“Ništa nije gotovo do cilja“

Četvorica kandidata za titulu šampiona Formule 1 pred poslednju trku sezone, Veliku nagradu Abu Dabija, složna su u oceni da ništa neće biti gotovo do cilja.

Izvor: B92

Četvrtak, 11.11.2010.

15:46

Default images

Ipak, pred poslednjih 55 krugova ovogodišnjeg šampionata vozač Ferarija Fernando Alonso je taj koji se nalazi u najboljoj poziciji da dođe do titule.

Alonso ima 246 bodova, osam više od Marka Vebera, a još sedam više od njegovog timskog kolege Sebastijana Fetela, dok je u najlošijem položaju Luis Hamilton u Meklarenu sa 222 boda.

To je ujedno prvi put u istoriji Formule 1 da četvorica vozača imaju šansu za titulu pred poslednju trku sezone. Odmah posle brazilske runde proteklog vikenda bilo je govora o taktikama timova pa je vrlo jasan stav Red Bula da svojim vozačima neće izdati naredbe da bi propustili jedan drugog, a upravo od toga bi mogli da profitiraju Alonso, odnosno Hamilton.
© 2006-2010 by Red Bull GmbH and GEPA pictures GmbH
Na premijernom izdanju trke na stazi „Jas Marina“ trijumfovao je Fetel, ali u slučaju ponovljenog rezultata iz Brazila i njegove pobede ispred Vebera i Alonsa, titula bi otišla u ruke Španca. Ipak, ako Veber pobedi ispred Fetela i Alonsa, Australijanac će biti taj koji će slaviti, ali ne treba zaboraviti na Hamiltona...

Staza ima odličnu podlogu, a pošto se vozi u sumrak daje drugačiju atmosferu od ostalih trka. Mislim da imamo veliku šansu za dobar rezultat, tim bi mogao da dođe do još jedne titule, što je zanimljiva mogućnost. Postoji veliki broj mogućnosti kako sve može da odvije, a iako je Fernando u najboljoj poziciji od svih nas i mi imamo šansu, pa ćemo videti“, rekao je Veber.

Sa Veberom se slaže i Fetel.

Očigledno je da imam lepe uspomene iz Abu Dabija, a nadam se da ću i ove godine ostvariti dobar rezultat. Ne postoje taktike za ovakve trke, jedino što je potrebno je da se da sve od sebe, tako je bilo na poslednjih nekoliko trka za mene, a biće i ovoga puta. Dug je vikend, daćemo sve od sebe da dođemo u situaciju kao u Koreji i na poslednjoj trci“, istakao je Fetel.

Najmirniji od svih kandidata za titulu u četvrtak tokom konferencije za medije, razumljivo je bio Alonso, kojem je drugo mesto dovoljno za titulu.
Beta
Mislim da ne postoji ništa drugo što možemo da uradimo osim da pokušamo da budemo drugi ili da pobedimo na trci, jer u toj poziciji matematički osvajamo titulu, a to nam je cilj. Od petka do nedelje ćemo se truditi da dođemo do toga, u subotu da dođemo do prvog reda. Istina je da ćemo u slučaju da ne bude tako morati da razmišljamo o drugim opcijama, ali nije naš posao da verujemo ili ne verujemo“, naglasio je Alonso.

Hamiltonova jedina šansa za titulu je da trijumfuje, a da Alonso ne osvoji ni bod, Fetel bude ne bolje plasiran od treće pozicije, a Veber od šeste.

Već dva puta sam pred poslednju trku šampionata bio u konkurenciji za titulu, tako da znam kakav je pritisak kada je titula tu blizu. Ovoga puta je drugačije, jer iako imam šansu, sa 24 boda zaostatka, nije mi potrebna samo pobeda u nedelju, pa pritisak nije isti kao 2007. i 2008. godine. To, ipak, ne znači da nisam motivisan, već smo videli da je ovaj šampionat potpuno nepredvidiv, a iz svog iskustva znam da ništa nije gotovo do poslednjeg kruga. Nemam šta da izgubim, ostali vozači imaju, tako da se ne predajem do kraja“, rekao je Hamilton.

U petak se na stazi „Jas Marina“ voze slobodni treninzi od 10 i 14 časova po srednjeevropskom vremenu. Poslednji trening na programu je u subotu od 11 časova, dok se kvalifikacije voze tri sata kasnije. Trka za Veliku nagradu Abu Dabija, 19. i ujedno poslednja trka ovogodišnjeg šampionata Formule 1, startuje u nedelju u 14 časova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: