Istorijski All Star i rekord Kobija

Selekcija Zapada dobila je 61. NBA All Star meč u Orlandu, pobedivši u Amvej centru Istok 152:149 (39:28, 49:41, 36:43, 28:37).

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.02.2012.

02:03

Default images

Kobi Brajant je postao najbolji strelac u All Star istoriji, a Dvejn Vejd postao treći igrač sa tripl dablom, posle Majkla Džordana i Lebrona Džejmsa.

Zapad je vodio tokom celog meča, ali je Istok na kraju umalo ponovio herojski preokret iz Vašingtona 2001. Oboren je ili izjednačen niz rekorda, a najbolji akteri bili su MVP meča Kevin Djurent na Zapadu i Lebron Džejms na Istoku.

Brajant je u istoriju po još jednom osnovu ušao zakucavanjem u kontri, na 4:57 do kraja treće četvrtine, kada je prebacio Majkla Džordana i njegovih 262 All Star poena. Dotle je već prestigao bivše zvezde Lejkersa Oskara Robertsona (246) i Karima Abdula Džabara (251), a sa konačnih 27 pogodaka stao je ove večeri na 271 pogotku u svojih 13 nastupa. Izmakao mu je peti MVP naslov, čime bi se usamio na vrhu, ispred Boba Petija.
Beta
Vejd je vodio i razigravao ekipu Istoka sa 24 poena, 10 asistencija i 10 skokova, poslednji na dvadesetak sekundi pred kraj. Tako je učinio isto što i MJ '97 (14+11+11) i LBJ prošle godine (29+12+10).

Džejms je postigao 32 poena, uz 6 skokova i 7 asistencija, ali je četvrtu izgubljenu loptu zabeležio pet sekundi pred kraj na minus dva, pa će verovatno ponovo krenuti priče o problemu koji on očigledno ima pod pritiskom.

Djurent je postigao 36 poena, uz 7 skokova, po 3 asistencije i ukradene lopte za 37 minuta. Većinu poena postigao je u prvoj i trećoj četvrtini, a ni njega nije bilo nigde dok se rezultat lomio.

Uz atraktivni uvod i izlazak igrača na teren publiku je himnama pozdravila Mary J Blige (američka himna), uz podršku Neveresta (kanadska himna).
Beta
Startnu postavu Istoka činili su Derik Rouz (Buls), Dvejn Vejd (Hit), Karmelo Entoni (Niks), Lebron Džejms (Hit) i Dvajt Hauard (Medžik). Za Zapad su startovali Kris Pol (Klipers), Kobi Brajant (Lejkers), Kevin Djurent (Tander), Blejk Grifin (Klipers) i Endru Bajnam (Lejkers).

Zapad je odmah stekao lepu prednost, koja je bila dvocifrena u prvom periodu i dodatno rasla do poluvremena, dok su obe strane igrale rasterećeno i izuzetno atraktivno, bez odbrane.

Zapad je do poluvremena dao 88 poena, čime je za tri poena popravljen rekord. Zanimljivo je da ekipa koju voditrener Istoka Tima Tibodo, Čikago Buls, po meču prima 87,9 poena ove sezone.

Na poluvremenu je bilo plus 19, ali je u trećoj četvrtini Istok stegao odbranu i počeo da igra vrlo odgovorno u napadu - Džejms je za pet minuta ubacio 13 poena, razlika je pala na 10, a Brajant je direktno pred izjednačenje Džordanovog rekorda zaradio krvav nos u duelu sa Vejdom.

Uprkos tome, Zapad se komotno držao u lepom plusu čak i kada je na ulasku u poslednjih osam minuta veći deo prvih petorki ponovo bio na terenu.

Međutim, iako je i u tom periodu bilo i plus 19 domaća Konferencija značajno bolje zaigrala je u finišu, stigla prvi put na minus tri na tri minuta pred kraj, da bi se Vejd spetljao usamljen pod protivničkim košem na 80 sekundi pred kraj na minus 1, kada je mogao da donese svom timu prvu prednost na meču.
Beta
Do kraja se igralo vrlo čvrsto, sa nizom siutacija 1 na 1, faulovima i slobodnim bacanjima, a Istok je u poslednjih 18 sekundi išao u napad sa minus 2 (149:151). Deron Vilijams je promašio trojku, lopta se vratila Istoku, ali je Džejms početnički prodao loptu, pa je usledio faul nad Blejkom Grifinom, sekund i desetinku pred kraj. Krilo Klipersa dalo je drugo bacanje, pa je Vejd imao vremena za pokušaj trojke iz ugla, ali ga je Kobi dovoljno omeo za konačnu pobedu Zapada.

Tako je sprečen preokret kakav je pre 11 godina u Vašingtonu pokrenuo Alan Ajverson (uz veliku pomoć Stefona Marberija), koji je poveo Istok do minimalne ponude iako su gubili sa 21 razlike devet minuta pre kraja.

Na kraju je rekord po broju poena preživeo za dva (301 naspram 303 iz Sijetla 1987. godine - 154:149 za Zapad). Izjednačen je najveći broj poena za poraženi tim, a pobedničkoj ekipi nedostajala su tri pogotka da izjednači 155 pogodaka iz 2003. godine (ali tek sedmi rezultat - jednom 155, dvaput 154, triput 153).

301 poen je apsolutni rekord po broju pogodaka u regularnih 48 minuta (prošle godine 291), ali ni po tom kriterijumu pobednički skor nije rekordan (Zapad je davao po 153 poena 1961, 1992. i 2007. godine).
Beta
Lebron je izjednačio rekord sa 6 trojki na utakmici (Mark Prajs 1993. godine; Prajs je sve ubacio u jednoj četvrtini).

Pored četiri glavne zvezde meča, bilo je još veoma istaknutih igrača. Rasel Vestbruk je ušao u igru u drugom periodu izatrpao koš Istoka sa 17 poena, ali ga je na putu ka rekordu Gelna Rajsa iz 1997. godine (20p u četvrtini, 24p u poluvremenu) zaustavio sopstveni trener Skot Bruks, izvodeći ga dva i po minuta pred poluvreme. Vestbruk je kasnije dodao još 4 poena.

Blejk Grifin je odlično otvorio meč, atraktivnom saradnjom sa Krisom Polom. Završio ga je poslednjim poenom utakmice uz 22p, 8s, 3a. Pol je imao 8p, 5s, 12 asistencija i samo 1 ukradenu (prosek mu pao na i dalje rekordnih 3,5 po meču). Kevin Lav dao je 17 poena.

Na drugoj strani Deron Vilijams je ubacio 20 poena, Derik Rouz 14, a Karmelo Entoni 19 uz 9 skokova i vrlo važnu ulogu dok je Istok jurišao ka izjednačenju.

U subotu Kevin Lav bio je najbolji trojkaš, Toni Parker bio je najbolji u plejmejkerskim veštinama, a Džeremi Evans je najbolje zakucavao.

Dan ranije, u meču najvećih NBA nada, ekipa koju je vodio Čarls Barkli dobila je tim koji je okupio Šakil O'Nil.

Sledećeg februara, posle ponovo kompletne prve polovine sezone, domaćin All Star vikenda biće Hjuston.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

23 h

Podeli: