Mediji: "Đoković na Mont Everestu"

Svetski mediji pod oznakom "hitno" donose vesti o pobedi srpskog tenisera Novaka Đokovića u polufinalu Vimbldona i preuzimanju prvog mesta na ATP listi.

Izvor: B92

Petak, 01.07.2011.

19:14

Default images

Istorijski trenutak za srpski tenis i vrhunac karijere Đokovića je udarna vest za najeminentnije svetske medije, Rojters, Frans Pres, BBC, L'Ekip, Marku, Gazetu delo Sport...

"Frans Pres" je podsetio da je Đoković jedini teniser kome je za poslednjih sedam godina pošlo za rukom da na svetskom tronu smeni do sada neprikosnovene Španca Rafaela Nadala i Švajcarca Rodžera Federera.

Francuski sportski dnevnik "L'Ekip" ističe da je Djoković jednim udarcem ostvario dva velika cilja - finale Vimbldona i mesto broj jedan. "Đoković je na vrh teniskog Mont Everesta postavio srpsku zastavu, kao 25. igrač u istoriji ATP-a.", ističe se u francuskom listu.

Britanski "BBC" konstatuje da je Đoković "pregrmeo" Congu i na mestu broj jedan zamenio Nadala. "Đoković je dominirao posle tesno dobijenog prvog seta, ali je Conga na mahove briljirao, što ga je održalo 'u životu ' do četvrtog seta, u kojem nije uspeo da zadrži vosoku formu. Za razliku od njega, Đoković je sačuvao prisebnost, koncentraciju i najbolje udarce za kraj kojima je obezbedio mesto u finalu", ističe BBC.
"Rojters" je u urgentinoj vesti naveo da je "Đoković u dramatičnom meču zasenio briljantne akrobacije Conge, plasirao se u prvo finale Vimbldona i obezbedio mesto broj jedan na ATP listi".

Španski mediji takodje na udarnim mestima objavljuju vesti o uspehu srpskog tenisera. "Marka" se fokusirala na značaj podrške koju Đoković ima tokom čitave karijere.

"Đoković se po osvajanju meča udario u grudi pokazujući na srce i potražio pogledom roditelje Dijanu i Srđana, braću Marka i Đorđa i devojku Jelenu Ristić - svoje najveće izvore snage", istakla je "Marka" dodajući da je u timu koji stoji uz prvog tenisera sveta i njegov trener Marjan Vajda.
Italijanska "Gazeta delo sport" u tekstu pod naslovom "Đoković pogodio dve mete" ističe da je srpski teniser do velikog uspeha došao sa 24 godine, koliko je imao i Mats Vilander kada je 1989, godine sišao sa trona.

Italijanski list ističe da je istočna Evropa dala petog igrača na mestu broj jedan u istoriji ATP-a, posle Rumuna Ilije Nastasea, Čeha Ivana Lendla, i dvojice Rusa Jevgenija Kafeljnikova i Marata Safina. Takođe, italijanski list navodi da je ovo prvi put da jedan igrač osvaja mesto broj jedan u završnici Viimbldona.

Ističe se da će Đoković u slučaju da osvoji trofej imati 13.285 poena, a ako izgubi 12.485. Za razliku od njega, dosadašnji teniski kralj Nadal imaće 12.070 u slučaju pobede, a 11.270 ako izgubi u finalu, a ako bude poražen u polufinalu imaće 10.90 bodova, objavila je Gazeta delo sport.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: