Đoković - Nadal za trofej i slavu

Trenutno najbolji teniser sveta Rafael Nadal i budući najbolji teniser sveta Novak Đoković sastaju se u nedelju u finalu Vimbldona (TVB92, 15h).

Izvor: AG

Subota, 02.07.2011.

18:35

Default images

Biće ovo 28. međusobni duel Srbina i Španca, a peti u 2011. godini.

Nadal vodi u pobedama sa 16-11, ali je sva četiri finalna meča ove godine dobio Novak Đoković koji je dobio i šest vezanih setova protiv Maljorčanina. Međutim, oba prethodna meča na travnatoj podlozi pripala su Nadalu.

2007. Rafa je slavio u polufinalu Vimbldona nakon što mu je Đoković zbog žuljeva predao meč sredinom trećeg seta pri rezultatu 1:1 u setovima. Sledeće godine igrali su sjajno finale na Kvinsu, Đoković je u tom meču bio možda i bolji teniser, ali je na kraju izgubio sa 7:6(6), 7:5.

I Đoković i Nadal imaće u nedelju ogroman motiv. Iako je u ekskluzivnom intervju za B92 Nadal rekao da će ovo za njega biti samo finale Vimbldona a ne duel protiv Novaka Đokovića, sigurno je da će imati dodatni motiv protiv čoveka koji ga je dobio u četiri finala ove godine, koji ga je pobedio dva puta na šljaci i koji ga je pobedom nad Congom u petak gurnuo na drugo mesto na ATP listi bez obzira na rezultat u finalu.
Nadal je zbog svih ovogodišnjih rezultata prepustio Đokoviću ulogu blagog favorita.

Novak je uvek težak protivnik, pobedio me je četiri puta ove godine. Što se tiče mentalnog pristupa, sigurno je on u boljoj poziciji od mene, verovatno je i zbog toga favorit, ali ću ja dati sve od sebe“,

Sa druge strane, jednako veliki motiv imaće i Novak Đoković. Beograđanin je jedan san ostvario pobedom nad Congom i plasmanom na prvo mesto ATP liste, a samo dva dana nakon toga imaće priliku da ostvari i svoj drugi san a to je osvajanje Vimbldona.

"Mi teniseri živimo za ovo, ostvario sam svoje snove, a na tom putu mnogo mi je pomogla porodica i ceo tim oko mene. Biti u finalu Vimbldona za mene je jedna od najvažnijih stvari u životu.“
Ni Đoković ni Nadal nisu briljirali tokom ovogodišnjeg Vimbldona, ali su delovali nepobedivo. Đokoviću su na putu do finala set oduzeli Bagdatis, Tomić i Conga, a isti broj setova izgubio je i Španac (Del Potro, Fiš i Mari).

Novak je odlično odreagovao nakon neugodnog poraza u polufinalu Rolan Garosa od Rodžera Federera, pa u finalni meč ulazi sa neverovatnim skorom i samo jednim porazom u poslednjih 50 zvaničnih mečeva.
Pred finale Đoković je izjavio da u meč ne ulazi da odigra što bolje već da ide na pobedu i dodao da posle 27 međusobnih duela između njega i Nadala nema tajni. Srpski teniser pokazao je ove godine način na koji Nadal može da se pobedi, i pokušaće to u nedelju da ponovi bez obzira što se igra na travi.

U duelu sa Congom ključ Novakovog uspeha bili su riterni, pošto je iz 12 prilika napravio šest brejkova, a meč sa Nadalom biće potpuno drugačiji, iako će i protiv Španca Đoković morati dobro da vraća servise. Veoma važan biće prvi set, ali presudno će biti ko će osvajati veći broj poena sa dužim razmenama udaraca.
Novak je ove godine dokazao da je fizički i mentalno potpuno spreman za najteže duele protiv Nadala, ali će ovo za njega ipak biti nepoznata teritorija. Đoković nikada nije igrao u finalu Vimbldona, dok će Nadalu ovo biti peto uzastopno finale u Londonu, pošto je turnir 2009. godine propustio zbog povrede.

Šta god da se u finalu dogodi, Đoković će sigurno kao zadovoljan čovek napustiti London pošto će u ponedeljak postati i zvanično prvi teniser sveta i prekinuti dominaciju Federera i Nadala koja traje od 2004. godine.

Ajmo Nole!

24 godine ima Novak Đoković
25. svetski broj 1 od uvođenja ATP liste 1973.
7 godina i 5 meseci na prvom mestu ATP su bili isključivo Federer i Nadal
121 nedelju proveo je na 3. mestu ATP lestvice, najviše od uvođenja
36 nedelja ukupno je proveo na 2. mestu
47 pobeda i samo jedan poraz zabeležio je u 2011. godini
7 ATP naslova osvojio je u 2011.
5.853.733 američkih dolara zaradio je u 2011.
371 ATP pobedu ostvario je u karijeri (106 poraza)
25 ATP naslova osvojio je u karijeri
26.116.690 američkog dolara zaradio je u karijeri
2 Gren slem titule je osvojio do sada (Australijen Open 2008. i 2011.)
2 Gran slem finala do sada je izgubio (US Open 2008. od Federera i 2010. od Nadala)
1 finale Vimbldona igraće protiv Nadala

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

184 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: