Rim odustao od OI 2020

Premijer Italije Mario Monti povukao je kandidaturu Rima za Olimpijske igre 2020. godine, navodeći da Vlada ne može da obezbedi neophodnu finansijsku podršku.

Izvor: AK

Utorak, 14.02.2012.

18:55

Default images

Monti je saopštio posle sednice Vlade da bi bilo neodgovorno koristiti novac poreskih obveznika za finansiranje olimpijskog projekta uz garancije da će vlada pokriti bilo kakav deficit.

"Jednoglasno smo došli do zaključka da mislimo da ne bi bilo odgovorno da vlada preuzme te garancije kada se zna kakvo je stanje u Italiji", rekao je Monti.

Premijer Italije naglasio je da ta zemlja i treba da ima velike planove, ali da je trenutna situacija takva da se budžetska sredstva, jednostavno, ne mogu ugroziti.

Procenjeno je da bi organizacija Igara u Rimu koštala 12,5 milijardi dolara. Odluka je usledila dan pre krajnjeg roka za zvanično podnošenje kandidature Medjunarodnom olimpijskom komitetu.

Finansijske garancije vlade jedan su od uslova MOK-a za dodelu kandidature. Predsednik Olimpijskog komiteta Italije (CONI), Djani Petruči rekao je da je jako tužan.

"Monti nam je rekao 'ne', jako smo tužni. Ovo je san koji je nestao posle dve godine vrednog rada, kandidatura je bila ozbiljna. Kada štedite, morate i da gajite buduće snove, a Olimpijada je ulaganje za budućnost", rekao je Petruči.

Povlačenje Rima iz trke za organizaciju 2020. godine ostavilo je u trci četiri grada: Madrid, Istanbul, Dohu i Baku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: