U Roterdamu startuje 97. “Tur”

Prologom u Roterdamu u subotu startuje 97. izdanje trke “Tur d’Frans”, najprestižnije biciklističke trke na svetu.

Izvor: JT

Petak, 02.07.2010.

22:29

Default images

Iako se održava baš u vreme Svetskog prvenstva u fudbalu i podudara sa Vimbldonom ljubitelji biciklizma s nestrpljenjem očekuju okšaje na holandskim, belgijskim i francuskim drumovima.

Okršaja, velike drame, iznenađenja i razočaranja sigurno će biti na pretek, ali će tokom tri nedelje, ipak, u centru pažnje biti duel aktuelnog šampiona Alberta Kontadora i rekordera po broju titula Lensa Armstronga.

Prve tri etape ovogodišnjeg “Tura” voziće se u Holandiji i Belgiji, i na pojedinim delovima će prolaziti po kaldrimi, zaštitnom znaku trke “Pariz – Rube”, najprestižnijeg jednodnevnog klasika. Od 21 etape šest će biti planinske, a ove godine će ujedno biti obeležena 100. godišnjica prvog prolaska “Tura” kroz Pirineje.
Beta
Ove godine će izostati timski hronometar, a individualni će ponovo biti pretposlednja etapa i gotovo izvesno, sem ako se nešto spektakularno ne desi u danima pre tog, odlučiće pobednika 97. “Tura”. Tradicionalno, najprestižnija trka na svcetu završava se na Jelisejskim poljima u Parizu 25. jula.

Ruta trke sigurno nagoveštava veoma otvorenu trku, ali se, ipak, zna da je najveći favorit za trijumf Kontador, ujedno aktuelni šampion. Njegova slaba tačka mogla bi da bude Astana, odnosno nedovoljno jak tim koji ima iza sebe, a upravo to bi mogla da bude najveća prednost njegovog najljućeg rivala, pošto je RadioŠek ekipa sastavljen od veoma jakih biciklista za sve tipove etapa. Znatno manje šanse za pobedu, ali takođe velike daju se i Armstrongu, upravo zbog uskustva, jer nikako ne treba zaboraviti da je on od 1999. do 2005. godine bio neprikosnoven na najprestižnijoj svetskoj trci.

Pored njih dvojice u borbu za trofej sigurno će se umešati i Endi Šlek iz Sakso Banka, koji je prošle godine bio vicešampion “Tura”, biciklista Skaja Bredli Vigins, Robert Gesnik i Denis Menjšov iz Rabobanka, vozač ekipe BMC Kadel Evans i ovogodišnji pobednik trke “Điro d’Italija” Ivan Baso. Potencijalna iznenađenja mogli bi da budu biciklista Likvigasa Roman Krociger, Armstrongov timski kolega Janez Brajković, stariji brat Endija Šleka Frank, i Majkl Rodžers iz HTC Kolumbije.
Beta
Pored za žutu majicu velika borba će se odvijati i u ostalim kategorijama, pa su glavni pretendenti za zelenu majicu, za najboljeg sprintera, tako prošlogodišnji osvajač Tor Huskovd iz Servela, biciklista Kolumbije Mark Kavendiš, Tajler Ferar iz Garmina, vozač tima Skaj Edvald Boason Hagen, Oskar Freire iz Rabobanka, biciklista Kaćuše Robi Mekjuen i Alesandro Petaki iz Lamprea.

Za tačkastu majicu, za najboljeg na planinskim ciljevima, boriće se Egoi Martines iz Euskaltela, biciklista Biboks Bujgue Telekoma Pjerik Fedrigo, Jirgen van den Brek iz Omega Farma-Lotoa, vozač Kaćuše Joakin Rodriges, Džon Gadre iz ekipe Ag2r La Mondijal, biciklista Lamprea Damijano Kunego, kao i Gesnik i Kontador.

Velika borba odvijaće se i za belu majicu, koja će se naći na leđima najboljeg mladog vozača na „Turu“, a kandidati za nju su: Endi Šlek, Gesnik, Krojciger, Jakob Fuglsang i Kris Anker Sorensen iz Sakso Banka, biciklista HTC Kolumbije Toni Martin, Tomas Lofkvist i Hagen iz tima Skaj, vozač ekipe Ag2r La Mindijal Nikolas Roše.

Prva etapa 97. „Tura“, individualni hronometar u Roterdamu, u dužini od osam kilometara, startuje u subotu u 14.10 časova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: