Ivan Adžić: "Ako sam ja problem..."

Sportski direktor Crvene zvezde Ivan Adžić i intervjuu za dnevni list "Politika" govorio o pojačanjima, besparici, bivšem treneru Pižonu i mogućem odlasku

Izvor: B92

Sreda, 18.08.2010.

10:29

Default images

Nakon eliminacije od Slovana i remija na startu domaćeg šampionata u Smederevu, navijači Crvene zvezde su kao drugog po redu (nakon Ratka Dostanića), za trenutnu situaciju u klubu okrivili sportskog direktora Ivana Adžića.Nekoliko hiljada navijača na tribinama u Smederevu je reklo svoje u subotu, a samo par dana nakon “medijske ilegale” oglasio se i Adžić:

Ja sam Zvezdino dete i znam šta navijači znače klubu. Oni ga prate, plaćaju karte i prirodno je da imaju pravo da izraze svoj stav. Znam da posle eliminacije od Slovana i remija na startu domaćeg prvenstva ne mogu da budu zadovoljni. Nisam ni ja, pa imam razumevanja za to - rekao je Adžić na početku intervjua i javno rekao šta misli o onima koji traže ostavku - Mene je za direktora izabrao Upravni odbor i spreman sam u svakom trenutku da razgovaram podnesem ostavku. Verujem da ćemo ove godine uzeti titulu i to je cilj koji sam sebi odredio. Deo sam tima Vladana Lukića i ako postanem opterećenje, spreman sam da se sklonim. Pre samo godinu dana Zvezda je bila pred bankrotom. Kada je Lukić izabran rekao je, stabilizacija prve godine, jedan trofej druge, a treće godine titula i Evropa. Lukiću treba da se čestita što je spasao Zvezdu. Kada mi neko priđe i počne da priča svašta ja ga samo pitam da li se učlanio u Zvezdu. Ako nije spreman da da 10 evra godišnje za svoj klub, ako ne dolazi na utakmice i ne kupuje kartu, neka mi ne priča ništa!

Može li Zvezda do titule?

" Zvezda će sigurno osvojiti "duplu krunu" ove sezone, ukoliko prvenstvo bude regularno. Imamo najbolji tim, najbolje navijače i najbolje organizovan klub. Kada govorim o regularnosti prvenstva neću da pričam o pojedincima kakav je sudija Jovanetić. Moraćemo da odigramo 30 jakih utakmica, a mislim da će neki naši rivali igrati desetak rekreativnih. Nažalost moraćemo da se borimo i protiv toga".

Kada ste pre nešto više od godinu dana postavljeni, šta Vas je sačekalo?

Imao sam teških trinaest meseci, jer je klub bio u rasulu. Za ogromne dugove se uglavnom znalo, a stanje na sportskom planu bilo je još gore. Zvezda u tom trenutku dve godine nije uzela nijedan trofej. Imali smo basnoslovno skup tim čija je vrednost prema ugovorima iznosila skoro sedam miliona evra, a koji je bio sramotno treći u prvenstvu i ispao u polufinalu Kupa od Sevojna. Imali smo igrače s neverovatnim ugovorima, od čak 400 do 600 hiljada evra godišnje. Nisam imao dinara na raspolaganju za pravljenje tima, trebalo je raskinuti ugovore sa skupim igračima koji su naravno mogli da traže od Zvezde da im se baš sve isplati. Danas naš tim vredi oko milion i po evra. Imamo svega nekoliko igrača s ugovorima preko 100.000 evra. Ali, ako pogledamo procenu veb-sajta za transfere igrača Trasnfermarkt, Zvezdin tim je procenjen na oko 23 miliona evra. Prošlogodišnji tim je vredeo 1,4 miliona evra, a osvojili smo domaći kup i oteta nam je titula nekoliko kola pre kraja.
Zameraju Vam da ste se olako odrekli Klea i oterali bivšeg kapitena Lazetića...

Tu besmislicu plasiraju oni koji su krivi što je Kleo otišao. Brazilac je bio na pozajmici i Zvezda je imala opciju da njegov ugovor otkupi za 800.000 evra do 5. maja prošle godine. Kako se klub našao u blokadi, uprava pre nas jednostavno nije imala te pare. Ova uprava je došla 26. maja i tada Kleo već nije bio Zvezdin. Lazetić je jedini igrač koji je imao visok ugovor koji je ostao od prošle godine. On i ja smo imali na početku sezone vrlo jasan dogovor. Rekao sam mu da ne znam kada i koliko možemo da mu platimo i da je spreman da ostane i rizikuje? Zamolio je da mu platimo dug iz prethodne sezone koji je bio veoma veliki i to smo odmah uradili. Isplaćivali smo ga tokom prošle sezone, kada je bio ubedljivo najplaćeniji igrač Zvezde. Uoči ove sezone nudili smo mu nov ugovor, zagarantovanu zaradu od 120.000 evra i bonuse od po 50.000 evra za titulu, kup i plasman u Ligu Evrope. Sa osvajanjem dva trofeja bio bi skoro na istom kao prošle godine.

Da li ste ovog leta više zaradili u odnosu na najveće rivale iz Srbije, s obzirom da su Lekić i Savić otišli u inostranstvo?

Nismo još završili prelazni rok. Na transferu Lekića smo zaradili 2,6, a od Vujadina Savića 1,5 miliona evra. Zvezdino je nešto manje od tri miliona, kada se oduzmu procenti koji su pripadali njihovim matičnim klubovima, sredstva solidarnosti koje uzima Fifa, porez... Zvezda nije ostala dužna ni Radu niti Zemunu. Isplatili smo i menadžerske provizije, a podsetio bih da smo nasledili oko tri miliona evra duga menadžerima

Da li je Zvezda bila stvarno zainteresovana za Dragana Mrđu ili ste hteli da pokvarite posao Partizanu s kojim se Vojvodina navodno već bila dogovorila?

Dali smo Vojvodini zvaničnu ponudu, koja je za dvadesetak odsto bila bolja od Partizanove. Zvezda nije imala para, ali ja sam postigao dogovor s jednim nemačkim klubom da nam pozajmi novac, da ga kupimo i da odigra jednu-dve sezone u Zvezdi i potom ode u Bundesligu. Ali, Vojvodina i Mrđa su prihvatili ponudu švajcarskog Siona”.
Da li ste zadovoljni pojačanjima?

Zvezda nema još uvek para da plaća obeštećenja za igrače. Verovali ili ne, mi danas plaćamo zaostale plate Barkosu, Salasu, Kleu, Lukasu, Bronovickom, Šišiću, Zemanu, Janevskom i još desetinama drugih igrača i trenera. Dakle, zarada od transfera ide na vraćanje dugova, a ne na nova pojačanja. Kao slobodni igrači došli su Koroman, Tošić i Binić, naš bivši kapiten Milovanović igra kao pozajmljeni igrač iz francuskog Lansa. Platili smo obeštećenje koje zaista nije veliko za golgetera Rada Kaluđerovića. Zainteresovani smo za štopera Mihajlovića iz Jagodine, kao i za još jednog igrača. Odgovorno tvrdim da Zvezda ima bolji tim nego prošle godine. Dozvolu za odlazak u inostranstvo imaju Ninkov, Bogdanović i Blažić.

Nedavno je objavljeno da je vaša plata 100.000 dinara. Da li je to tačno?

" Ne bih da pričam o svojoj plati, ali skoro da je tačno. U poređenju s mojim prethodnicima sam praktično volonter. Ne žalim se zbog toga. Za Zvezdu bih radio i besplatno. Nemam u ugovoru klauzulu da mora da mi se isplati otpremnina".

Da li je Kristić dugoročno rešenje za trenera i zašto ste smenili Petrovića i, kako Vam se često spočitava, tražili da ga zameni Dostanić?

Petrovića sam ja predložio za trenera. Verovao sam da sa autoritetom i znanjem može da bude pravo rešenje. Na početku je imao dobre rezultate, dok smo na proleće igrali veoma slabo. Bilo je pitanje trenutka kada ćemo izgubiti bodovnu prednost. Naša procena je bila da moramo nešto da uradimo i da trgnemo ekipu. Ubeđen sam da bismo titulu ranije izgubili da nismo to učinili. Mogli smo da pustimo da stvari idu kako idu i da se sakrijemo iza Pižonovog imena i da kažemo da je on izgubio titulu. Kada je reč o Dostaniću, on uopšte nije bio naša prva opcija. Uprava je odlučila da se mesto trenera poveri Miodragu Božoviću, ali on ipak nije mogao da raskine ugovor s jednim ukrajinskim klubom. Tek tada smo pozvali jednog od najškolovanijih trenera u Srbiji, Dostanića s kojim sam dugogodišnji prijatelj i to svi znaju. Titula je počela da nam izmiče u Čačku. Tri dana ranije desio se onaj incident sa pucnjavom na severnoj tribini zbog čega smo kažnjeni do kraja prvenstva. Derbi na stadionu Partizana je bio samo egzekucija u kojoj je sudija Jovanetić bio u glavnoj ulozi. Znamo i ko je s njim razgovarao, odnosno koja je "užička veza" radila. Do skoro nisam mogao da verujem da će bivši zvezdaš da radi protiv svog kluba, ali i to je moguće. Kristić u ovom trenutku rešenje iza koga stoji uprava. Da li će ostati na klupi duže ili ne, zavisi prevashodno od rezultata. Odlučili smo da ne lomimo preko kolena odluku o treneru i zato Kristić još uvek nije imenovan za šefa stručnog štaba - zaključio je Adžić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

148 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: