UCI suspendovala Kontadora

Trostruki šampion trke “Tur d’Frans” Alberto Kontador privremeno je suspendovan jer je bio pozitivan na klenbuterol tokom ovogodišnjeg izdanja te trke.

Izvor: JT

Četvrtak, 30.09.2010.

10:52

Default images

Španac, koji je trijumfovao na “Turu” ove godine, bio je pozitivan tokom drugog slobodnog dana na trci, a i B test je potvrdio prisustvo zabranjene anaboličke supstance.

“Biciklista, koji je već završio sezonu pre nego što su rezultati postal poznato, formalno i privremeno je suspendovan”, kaže se u saopštenju Međunarodne biciklističke unije (UCI).

Klenbuterol sportisti koriste da bi umanjili masno tkivo u telu i povećali mišićnu masu, ali on ima kratak efekat kao stimulans i može da poveća aerobni kapacitet, krvni pritisak i svesnost, zbog čega se i našao na listi zabranjenih supstanci kod biciklista.

Prvi kineski profesionalni biciklista Li Fuju, bivši timski kolega Lensa Armstronga u RadioŠeku, je takoše suspendovan u aprilu pošto je bio pozitivan na tu zabranjenu supstancu. Koncentracija klenbuterila u Kontadorovom A testu je bila 400 puta manja nego što bi laboratorije Svetske anti-doping agencije trebalo da detektuju, objavila je UCI.

Pošto je u pitanju veoma mala koncentracija i posle konsultacija sa Svetskom anti-doping agencijom, UCI je odmah analizirala i B uzorak koji je potvrdio prvobitni nalaz”, kaže se u saopštenju.
Beta
UCI je objavila da taj slučaj traži dalju istragu pre nego što se donese konačan sud, a za to će biti potrebno neko vreme, ali više detalja se ne otkriva.

Pozitivan nalaz stavlja Kontadorov trijumf sa Astanom na “Turu” u julu pod znakom pitanja i preti da stavi veliku mrlju na karijeru španskog bicikliste, koji je trijumfovao na najprestižnijoj trci na svetu i 2007. i 2009. godine i smatra se jedinom od najboljih vozača u modernoj eri tog sporta.

S druge strane, Kontador je istakao da mu je neko stavio klenbuterol u hranu i da je to jedino objašnjenje za pozitivan test.

U pitanju je trovanje hranom, u kojem sam ja žrtva. Nebitno je da li mi ljudi veruju ili ne, na znam da mogu sve da pogledam u oči i nemam šta da krijem. Samo četiri laboratorije u svetu imaju opremu koja može da pronađe tu supstancu u tim količinima, a svim ostalim bi to promaklo. Ovo je prava greška, sistem je pod znakom pitanja i trebalo bi ga promeniti, a ja ne mogu da tolerišem ideju moguće kazne. U ovom trenutku, ipak, nisam zabrinut za rezultate na “Turu”, želim samo da se sve raščisti da bi moja porodica prestala toliko da brine”, rekao je Kontador na konferenciji za štampu održanoj po objavljivanju da je bio pozitivan.

Kontadorov nalaz je veliki udarac za profesionalni biciklizam, koji se već godinama bori sa dopingom, ali će u senku baciti Svetsko prvenstvo koje se trenutno održava u Australiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

22 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: