Vekleru etapa, Kontador u žutom

Francuz Tomas Vekler trijumfovao je na 15. etapi 97. izdanja trke „Tur d'Frans“, posle koje je žutu majicu preuzeo branilac titule Alberto Kontador.

Izvor: JT

Ponedeljak, 19.07.2010.

17:29

Default images

Vekler je do trijumfa na 187,5 kilometara dugoj etapi od Pamijera do Bažnere de Lušona došao u vremenu od 4:44:52 sata, s velikom prednošću u odnosu na pratioce.

Kontador je kroz cilj prošao kao sedmi sa dva minuta i 50 sekundi zaostatka i preuzeo je vođstvo u generalnom plasmanu sa osam sekundi prednosti u odnosu na Endija Šleka, koga su zadesili mehanički problemi.

Beta
Vekler, biciklista Biboks Bujge Telekoma, se odvojio na poslednjem usponu dana i na kraju je trijumfovao s jednim minutom i 20 sekundi prednosti ispred Alesandra Balana iz ekipe BMC i vozača Futon-Serveta i Aitora Peresa Arijete.

Ipak, fantastični uspeh francuskog biciklisti ostao je u senci drame u borbi za žutu majicu, pošto je Kontador do majice došao posle napada na Šleka, kada je biciklista Sakso Banka imao probleme. Šlek je pokušao da pobegne iz grupe u kojoj su se nalazili vozači koji pretenduju na visok plasman, ali mu je tada otpao lanac, a aktuelni šampion „Tura“ je ignorisao nepisano pravilo biciklista po kom se nosilac žute majice ne napada u trenutku kada ima probleme.

Kontador tada nije želeo da sačeka biciklistu iz Luksemburga pa se odvojio zajedno sa Denisom Menjšovim iz Rabobanka i olimpijskim šampionom Samjuelom Sančesom, dok je Šlek dao sve od sebe da ih sustigne. Španac je na kraju kroz cilj prošao 39 sekundi ispred najvećeg rivala što mu je bilo dovoljno da preuzme vođstvo u plasmanu.
Beta
Po prolasku kroz cilj Šlek je pokazao svoje nezadovoljstvo, dok je kod Kontadora bila potpuno suprotna priča. Španac je veoma zadovoljan došao na preuzimanje žute majice, ali su mu navijači tada povicima pokazali šta misle o njegovom nesportskom potezu. Do kraja ovogodišnjeg „Tura“ ostalo je još pet etapa, koje garantuju veliku borbu Kontadora i Šleka, koji je sada željan osvete, a sve ljubitelje biciklizma to samo može da raduje.

Prepun sam besa i spreman sam za svoju osvetu. To nije bio lepo potez, ali šta da radim“, rekao je Šlek, pre nego što je dodao da Kontador, Menjšov i Sančes neće dobiti nagradu za fer plej zbog svog poteza.

97. „Tur“ se nastavlja u utorak etapom od Bažnere de Lušona do Poa u dužini od 199,5 kilometara, pre dana odmora u sredu.

Rezultati 15. etape „Tura“:
1. Tomas Vekler (Francuska) Biboks Bujge Telekom 4:44:52
2. Alesandro Balan (Italija) BMC + 1:20
3. Aitor Peres Arijeta (Španija) Futon-Serveto + 1:20
4. Lojd Mondori (Francuska) Ag2r La Mondijal + 2:50
5. Luk Roberts (Australija) Milram + 2:50
6. Frančesko Reda (Italija) Kvik Step + 2:50
7. Alberto Kontador (Španija) Astana + 2:50
8. Samjuel Sančes (Španija) Euskaltel-Euskadi + 2:50
10. Denis Menjšov (Rusija) Rabobank + 2:50
10. Brajan Vandborg (Danska) Likvigas + 2:50

Generalni plasman:
1. Alberto Kontador (Španija) Astana 72:50:42
2. Endi Šlek (Luksemburg) Sakso Bank + 0:08
3. Samjuel Sančes (Španija) Euskaltel-Euskadi + 2:00
4. Denis Menjšov (Rusija) Rabobank + 2:13
5. Jirgen Van Den Bruk (Belgija) Omega-Farma Loto + 3:39
6. Robert Gesnik (Holandija) Rabobank + 5:01

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: