovo spašava AEL. Partizan je konačno stigao do kaznenog, Aksentijević je ubacio loptu sa desne strane, ona se odbila do Šćepovića koji je uhvatio volej, ali je Argentinac ponovo odbranio.

Dvadeset minuta pre kraja Vermezović je napravio prvu izmenu, osvežio je napad i umesto Šćepovića, koji je propustio jedine dve šanse "crno-belih", ušao je Libijac Mohamed Zubija, koji je brzinom trebalo da probije odbranu Kiprana.

Malo je čudno što je trener Partizana samo zamenio napadače, s obzirom da "crno-beli" gube 1:0.

Samo četiri minute kasnije Vermezović je menjao i u veznom redu. Kapitena Ilića zamenio je najbolji strelac Partizana iz prošle sezone (13 golova), takođe iskusni Zvonimir Vukić.
partizan.rs
Minut kasnije ponovo je Argentinac spasao Kiprane. Tomić je ubacio loptu sa desne strane, Babović je zahvatio loptu koja je jedva dotakla zemlju, ali je ona ponovo išla pravo u Degru.

Deset minuta pre kraja šansu je u AEL-u konačno dobio i jedan Kipranin. Nikolau je zamenio strelca jedinog gola. Vemezović se konačno u 85. minutu odlučio da rizikuje. Tomića je zamenio Lazar Marković.

"Crno-beli" jesu bili konkretniji u završnici meča, ali osim pokušaja Babovića nisu konkretno zapretili AEL-u. Kiprani su disciplinovano čuvali rezultat, u nadoknadi vremena imali su četiri uzastopna kornera, ali se Partizan uspeo odbraniti.

AEL je na kraju stekao minimalnu prednost pred revanš u Beogradu sledeće sedmice (sreda, 20.45h).

Liga šampiona, 3. kolo kvalifikacija:
AEL Limasol – Partizan 1:0 (1:0)
Vuo 13

Partizan: Stojković – Volkov, Ivanov, Ostojić, Aksentijević – Lovre, S. Marković – S. Ilić (Vukić 75'), Babović, Tomić (L. Marković 85') – S. Šćepović (Zubija 71').

AEL Limasol: Degra, Žunior, Lurenso (Edmar 67'), Bebe (Rui Migel 60'), Ajroza, Karlitos, Uon, Žilberto, Dede, Dikson, Vuo (Nikolau 81').

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

309 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: