Lorenco nastavio dominaciju i u SAD

Vozač Jamahe Horhe Lorenco trijumfovao je na devetoj trci sezone u kraljevskoj klasi Moto GP šampionata, Velikoj nagradi Sjedinjenih Država.

Izvor: Jelena Trajkoviæ

Nedelja, 25.07.2010.

23:48

Default images

Lorenco je do šeste pobede u ovogodišnjem šampionatu, a 13. u najjačoj klasi došao u vremenu od 43:54.873 minuta, ispred Kejsija Stonera na Dukatiju.

Podijum na "Laguna Seki" kompletirao je aktuelni šampion Valentino Rosi, koji je tako došao do prvg pobedničkog postolja od povratka u šampionat posle pauze zbog loma potkolenice.

Lorenco je poveo od starta, ali je odmah na prvu poziciju izbio Dani Pedrosa na Repsol Hondi, ispred Stonera, vozača Jamahe Teh 3 Bena Spiza i Italijana Andree Dovicioza, dok je mladi Španac pao na peto mesto, ispred timskog kolege i Nikija Hejdena na Dukatiju. Lorenco je do kraja prvog kruga uspeo da napreduje za dva mesta pa je krenuo u poteru za Stonerom, ali i Pedrosom, trenutno dvojicom najozbiljnijih konkurenata u borbi za titulu.
© Fiat Yamaha
U trećem krugu trka je bila gotova za vozača Suzukija Alvara Bautistu, dok su u tim trenucima Spiza obišli i Doviciozo i Rosi. Samo dva kruga kasnije viđeno je još jedno odustajanje, pošto je pored staze završio i vozač Aspar Dukatija Hektor Barbera. Usledila je velika borba Rosija i Dovicioza, u koju se uključio i Hejden, koji je prethodno obišao Spiza.

Lorenco je u šestom krugu uspeo da pretekne Stonera kada je Australijanac u prvoj krivini otišao preširoko, a vozač Jamahe je krenuo polako da se približava sunarodniku koji se nalazio na čelu. Ipak, Lorencu nije dugo bilo potrebno da dođe do vođstva, ali ne zahvaljujući odličnom preticanju, već izletanju Pedrose u 12. krugu.

U to vreme Doviciozo se odmakao od Rosija, Hejdena i Spiza, koji nastavili fantastičnu borbu, ali se njihov poredak nije menjao u narednim krugovima. U 19. krugu, posle odlične bitke za poziciju sa timskim kolegom Markom Melandrijem, Marko Simončeli je napravio grešku i izleteo sa staze na istom mestu kao i Pedrosa.
© Fiat Yamaha
Samo krug kasnije Spiz je napokon uspeo da se nađe ispred Hejdena, a potom je krenuo u poteru za Rosijem, ali uprkos naporima nije uspeo da ga obiđe, a potom je i napravio grešku pa ga je sunarodnik pretekao. Odmah potom ‘Doktor’ je polako počeo da sustiže Dovicioza, a pretekao ga je pet krugova pre kraja.

Tri kruga pre kraja trku je pored staze završio i vozač Pramak Dukatija Aleks Espargaro, a do cilja jedino uzbuđenje viđeno je u borbi za deveto mesto između Mike Kalija na Pramak Dukatiju i vozača Suzukija Lorisa Kapirosija, iz koje je Finac izašao kao pobednik.

Na kraju devete trke sezone iza prve trojice kroz cilj je prošao Doviciozo, a potom su sledili Hejden, Spiz i njegov timski kolega Kolin Edvards i Melandri, dok su prvu desetoricu kompletirali Kalio i Kapirosi. Do bodova na “Laguna Seki” uspeli su da dođu i Rodžer Li Hejden na LCR Hondi i vozač Interveten Honde Aleks de Anđelis, koji menjaju povređene Randija de Punijea i Hirošija Aojamu.
© Fiat Yamaha
Pored toga što je nastavio dominaciju u šampionatu, pošto je sve trke u dosadašnjem delu sezone završio na podijumu, Lorenco je u Sjedinjenim Državama nastavio uspehe španskih sportista u nedelju. Prethodno je Fernando Alonso trijumfovao na trci za Veliku nagradu Nemačke u Formuli 1, dok je Alberto Kontador došao do trećeg trofeja na trci "Tur d'Frans". Zanimljivo je da je posle dodele pehara na "Laguna Seki" prvo puštena italijanska himna, što je jedino nasmejalo Rosija, a potom je ispravljena greška i sa razglasa je krenula španska.

Zahvaljujući novom trijumfu Lorenco je povećao svoju prednost u generalnom plasmanu i sada ima 210 bodova, 72 više od Pedrose, dok je Jamaha i dalje ubedljiva u poretku timova i konstruktora.

Ovogodišnji Moto GP šampionat se nastavlja Velikom nagradom Češke na stazi “Brno” 15. avgusta, gde će biti vožene i trke u klasama do 125 kubika i Moto2.
© Fiat Yamaha
Rezultati trke za Veliku nagradu SAD:
1. Horhe Lorenco (Španija) Fiat Jamaha 43:54.873
2. Kejsi Stoner (Australija) Marlboro Dukati + 3.517
3. Valentino Rosi (Italija) Fiat Jamaha + 13.420
4. Andrea Doviciozo (Italija) Repsol Honda + 14.188
5. Niki Hejden (SAD) Marlboro Dukati + 14.601
6. Ben Spiz (SAD) Monster Jamaha Teh 3 + 19.037
7. Kolin Edvards (SAD) Monster Jamaha Teh 3 + 40.721
8. Marko Melandri (Italija) San Karlo Honda Gresini + 47.219
9. Mika Kalio (Finska) Pramak Dukati + 52.813
10. Loris Kapirosi (Italija) Rizla Suzuki + 52.814
11. Rodžer Li Hejden (SAD) LCR Honda + 1:14.089
12. Aleks de Anđelis (San Marino) Interveten Honda + 1:14.666
odustali:
Aleks Espargaro (Španija) Pramak Dukati
Marko Simončeli (Italija) San Karlo Honda Gresini
Dani Pedrosa (Španija) Repsol Honda
Hektor Barbera (Španija) Aspar Dukati
Alvaro Bautista (Španija) Rizla Suzuki

Generalni plasman vozača:
1. Horhe Lorenco 210
2. Dani Pedrosa 138
3. Andrea Doviciozo 115
4. Kejsi Stoner 103
5. Valentino Rosi 90
6. Niki Hejden 89

Generalni plasman timova:
1. Fiat Jamaha 301
2. Repsol Honda 253
3. Marlboro Dukati 192
4. Monster Jamaha Teh 3 125
5. San Karlo Honda Gresini 102
6. LCR Honda 74

Generalni plasman konstruktora:
1. Jamaha 215
2. Honda 175
3. Dukati 133
4. Suzuki 48

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: