UCI zabranila Steviću učešće na SP

Međunarodna biciklistička unija (UCI) zabranila je srpskom reprezentativcu Ivanu Steviću da startuje na drumskoj trci na Svetskom prvenstvu u Australiji.

Izvor: JT

Petak, 01.10.2010.

18:54

Default images

Stević je trebalo da se u nedelju nađe na startu trke u Melburnu, ali je u petak Biciklistički savez Srbije obavešten o odluci koji je donela UCI.

Pored Saveza, o celom slučaju obavešten je i Agencija za borbu protiv dopingovanja Srbije. Povodom isključenja Stevića Biciklistički savez Srbije je izdao zvanično saopštenje koje prenosimo.

Biciklistički savez Srbije je, prema odluci saveznog selektora prijavio takmičare i organizovao odlazak naše reprezentacije na Svetsko prvenstvo u Melburn. U sastavu ekipe, a po izboru selektora, bio je i Ivan Stević za koga se znalo da je vođen postupak pred Sudom za arbitražu u sportu u Lozani”.

S obzirom da Savez nije dobio nikakvu informaciju, obratili smo se Međunarodnoj biciklističkoj uniji (UCI) 13. septembra da bismo saznali da li ima zabranu učestvovanja i kakav ima status. Do polaska reprezentacije nije stigao odgovor i naša reprezentacija je u sredu 22. septembra u 13.05 časova Jatovim avionom odletela na put. U 13.47 istog dana Biciklistički savez Srbije je dobio mejl od UCI sa kompletnom dokumentacijom iz koje se vidi da je Stević bio kažnjen od Arbitražnog suda u Lozani sa dve godine zabrane učestvovanja na trkama samo u Italiji i da mu je kazna istekla 17. septembra 2010. godine. Istovremeno UCI je zatražio od BSS da pokrene postupak protiv Ivana Stevića po osnovu odluke Arbitražnog suda”.

S obzirom da u celom slučaju ima dosta nejasnoća, a pogotovu što Steviću niko nije zabranio nastup na trkama koje su pod ingerencijom UCI i gde su prisustvovali međunarodni komesari, da mi kao federacija nismo dobili nikakvu informaciju, uputili smo UCI zahtev 27. septembra za dodatno objašnjenje, ali do sada ga nismo dobili. Selektor reprezentacije Čubrić je u ličnom kontaktu sa predsednikom UCI dobio potvrdu da Stević ne može da startuje na Svetskom prvenstvu bez drugih objašnjena”.

Biciklistički savez je po nalogu UCI započeo postupak i zatražio je od Ivana Stevića izjavu koju očekujemo da dobijemo kada se vrati sa puta. Po dobijanju izjave organi Saveza će poslati kompletnu informaciju sa odlukom u UCI od koga očekujemo konačno razrešenje slučaja”, kaže se saopštenju.
U taboru reprezentacije Srbije u Melburnu viđena je neverica i čuđenje zbog takvog postupka UCI.

Razgovarao sam sa predsednikom UCI Patrikom Mekvejdom, koji mi je potvrdio da Stević ne može da vozi na Svetskom prvenstvu i rekao da je UCI tražio da Savez otvori postupak protiv Stevića, koji je u septembru 2008. godine kažnjen dvogodišnjom zabranom takmičenja samo na trkama u Italiji, odlukom Suda za arbitražu u sportu u Lozani“, rekao je selektor reprezentacije Srbije Radiša Čubrić.

Njemu je, inače, ta suspenzija istekla 17. septembra ove godine, ali je UCI, iz samo njima znanih razloga, retroaktivno otvorio slučaj, iako je na suđenju u Lozani advokatski tim Stevića saopštio da se posle odluke Suda za arbitražu u sportu UCI neće više angažovati i oglašavati u ovom slučaju. Stević je očajan, UCI ga je pustio da vozi dve godine na svim trkama u svetu, pobeđivao je i peo se na postolje a našao je tek uoči Svetskog prvenstva da ga obavesti da će se protiv njega voditi još jednom postupak“, dodao je Čubrić.

Stevića je Olimpijski komitet Italije u septembru 2008. godine, pošto je navodno zaključio istragu iz 2004, kaznio doživotnom zabranom takmičenja, jer je navodno naš olimpijac bio umešan u aferu „Oil for drags“ kada je osuđen italijanski doktor Santućone i još desetak trenera i takmičara zbog posedovanja, korišćenja i prodaje nedozvoljenih preparata i poseta doktoru Santućoneu.

U hotelskoj sobi, koju je Stević delio sa još tri vozača tima, pronađeni su nedozvoljeni preparati u policijskoj raciji dok je ekipa bila na trci. Stevića i njegov tadašnji klub policija nikada nije obavestila o raciji, niti je, pošto je 2005. godine otišao u SAD ikada dobio pozive za saslušanje u Italiji.

Stević se žalio Sudu za arbitražu u sportu i u martu 2009. godine je proces zaključen pooništenjem odluke o doživotnoj zabrani takmičenja. Steviću je, od svih optužbi ostala jedna, za posedovanje sa namerom da koristi nedozvoljene preparate, i presuda Olimpijskog komiteta Italije je prinačena na dvogodišnju zabranu takmičenja u toj zemlji.

UCI se potom nije oglašavao pa je Stević normalno vozio i takmičio se na trkama na kojima su bili i komesari UCI, pobeđivao i peo se na postolje, osvojio titulu šampiona Balkana, pobedio na etapi na „Trci oko Bugarske“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: