Marko Simončeli poginuo u Maleziji

Italijan Marko Simončeli izgubio je život u teškom udesu na trci za Veliku nagradu Malezije.

Izvor: B92

Nedelja, 23.10.2011.

10:55

Default images

Simončeli je u drugom krugu trke na stazi „Sepang“ izgubio kontrolu nad svojim motorom, a potom su u njega udarili i vozač Jamahe Teh 3 Kolin Edvards i Valentino Rosi na Dukatiju.

Vozaču San Karlo Honde Gresini je od jačine udarca spala kaciga i on je ostao da leži nepokretan na stazi, a iako je medicinski tim brzo reagovao, on je podlegao povredama manje od sat vremena kasnije.

Lekarske ekipe brzo su reagovale i odmah Simončelija prebacile u medicinski centar, a iako su prve informacije ukazivale da je on svestan, prvi čovek Dorne Karmelo Espeleta potvrdio je je njegovo stanje veoma ozbiljno. Upravo zbog toga doneta je odluka da trka bude otkazana, jer je medicinski centar bio potpuno zauzet pomaganjem italijanskom motociklisti da u slučaju nekog novog incidenta, vozačima na stazi ne bi imao ko da pomogne.
Beta
Posle pola sata neizvesnosti, objavljena je vest koje su se svi pribojavali, a to je da je Simončeli preminuo u 25. godini. Svet motociklizma i sporta uopšte je tom tragedijom izgubio mnogo jer je Italijan bio jedan od najboljih vozača, ali i najzanimljivijih momaka u celom šampionatu. Mnogi su ga smatrali pravim naslednikom Valentina Rosija, a i ’Doktor’ je sam više puta istakao da bi voleo da njegov veliki prijatelj to na kraju i bude.

Još od debija u klasi do 125 kubika 2002. godine u Češkoj Simončeli je mnogo obećavao, a dve godine kasnije na „Heresu“ je po kiši došao do prvog trijumfa. Posle tri pune sezone u najslabijoj klasi prešao je u klasu do 250 kubika i dve godine nije imao baš najbolje rezultate, da bi 2008. godine pokazao svoj puni potencijal i osvojio titulu za Đileru. Naredne sezone ponovo se borio za titulu, ali mu je ona izmakla pre nego što je prešao u kraljevsku klasu.
Beta
Kao vozač San Karlo Honde Gresini u prvoj sezoni postizao je prosečne rezultate i šampionat je završio na osmom mestu. Ipak, da svi možemo mnogo da očekujemo od njega videlo se još na početku šampionata, kada je uspeo da izazove i vozače Repsol Honde i Jamahe, ali i da se poigra sa Rosijem. Tako je i došla prva pol pozicija u Kataloniji, a potom i prvi podijum u Češkoj, da bi najbolji plasman ostvario pre nedelju dana, drugim mestom na Velikoj nagradi Australije.

Simončelijeva smrt je druga tragedija u auto-moto sportu u poslednjih nedelju dana pošto je prošlog vikenda život izgubio i bivši šampion Indycar serije Den Veldon. Italijan je ujedno prvi vozač koji je poginuo na stazi u Moto GP šampionatu od Velike nagrade San Marina prošle godine, kada je povredama podlegao Japanac Šoja Tomizava. U kraljevskoj klasi poslednja smrt viđena je u Japanu 2003. godine, kada je poginuo Daiđiro Kato, koji je takođe bio vozač Gresinija. Sva trojica su ostavili veliki trag u svom sportu i sigurno je da će još mnogi žaliti zbog toga što su još mogli da prikažu...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

112 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: