Na aukciji prvi fudbalski pravilnik

Prvi fudbalski pravilnik koji pripada najstarijem klubu na svetu FK Šefildu, a koji datira iz 1858. godine, biće ponuđen na aukciji ove nedelje.

Izvor: B92, Sarajevo-x.com

Sreda, 13.07.2011.

11:15

Default images

Sa timovima od po 20 igrača i dozvoljenom igrom rukom, najstariji pravilnik fudbala na svetu otkriva da je prvobitni fudbal mnogo drugačiji od moderne verzije koji poznajemo.

U pravilniku se navodi da su mečevi trajali dva sata i da je učestvovalo 40 igrača u polju, koji su morali nositi plave ili crvene kape.

Očekuje se da bi mogao da dostigne cenu od 1.5 miliona eura, prenosi “Daily Mail”. Za današnje poimanje fudbala, bizarna je činjenica da su igrači mogli uhvatiti rukama loptu u slučaju da nije dotakla zemlju ili da nije ubačena direktno u igru sa linije igrališta.

Stariji skup pravila poslužio je kao podloga za pravilnik engleske Fudbalske asocijacije (FA) koji je objavljen pet godina kasnije 1863. godine.
Rukom pisan pravilnik
I nakon objave FA pravilnika većina klubova igrala je po "Šefildskim pravilima", jer se FA smatrao londonskom organizacijom.

FK Šefild zaslužan je za kreiranje udarca iz kornera 1871. godine, kao i slobodnog udarca, a i za čvrstu prečku. Od samog početka udaranje i saplitanje je bilo strogo zabranjeno.

Englezi su takođe izmislili i kaznene udarce sa jedanaest metara, koji su njihovu reprezentaciju mnogo puta koštali na velikim takmičenjima.

“Šefildska pravila” sastavljena su uz pomoć starijih pravila, naročito onih koja su se koristila na Univerzitetu Kembridž i drugim javnim školama, gde se i igrao prvi fudbal.

U aukcijskoj kući “Sotebis” u četvrtak će kupcima biti ponuđen rukom pisani pravilnik iz 1858. i jedina preostala štampana verzija iz 1859. godine.
Ekipa FK Šefilda iz 1957. godine
Predsednik FK Šefild, Ričard Sims, rekao je da su klubu potrebna sredstva koja će dobiti prodajom ovog pravilnika, kako bi mogao da nastavi sa radom u modernoj eri.

Izveštaji sa mečeva iz 1860-tih godina također su na aukciji, a u njima je i opisan sukob gledalaca na Šefildskom derbiju 1862. godine. FK Šefild, osnovan 1857. godine, priznat je od FIFA i FA kao najstariji fudbalski klub na svetu. Trenutno igra u Prvoj diviziji Jug, osmom rangu engleskog fudbala.

Pre nego što je ovaj klub osnovan, fudbal se igrao samo u javnim školama i univerzitetima. Meč između FK Šefilda i FK Halama odigran u decembru 1860. godine, priznat je kao prvi meč između dva različita kluba, a pre toga su se igrale utakmice unutar kluba.

Polovinom decembra 2010. godine na aukciji u Njujorku prodata su i originalna košarkaška pravila profesora Džejmsa Nejsmita koja su dostgila cenu od 4.3 miliona dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: