Srbija ponovo na krovu Evrope!!!

Srpski odbojkaši drugi put u istoriji postali su šampioni Evrope pošto su u finalu šampionata u Beču pobedili Italiju sa 3:1 (17:25, 25:20, 25:23, 26:24).

Izvor: Jelena Trajkoviæ

Nedelja, 18.09.2011.

17:51

Default images

’Orlovi’ su tako stigli do druge titule najboljeg tima na ’Starom kontinentu’, pre tačno deset godina slavili su na prvenstvu u Ostravi, takođe pobedom nad Italijom.

Junak finala bio je Miloš Terzić as udarcima u poslednja dva seta. U trećem je lopta udarila u mrežu i nekako prešla na stranu Italije, a potom je na meč lopti jedan Italijan 'procenio' da ide u aut.

Srbi i Italijani su svim ljubiteljima odbojke priredili predstavu za pamćenje u kojoj su nijanse odlučivale, a one su ovoga puta bile na našoj strani. Najbolji u našem timu bio je Ivan Miljković, koji je jedini koji je bio član reprezentacije Jugoslavije koja je 2001. godine slavila na šampionatu u Češkoj. Miljković je ujedno proglašen i za najboljeg igrača šampionata, a pored njega priznanja su dobili i Nikola Kovačević, za najboljeg primača, i Marko Podraščanin, za najboljeg blokera.

Uz njih trojicu jednaka zasluga za zlato pripada i ostalim igračima: Urošu Kovačeviču, Vladu Petkoviću, Milošu Terziću, Draganu Stankoviću, Milošu Nikiću, Mihajlu Mitiću, Milanu Rašiću, Saši Staroviću i Nikoli Rosiću. Ne treba zaboraviti ni rezerve Aleksandra Atanasijevića i Filipa Vujića. Oni su ujedno Srbiji obezbedili učešće na Svetskom kupu u Japanu u novembru, gde će se vaditi vize za Olimpijske igre u Londonu naredne godine.
Beta
Italijani su bili ti koji su došli do vođstva na startu pošto su blokirali smeč Nikića, ali je Miljković istom merom uzvratio. Od tada se igralo poen za poen, kod našeg ima prednjačili su kapiten i Podraščanin, ali su se i ostali borili za svaku loptu. Blokom Stankovića Srbija je došla do prvog vođstva na meču (5:4), ali je potom nastavljeno da se igra u istom ritmu kao na početku, a naš tim je otišao sa minimalnom prednošću na prvi tehnički tajm-aut.

Neizvesna borba nastavila se i posle predaha, Srbija je nastavila da održava prednost od jednog poena sve dok svojim greškama naši igrači nisu dozvolili Italijanima preokret. ’Azuri’ su prvi put na meču došli do veće prednosti od jednog poena serijom od pet uzastopnih poena za 14:10 pre nego što ju je Miljković prekinuo. Ipak, do drugog tehničkog tajm-auta, Italijani su dobro organizovanim napadima poveli sa 16:11.

Greške srpskog tima su se nastavile uprkos tome što su se naši navijači u Beču probudili, ali su odličnim blokom vrlo brzo smanjili na 18:15. U igri našeg tima bilo je uočljivo da je malo lopti išlo na Miljkovića, da su uglavnom Nikić i Kovačević bili u napadu. To je nateralo Kolakovića da napravi izmenu i uveo je Terzića umesto Kovačevića na prijem. Ipak, to nije mnogo urodilo plodom pa su Italijani poveli najvećom razlikom do tog trenutka na meču, od 24:17 i došli do set lopte, a iskoristili su već prvu.
Beta
Na startu drugog seta, Kovačević je poentirao za početno vođstvo Srbije, a upravo on i Miljković su je održavali u prednosti dok se Italijani nisu ’probudili’ i izjednačili na 6:6. Ipak, sa dva efektna poena, posebno odličnim blokom Stankovića, naš tim je na odmor otišao sa 8:6. Miljković se do tada već razigrao i zahvaljujući strpljivoj igri naš tim je održavao prednost u tim trenucima.

Odlično je funkcionisao i blok pa je naš tim imao sigurno vođstvo zahvaljujući prvenstveno Miljkoviću, ali i Kovačeviću, koji je bio od velike pomoći kapitenu. Iako su primači imali problema sa servisom Italijana naši igrači su održavali prednost od tri do četiri poena, a preko Stankovića i Podraščanina poveli su i sa pet – 20:15. ’Azuri’ su pokušali da se vrate u igru, ali svojim greškama u tome nisu uspevali, ali su i srpski odbojkaši bili odlični i iskoristili su treću za 25:20 i 1:1 u setovima.

Posle osvajanja drugog seta, naši odbojkaši u istom ritmu nastavili su i u trećem, odlično razrađenim akcijama dolazili su do poena i poveli su sa 4:1. Italijani su uspeli da suzbiju redove i bolje zaigraju u narednim trenucima, ali im naš tim to nije dozvolio i poveo sa 8:5 na prvom tehničkom tajm-autu. Odlični Miljković imao je veliku podršku ostatka tima, a isticao se i sjajni Stanković, dok su ’pucanjem’ lopte u aut Italijani Srbiji doneli prednost od pet poena, za 12:7.
Beta
Smirenom igrom srpski odbojkaši su održavali svoju prednost i u nastavku, ali su Italijani uspeli da priprete i dođu na jedan poen zaostatka (15:14), pre nego što je su došli i do izjednačenja, za 17:17. ’Azuri’ su već u sledećem napadu prvi put poveli u setu i usledila je igra poen za poen sve dok zahvaljujući bloku Podraščanina i Kovačevića Srbija nije povela sa 22:20. Ipak, Italijani su došli do izjednačenja (23:23) pre nego što je Kovačević izborio set loptu našem timu, a Terzić, koji je ušao u igru pre tog poena, je izborio 2:1 u setovima.

Neizvesnost se nastavila i u četvrtom setu, Srbija i Italija su se smenjivale u vođstvu, ali je na obe strane bilo problema sa servisima. Naši igrači su, međutim, bili ti koji su morali da jure razliku, a ’azuri’ su na prvom tehničkom tajm-autu imali prednost od 8:5. Do toga je došlo posle odluke sudije da dosudi Italijanima poen, iako nijednog našeg igrača u bloku lopta nije pogodila.

Srpski odbojkaši nisu dozvolili da ih ta odluka dekoncentriše, Miljković i Stanković su odlično funkcionisali u bloku, ali su Italijani i dalje uspevali da se održe u vođstvu. Kapiten našeg tima se u tim trenucima isticao na terenu, dobro je i servirao, ali su Italijani nalazili rešenja za njegovu igru.
Beta
Zahvaljujući smirenoj igri, ali i greškama Italijana, naš tim je došao do izjednačenja 13:13, ali su ’azuri’ ponovo uspeli da se odvoje i povedu i sa 17:14. Posle toga naš tim je preko Nikića smanjio, što je pokrenulo proteste Italijana koji su smatrali da lopta nije dotakla nikoga u bloku zbog čega je njihov kapiten dobio žuti karton, a Srbija još jedan poen, pre nego što je stigla do izjednačenja.

Italijani su ponovo uspeli da se osveste i povedu dva razlike (19:17), ali je Miljković ponovo bio maestralan za novo izjednačenje, a potom i vođstvo od 20:19. Rašić je fantastičnim servisom povećao prednost na dva poena pre nego što su se ’azuri’ ponovo vratili, a potom i poveli sa 22:21. Preko Kovačevića i Petkovića naš tim je ponovo došao do prednosti, ali su Italijani došli do set lopte, ali ju je Kovačević blokom spasao za 24:24. Miljković je izborio prvu meč loptu, a Terzić je potom fantastičnim servisom doneo titulu Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

402 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: