Zvezda - Ventspils 'pod lupom'

Revanš meč trećeg kola kvalifikacija za Ligu Evrope između Crvene zvezde i Ventspilsa pod posebnom 'lupom' UEFA, saznaju Novosti.

Izvor: Veèernje novosti

Nedelja, 31.07.2011.

00:10

Default images

Crvena zvezda i njeni navijači će ove sezone biti pod posebnom pažnjom organa Evropske fudbalske unije (UEFA), koja je pored novčanih kazni i mogućih uslovnih sankcija, najavila i moguće 'zaključavanje' stadiona u Ljutice Bogdana u slučaju većih incidenata na tribinama za vreme međunarodnih mečeva.

Novosti saznaju da je iz Niona u Ljutice Bogdana stiglo zvanično obaveštenje da srpski klub već ima 'žuti karton' i da će od revanša protiv Ventspilsa, 4. avgusta u 20.30, organizaciju utakmice i ponašanje 'Delija' pratiti ne samo specijalno određeni delegat, već i posebni posmatrači, čija imena će biti saopštena tek 24 sata pre odigravanja meča.

Koliko je UEFA ozbiljna u nameri da rigorozno kazni svaki nepromišljen potez navijača ili propust u organizaciji, svedoči i podatak da će delegat utakmice biti Englez Adrijan Titkomb, poznat kao jedan od specijalaca za 'vruće terene'.

Pomenutom Britancu ne promiču ni sitni detalji, a kamoli ono što je strogo zabranjeno, poput korišćenja pirotehnike, rasističkih parola i skandiranja ili fizičkog nasilja. Kada se tome doda i da će meč pratiti posmatrač, određen da vodi računa isključivo o dešavanjima na tribinama, jasno je da gledanja kroz prste neće biti.

UEFA ni do sada nije bila blagonaklona prema srpskim klubovima, a naročito prema Crvenoj zvezdi. U poslednjih deset godina iz kase na 'Marakani' je na ime kazni, izrečenih od UEFA, otišlo čak 1,5 miliona evra, što je za klub u velikim finansijskim problemima žestok i bespotreban udarac.

Još je sveže sećanje na utakmicu protiv Intera iz Zaprešića, 2005. godine, kada je trener gostiju iz Hrvatske pogođen mobilnim telefonom sa tribina, zbog čega je Zvezda igrala prvi meč u tadašnjoj Ligi UEFA, protiv švajcarskog Bazela, bez prisustva publike. U obimnom dosijeu Beograđana nalazi se na desetine kazni zbog paljenja baklji i dimnih bombi, a evidentiran je i svaki ispad van granica Srbije, kao što su bile tuče u Pragu pred meč sa Slavijom i opšti haos u Solunu uoči duela s Arisom.

Maltene da nema evropske utakmice posle koje Zvezda nije plaćala 'penale' zbog ponašanja navijača, pa bi svaki naredni ispad mogao da bude još bolniji za klub koji pokušava da povrati makar deo nekadašnjeg renomea na međunarodnim terenima, prenose Novosti. Zato bi najvatrenije pristalice 'crveno-belih', koje su vernost klubu dokazale nebrojeno puta do sada, mogle da se, ako ni zbog čega drugog, makar zbog Zvezde uzdrže od upotrebe pirotehnike, uvredljivih parola i eventualnih nereda. UEFA više neće praštati, piše beogradski dnevnik…

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: