ABA: Kraj Partizanove dominacije

Porazom od Cedevite sa 68:56 (14:15, 20:17, 17:14, 17:10), okončana je dominacija Partizana mt:s u regionalnoj košarkaškoj ligi.

Izvor: A. Kovaèeviæ

Subota, 28.04.2012.

17:39

Default images

Posle pet uzastopnih titula, "crno-beli" su loše odigrali u polufinalu Fajnal fora u Tel Avivu pa će ABA liga posle pola decenije dobiti novog šampiona.

Osim minimalne prednosti u prvom poluvremenu, Partizan je uglavnom bio u podređenom položaju, pa je Cedevita zasluženo otišla u finale.

Osmi Miroslava Raduljice koji je imao 15 poena (5/9 dva) i 7 skokova, niko u Partizanu nije bio vredan pažnje. Vladimir Lučić je u prvom poluvremenu veza osam poena i ostao na tome dok u 33. minutu nije dobio petu ličnu grešku.

Milan Mačvan je postigao samo 6 poena (0/4 tri), a osam poena imao je Dragan Milosavljević. Očajno je odigrao Dominik Devon Džejms koji je pogodio samo dva od deset šuteva iz igre za 4 poena uz samo jednu asisteniju i četiri izgubljene lopte. Katastrofalan učinak za plejmejkera.

Sa druge strane, nezaustavljiv je bio Kristofer Ovens koji je postigao 18 poena (3/4 dva, 2/4 tri) uz pet skokova i koševima u trenucima kada se meč lomio.

Miro Bilan je dodao 15 poena, dok je dvocifren učuinak imao i Marko Car sa 10 poena, od čega osam krajem treće letvrtine kada se Partizan vratio u igru.

Iako je Cedevita imala vipe izgubljenih lopti (20-16), očajan put koštao je "crno-bele" plasmana u finale. Partizan je zadva šutirao 17/44 (Cedevita 11/29), uz samo tri trojke uz 10 pokušaja (cedevita 8/19).

U drugom polufinalnom duelu dva i po sata kasnije na parket "Nokija arene" izaći će košarkaši domaćeg Makabija i podgoričke Budućnosti.

Prvo poluvreme donelo je haotičnu košarku, mnogo grešaka i loš šut oba tima. Polufinalisti su posebno razočarali u prvih deset minuta kada je rezultat u sedmom minutu bio 6:5 u korist Cedevite.

Partizan je otvorio meč sa dva uspešna napada preko Čakarevića i Mačvana koje je krilo "crno-belih" završavalo polaganjima. Usledilo je nekoliko minuta očajne igre oba tima u napadu, a posebno su se ispromašivali Zagrepčani (5:1).

Nakon što su Ovens i Vukućić pokrenuli Cedevitu (7:6), razigrao se Vladimir Lučić i sa osam uzastopnih poena vratio prednost "crno-belima" (13:11). Posle trojke Baždarića za novi preokret, Milosavljević je položio za 15:14 u korist Partizana posle prvih deset minuta.

Drugi perid doneo je nešto bolju igru. Početak je obeležila serija "koš za koš". Miro Bilsan se razigrao u Cedeviti, Lučić je podršku dobio od Raduljice, pa je tri minuta pre kraja Partizan i dalje vodio, 25:23.

Minut pre kraja Opačak i Oven su pogodili za prednost Cedevite 31:27, ali Dušan Kecman je polaganjem i trojkom vratio prednost "crno-belih" (32:31). Međutim, Drejper uzvraća trojku u poslednjoj sekundi za vođsvo Cedevite 34:32 na poluvremenu.

Posle desetak minuta odmora Zagrepčani bolje počinju drugi deo igre, trojkama Ovensa i Drejpera prave seriju 9:2 i stižu do devet poena prednosti polovinom treće četvrtine (43:34).

Međutim, posle tajm-auta Vlade Jovanovića, posle samo dva minuta Partizan se vraća u igru i smanjuje na 43:41. Sve je počelo trojkom Petra Božića, da bi još po koš potigli Mačvan i Raduljica.

Ova serija "crno-belih" nije dugo trajala, a za to je bio kriv Marko Car koji je sa osam uzastopnih ponovo "odlepio" Cedevitu za 51:44. Dragan Milosavljević je sa penala smanjio na kraju trećeg perioda, da bi sa još dva slobodna bacanja ponovo vratio Partizan u igru (51:49).

Nakon koša Bilana, usledilo je nekoliko minuta pasivne igre, ali i dva faula koja su oslabila Partizan. Dušan Kecman je zaradio četvrtu ličnu grešku, dok je meč zbog pet penala sedam minuta pre kraja utakmice završio sjajni Vladimir Lučić.

On je meč završio sa osam poena iz prve četvrtine. Na ovaj problem usledila je nova trojka Cedevite, a Vukušić je pogodio za 57:50. Poenima Raduljice sa slobodnih bacanja Partizan je ostao u igri dva i po minuta pre kraja (60:54).

Međutim, odlični Ovens je sa dva skok šuta doneo prvu dvocifrenu prednost Cedeviti i tako obezbedio istorijsko finale za zagrebački tim. Do kraja meča Hrvati su samo uvećali prednost i slavili sa konačnih 68:56.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

158 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: