Uprava Liverpula podeljena

Uprava Liverpula podelila se oko toga da li klub treba da prihvati ponudu kineskog tajkuna Kenija Huanga.

Izvor: B92, Goal

Četvrtak, 05.08.2010.

11:57

Default images

Kako se navodi, vlasnici kluba, Amerikanci Džordž Džilet i Tom Hiks očajnički žele da stopiraju ponudu Huanga, kako bi putem ponude nekog drugog kupca, što više profitirali na prodaji kluba.

Huangova ponuda bi pokrila dugove Liverpula, ali vlasnici ne bi ostvarili zaradu na koju računaju.

Stav Džileta i Hiksa razbesneo je ostale članove Uprave, presednika Martina Brotona, sportskog direktora Kristijana Parsloua i komercijalnog direktora Jan Ajdra, koji žele da nađu što prikladnijeg vlasnika kluba. Veruje se da pomenuta trojka podržava Kenija Huanga kao jedinog ozbiljnog konkurenta.

Prema navodima medija, misteriozna podrška Hunagovoj ponudi je “Čajna Investment Korporejšn” (CIC), investicioni fond koji je pod kontrolom NR Kine.

Huang bi bio spreman da menadžeru Roju Hodžsonu obezbedi sjajnih 150 miliona funti za dovođenje novih igrača.

Liverpul, koji duguje 237 miliona funti, trebalo bi da dobije novog vlasnika tokom avgusta i Kinez se nalazi na vodećoj poziciji u trci koja uključujuje privatni američki konzorcijum Ron Grupu, kao i sirijskog biznismena Jahiju Kirdija.

Veruje se da Kirdi ima bliske poslovne odnose sa Džiletovim sinom, odakle su i potekle spekulacije da suvlasnik Liverpula koristi Sirijca kako bi usporio pregovore sa Huangom.

Kirdijev predstavnik rekao je da njegova investiciona grupa pregovara direktno sa Amerikancima, a ne sa Brotonom ili Barkliz Kapitalom i kako se radi o dogovoru iz kojeg bi Džilet i Hiks profitirao, i to pre početka Premijer lige – 15. avgusta.

Upravo je odluka Džileta i Hiksa da pregovaraju bez učešća ostatka Uprave razbesneo Brotona, Parsloua i Ajra. Broton i Barkliz Kapital su angažovani 16. aprila da upravljaju prodajom kluba i cilj je da se dogovor postigne do kraja naredne nedelje.

Huang vrednuje Liverpul na otprilike 325 miliona funti, što je upola manje od 800 miliona koliko Hiks zahteva. Da bi bili na nuli, Amerikanci će klub morati da prodaju za 362 miliona, pošto su isti platili 218 miliona 2007. godine, a u međuvremenu su uložili još 144 miliona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: