Predsednik UCI odgovorio Kontadoru

Dva dana pošto je otkriveno da je Alberto Kontador bio pozitivan tokom trke „Tur d’Frans“ oglasio se i predsednik Međunarodne biciklističke unije Pet Mekvejd.

Izvor: JT

Subota, 02.10.2010.

17:54

Default images

Mekvejd je istakao da je činjenica da samo neke laboratorije mogu da pronađu male količine klenbuterola nije dovoljno da bi se Špancu progledalo kroz prste.

Kontador je privremeno suspendovan jer mu je u krvi pronađen zabranjeni anabolik, čija je koncentracija bila 400 manja nego što bi laboratorije Svetske anti-doping agencije morale da detektuju.

Španac, čiji je pozitivni uzorak uzet tokom drugog slobodnog dana na ovogodišnjem „Turu“, je za to okrivio pokvareno meso i zatražio je od čelnika UCI da jasno postave granice za zabranjene supstance koje kod sportista mogu da se nađu a da zbog toga prođu nekažnjeno.
Beta
To nije nikakav izgovor jer UCI ima tu mogućnost da šalje uzorke u laboratorije u koje želi. Ako osećamo da će nam slanje uzoraka u određene laboratorije koristiti u borbi protiv dopinga, tačnije, ako na takav način uhvatimo one koji varaju, a to ne bismo uradili ako pošaljemo u neku drugu laboratoriju, tako ćemo i uraditi. Ovo se ne odnosi samo na ono što je Alberto Kontador rekao, ali u principu ćemo uraditi sve što je u našoj moći“, rekao je Mekvejd.

Prvi čovek UCI je odbio da direktno prokomentariše Kontadorov slučaj, ali je potvrdio da su bar dve laboratorije, u Francuskoj i Nemačkoj, bile korišćene za analizu doping testa španskog bicikliste. Mekvejd je, takođe, odgovorio zašto je tek u krajem septembra otkriveno da je pobednik „Tura“ bio pozitivan, kada su uzorci uzeti tokom trke, koja je vožena u julu.

Razlog za to je što naša istraga nije bila završena. Nismo odlučili šta ćemo sa njim. Problem sa ovom situacijom je što je nekako informacija procurela na sredini istrage i to je sve zakomplikovalo. Ne znam koliko će sve ovo da traje, a za dobrobit sporta je da to bude što pre“, istakao je Mekvejd.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: