Srbiji SL i Olimpijske igre!

Vaterpolo reprezentacija Srbije odbranila je titulu u Svetskoj ligi i izborila plasmana na Olimpijske igre u Londonu 2012. godine.

Izvor: AK

Nedelja, 26.06.2011.

12:51

Default images

Srbija je finalnom meču u Firenci posle velike borbe savladala domaću selekciju Italije 8:7 (2:2, 1:1, 2:2, 3:2) i šesti put osvojila takmičenje.

Za razliku od duela u grupi koji su režirale sudije, ovaj je protekao u fer borbi. Italija je odigrala najbolji meč na truniru, Srbije nije blistala ali je u završnici imala raspoloženog Filipa Filipovića koji je sa tri gola bio najefikasniji.

Odlično je krenula Srbija na startu meča i polovinom prve četvrtine golovima Udovičića i Pjetlovića povela sa 2:0. Odbrana "delfina" sjajno je igrala i zaustavila sve pokušaje domaćina. Međutim, tri minute pre kraja Mateo Aikardi se sjajno snašao i šaubom uspeo da savlada Sora te smanji rezultat.

Sjajnu šansu imao je za 3:1 Stefan Mitrović, međutim prefiše je oklevao na prvoj stativi pa je golman Italije uz pomoć prečke sačuvao svoj gol. To se u poslednjem minutu vratilo našim vaterpolistima jer je posle brzog napada Stefano Đorđeti izjednačio rezultat.

Posle neuspšnih napada Italijana na startu drugog perioda, uspedio je duži napad naših vaterpolista, prvo je posle bombe Filipovića lopta završila u autu, da bi je potom na levoj strani dobio Miloš Ćuk i sjajnim šutom vratio prednost Srbiji.

Italija je u narednom napadu imala fenomenalnu šansu za izjednačenje, isključena su dva naša igrača, ali domaćini ni sa tom prednošću u bazenu nisu imali rešenja za sjajnu odbranu Srbije i sigurnog Sora. Nažalost, naši igrači nisu imali dovoljno sreće u napadu jer je Udovičić odmah pogodio prečku.

Usledilo je nekoliko neorganizovanih napada na obe strane, neprezicnigh udaraca, ali je zahvaljujući jednom takvom napadu Italija ipak uspela da izjednači jer je Aikardi sa distance pronašao put do Sorove mreže, tri minute pre poluvremena.

Loša igra sa igračem više nije dozvolila igračima Dejana Udovičića da steknu prednost pre drugi deo meča pa se na pauzu otišlo nerešenim rezultatom 3:3.
Drugo poluvreme počelo je sa po jednim golom na obe strane, Gale za vođstvo Italije i Aleksića za izjednačenje, a najbitnije je što su srpski vaterpolisti konačno zatresli mrežu iz akcije sa igračem više koja nije funkcionisala u prvom poluvremenu. Usledio je pritisak Italijana, prvo su pogodili prečku, a onda je sjajni Đorđeti doneo prednost domaćinima od 5:4.

Dva minuta pre kraja Italijani su zmalo prelomili meč jer su lošu igri Srbije u napadu propustili kazniti ponovo pogodivši prečku. U poslednji minut Srbija je ušla sa napadom sa igračem više ali ponovo nije stgla do gola. Na svu sreću, neuspešni u kontra akciji bili su i Italijani.

A onda 11 sekundi pre kraja četvrtine prvi gol na meču postigao je Filip Filipović sjajnim, može se reći šutem iz očaja i izjednačio rezultat. Poslednja četvrtina počela je odbranom Sora, da bi onda u drugom minutu perioda Filipović pokazao zašto je jedan od najboljih vaterpolista sveta postigavši gol lob udarcem iskosa sa desne strane.

Međutim, Italija je brzo dobila šansu za izjednačenje posle faula Rađena koji je skrivio peterac, a Pjetro Filjolo je bio siguran i poravnao na 6:6. Usledio je napad Srbije i isključenje domaćina što su "delfini" iskoristili i sjajnom akcijom sa stative na stativu namestili gol izvanrednom Pjetloviću.

Ipak, srpska odbrana ponovo je ostavila previše prostora rivalu pa je Aikardi svojim trećim golom ponovo izjednačio rezutat (7:7). Srbija je loše igrala u ovom finalu u Firenci, ali je u poslednjih deset minuta imala Filipa Filipovića. Bivši igrač Partizana postigao je dva i po minuta pre kraja treći od poslednja četiri gola Srbije i ponovo vratio prednost aktuelnom prvaku sveta.

Pola minuta pre kraja Soro je odbranio važan napad Italijana koji su dobili korner, koji su posle 20 sekundi mučenja daleko od našeg gola izborili isključenje Prlainovića ali ni igrač više nije pomogao domaćinu pa je Srbija odbranila Svetsku ligu i izborila Olimpijske igre u Londonu 2012. godine.

Svetska liga, finale:
Italija - Srbija 7:8 (2:2, 1:1, 2:2, 2:3)
Đorđeti 2, Aikardi 3, Gala, Filjoli - Udovičić, Pjetlović 2, Ćuk, Aleksić, Filipović 3
Igrač više: Italija 1/7, Srbija 5/9

Tri Srbina u idealnom timu, Soro najbolji golman, Filipović prvi strelac

Pred finalni meč određena je i idelana postava turnira u Firenci u izboru akreditovanih novinara. Među najboljom sedmoricom nalaze se tri srpska igrača - Vanja Udovičić, Filip Filipović i Andrija Prlainović.

Pored srpskih "delfina" u najboljem timu ovogodišnje Svetske lige su još tri Italijana - golman Stefano Tempesti, Aleks Đorđeti i Kristijan Prešuti, kao i Hrvat Sandro Sukno.

Za najboljeg igrača turnira proglašen je vaterpolista Italije i Pro Reka Aleks Đorđeti, a iako ga novinari nisu svrstali u idealni tim, žiri Svetske lige je Slobodana Sora proglasio za najboljeg golmana. Titulu najboljeg strelca osvojio je Filip Filipović sa 16 pogodaka.

Dosadašnji osvajači medalja u Svetskoj ligi:
2002, Patras: Rusija, Španija, Mađarska
2003, Njujork: Mađarska, Italija, SAD
2004, Long Bič: Mađarska, Srbija i Crna Gora, Grčka
2005, Beograd: Srbija i Crna Gora, Mađarska, Nemačka
2006, Atina: Srbija i Crna Gora, Španija, Grčka
2007, Berlin: Srbija, Mađarska, Australija
2008, Đenova: Srbija, SAD, Australija
2009, Podgorica: Crna Gora, Hrvatska, Srbija
2010, Niš: Srbija, Crna Gora, Hrvatska
2011, Firenca: Srbija, Italija, Hrvatska

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

76 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: