Sjajni Alonso pobedio u Nemačkoj

Vozač Ferarija Fernando Alonso trijumfovao je na desetoj trci ovogodišnjeg šampionata Formule 1, Velikoj nagradi Nemačke.

Izvor: Jelena Trajkoviæ

Nedelja, 22.07.2012.

13:53

Default images

Španac je do treće pobede ove sezone, a ukupno 30. u karijeri došao u vremenu od 1:31:05.862 sata na stazi “Hokenhajmring”.

Kao drugi kroz cilj, sa zaostatkom od četiri sekunde, prošao je šampion Sebastijan Fetel, ali je on posle trke kažnjen i pomeren na peto mesto. Drugi je na kraju bio Dženson Baton u Meklarenu, dok je treće mesto zauzeo vozač Lotusa Kimi Raikonen.

Velika nagrada Nemačke protekla je u potpunosti u znaku sjajnog Alonsa, koji je vodio od starta do cilja i uspeo da se odupre napadima kako Fetela, tako i Batona. Branilac titule i vozač Meklarena vodili su veliku borbu u drugoj polovini trke, kada je Britanac, posle odličnog prvog dela, uspeo da se probije do mesta koje vode na podijum.

Njihova borba rešena je u pretposlednjem krugu, kada je Fetel pretekao Batona tako što je prethodno izleteo sa staze, a po povratku se našao ispred njega. Mladi Nemac se zbog tog poteza našao pod istragom posle trke i kažnjen je dodavanjem 20 sekundi na vreme, pa je Baton napredovao do drugog mesta, a Raikonen, koji je vodio usamljenu trku, do trećeg. Pohvale zaslužuju i vozači Zaubera Kamui Kobajaši i Serhio Peres, koji su čistim trkanjem došli do četvrtog, odnosno šestog mesta.
Beta
Akcija na stazi “Hokenhajmring” počela je još tokom nedelje ujutro kada se Red Bul našao pod istragom zbog motora, tačnije zbog manjeg broja obrtaja. Iako je austrijskoj ekipi pretila čak i diskvalificija, odlučeno je da Red Bul nije prekršio pravila, zbog rupe u pravilniku, koja im dozvoljava takva podešavanja.

Od starta u Nemačkoj poveo je Alonso, ispred Fetela, Šumahera, Hilkenberga, Batona, Maldonada, Vebera i Hamiltona. Kratko izletanje sa staze imao je posle nekoliko krivina Roman Grožan u Lotusu, dok je Šumaher bio veoma agresivan i konstantno je tokom prvog kruga napadao Fetela, koji je uspeo da se odupre napadima.

U prvom krugu došlo je do nekoliko incidenta u kojima su deblji kraj izvukli Brazilci Felipe Masa i Bruno Sena i krhotinje sa njihovih bolida bile su rasute u prvoj krivini. Njih dvojica i Grožan su potom otišli u boks, gde je Seni i Masi zamenjeno prednje krilo. U trećem krugu u probleme je upao Hamilton, kojem je pukao zadnji desni pneumatik, zbog čega je pao na 21. poziciju. Britanac je timu čak preko radija poručio da bi trebalo da odustane, ali je, ipak, stigao do boksa i vratio se na stazu.
Beta
U prvih nekoliko krugova, Fetel je bio najbrži na stazi pa je uspeo da se odmakne od Šumahera na tri sekunde, a smanji zaostatak u odnosu na Alonsa ispod sekunde. Ipak, vozač Ferarija je uzvratio i uspeo da poveća prednost dovoljno da ne dozvoli mladom Nemcu da ga napadne. Baton je konačno uspeo da pretekne Hilkenberga za četvrto mesto u osmom krugu i odmah je krenuo u poteru za Šumaherom, koji je bio samo sekundu ispred.

U međuvremenu, Raikonen se probio na osmo mesto, pošto je pretekao Pola di Restu u drugom bolidu Fors Indije, dok je Veber bio manje od sekunde ispred njega. Di Resta je ubrzo izgubio još jednu poziciju, pošto ga je pretekao i vozač Zaubera Serhio Peres. Baton se u 11. krugu našao ispred Šumahera, kojem su pneumatic bili dosta oštećeni, a zanimljivo je da lideri nisu uspeli mnogo da im pobegnu, pa je Fetel bio pet sekundi ispred.

Raikonen je u 12. krugu bio prvi od vozača pri vrhu koji je otišao u boks, a sledili su ga u narednom krugu Hilkenberg i Veber, a potom i Maldonado. Raikonen je posle zamene pneumatika bio najbrži na stazi, pa je uspeo da se probije ispred Maldonada i Vebera, ali ne i Hilkenberga. Šumaher je po nove pneumatike otišao u četvrtom krugu in a stazu se vratio iza Hilkenberga, a ispred Raikonena.
Beta
Ipak, samo nekoliko trenutaka kasnije, u istoj krivini i Šumaher i Raikonen su napali mladog Nemca, koji je tada izgubio dve pozicije. Alonsova prednost u 17. krugu iznosila je dve sekunde, dok je Baton bio pet sekundi iza, a niko od njih trojice još uvek nije bio u boksu. Španac je u narednom krugu imao čak i malo izletanje sa staze, ali njegova prednost u odnosu na Fetela nije bila značajno smanjena.

Alonso je po nove pneumatike otišao u 19. krugu i pred sobom je po povratku imao čistu stazu, dok je u narednom krugu to učinio Baton. Fetel je tada odlučio da i dalje ostane na stazi, dok se njegov timski kolega probio na deseto mesto, posle preticanja Vebera. Mladi Nemac je u boks otišao u 21. krugu i na stazu se vratio kao trećeplasirani, iza Alonsa i Kamuija Kobajašija u Zauberu, koji još uvek nije menjao pneumatike.

Fetel je, ipak, posle samo par krivina napao Kobajašija i došao do druge pozicije, dok je u istom trenutku Raikonen konačno uspeo da se nađe ispred Šumahera i dođe do petog mesta. Alonsova prednost tada je iznosila oko tri sekunde, a pošto su svi vozači već bili u boksu, iza njega i Fetela sledili su Baton, Raikonen, Šumaher, Hilkenberg, Peres, Veber, Di Resta i Kobajaši.
Beta
Razlike između vozača na vrhu tada su bile sve manje, Fetel je imao manje od dve sekunde zaostatka u odnosu na Alonsa, dok je bio samo tri i po sekunde ispred Batona. U narednim krugovima, Britanac je bio najbrži na stazi, dok je prednost Alonsa u odnosu na Fetela pala na ispod sekunde. Vozač Red Bula, ipak, nije u prvim trenucima došao do prave prilike da se nađe ispred Španca.

U međuvremenu, Peres i Veber su obišli Hilkenberga, koji je odmah potom otišao u boks, dok je Australijanac vrlo brzo izgubio poziciju od Kobajašija. Batonov zaostatak u odnosu na Fetela oko 30. kruga iznosio je oko tri sekunde, dok je Raikonen na četvrtoj poziciji bio deset sekundi iza. Mladi Nemac malo je popustio u krugovima koji su sledili, a uz to ga je i Hamilton, koji je bio najbrži na stazi, usporio svojim preticanjem iako je tada držao tek 18. mesto.

Fetel je bio iznerviran manevrom vozača Meklarena, koji je počeo da sustiže Alonsa da bi se vratio u isti krug kao i vodeći vozači. Britanac se do 40. kruga u potpunosti primakao vozaču Ferarija, čija prednost ispred Fetela je iznosila dve sekunde, dok je Baton bio isto toliko dalje. Od vodećih, upravo Baton je prvi otišao u boks, u 41. krugu, i na stazu se vratio kao treći, dok su u narednom krugu to učinili Alonso i Fetel. Španac je po povratku na stazu zadržao prvu poziciju, dok je Baton uspeo da se nađe ispred Fetela, i njegov zaostatak u odnosu na vodećeg bio je samo sekundu i po.

Fetel je bio tik iza Batona odmah posle preticanja, ali je ubrzo imao kratko izletanje sa staze, pa se njegov zaostatak povećao na više od sekunde. Pred poslednjih 20 krugova, Baton se primakao na ispod sekunde Alonso, ali nije dolazio do prave prilike da ga pretekne. Fetel je iza njih imao malo izletanje sa staze, dok je Grožan imao veće, ali je uspeo da se vrati na stazu.
Beta
Alonso je išao preširoko u nekim krivinama u pokušaju da se odbrani od Batona, koji nije ni pokušavao da ga ozbiljnije napadne. Fetel je pred poslednjih deset krugova bio dve sekunde iza, dok je Raikonen na četvrtom mestu imao skoro 15 sekundi zaostatka u odnosu na Alonsa, dok je Kobajaši počeo da sustiže Fetela, ali je i dalje bio dosta daleko.

Alonso je do 60. kruga uspeo da se odvoji na više od sekunde od Batona, pošto je znatno pojačao tempo, dok se Fetel polako, ali sigurno, približavao Britancu. Španac je pred poslednja tri kruga uspeo da ostvari sigurnu prednost, dok je Fetel pritiskao Batona i konačno ga je pretekao u pretposlednjem krugu. Ipak, Nemac je to učinio tako što je izleteo van staze, a potom se vratio ispred Batona, pa se taj potez našao pod istragom posle trke i Fetel je zasluženo kažnjen zbog tog manevra.

Španac je nekoliko trenutaka kasnije proslavio jubilarnu, 30. pobedu, a uz njega su se na podijumu tada našli Fetel i Baton, pre nego što je Britancu dodeljeno drugo, a Raikonenu treće mesto. Na kraju, ispred Fetela se našao i Kobajaši, a iza su sledili Peres, Šumaher i Veber. Prvu desetoricu, odnosno osvajače bodova, kompletirali su Hilkenberg i Niko Rozberg u Mercedesu. Na trci je, inače, samo jedno odustajanje, pošto se Hamilton 11 krugova pre kraja povukao u boks.

Ovogodišnji šampionat Formule 1 nastavlja se već sledećeg vikenda Velikom nagradom Mađarske na stazi “Hungaroring”.
Beta
Rezultati trke za Veliku nagradu Nemačke:
1. Fernando Alonso (Španija) Ferari 1:31:05.862
2. Dženson Baton (Velika Britanija) Meklaren + 6.949
3. Kimi Raikonen (Finska) Lotus + 16.409
3. Kamui Kobajaši (Japan) Zauber + 21.925
5. Sebastijan Fetel (Nemačka) Red Bul + 23.732
6. Serhio Peres (Meksiko) Zauber + 27.896
7. Mihael Šumaher (Nemačka) Mercedes + 28.970
8. Mark Veber (Australija) Red Bul + 46.491
9. Niko Hilkenberg (Nemačka) Fors Indija + 48.162
10. Niko Rozberg (Nemačka) Mercedes + 48.889
11. Pol di Resta (Velika Britanija) Fors Indija + 59.227
12. Felipe Masa (Brazil) Ferari + 1:11.428
13. Danijel Rikardo (Australija) Toro Roso + 1:16.829
14. Žan-Erik Vernj (Francuska) Toro Roso + 1:16.965
15. Pastor Maldonado (Venecuela) Vilijams + jedan krug
16. Vitalij Petrov (Rusija) Katerhem + jedan krug
17. Bruno Sena (Brazil) Vilijams + jedan krug
18. Roman Grožan (Francuska) Lotus + jedan krug
19. Heiki Kovalainen (Finska) Katerhem + dva kruga
20. Šarl Pik (Francuska) Marusja + dva kruga
21. Pedro de la Rosa (Španija) HRT + tri kruga
22. Timo Glok (Nemačka) Marusja + tri kruga
23. Narijan Kartikejan (Indija) HRT + tri kruga
odustao:
Luis Hamilton (Velika Britanija) Meklaren

Generalni plasman vozača:
1. Fernando Alonso 154
2. Mark Veber 120
3. Sebastijan Fetel 110
4. Kimi Raikonen 98
5. Luis Hamilton 92
6. Niko Rozberg 76

Generalni plasman konstruktora:
1. Red Bul 230
2. Ferari 177
3. Meklaren 160
4. Lotus 159
5. Mercedes 105
6. Zauber 80

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: