DL: Elita i dalje u SAD

Nakon tri nedelje pauze, u subotu trećeg jula, atletskim mitingom u američkom Judžinu nastavlja se takmičenje u ’IAAF Dijamantskoj ligi’.

Izvor: LB

Petak, 02.07.2010.

21:30

Default images

To će biti 36. ’Perfontejn klasik’, koji će biti održan na stadionu ’Hajvard Fild’, a više od 40 olimpijskih i svetskih prvaka će učestvovati na tom takmičenju.

"Ovo će bez sumnje biti najjača konkurencija u istoriji našeg mitinga. Ukoliko posetioci nisu imali sreće da prisustvuju OI, ovo im je jedinstvena prilika da vide najveće atletske zvezde", rekao je direktor mitinga Tom Džordan.

Prve zvezde šestog mitinga ‘Dijamantske lige’ biće promoteri tog takmičenja Amerikanac Tajson Gej (200 metara), Jamajčanka Šeli En Frejzer (100 metara) i aktuelna svetska rekorderka u bacanju koplja Čehinja Barbora Špotakova.

Gej, koji se oporavio od povrede tetive, zbog koje je prošle nedelje propustio nacionalno prvenstvo SAD, takmičiće se u trci na 200 metara. U konkurenciji veoma mladih atletičara najveći rival svetskom prvaku iz Osake 2007. će biti dvostruki olimpijski prvak Šon Kraford.

U trci na 100 metara, u konkurenciji dama, aktuelna svetska i olimpijska šampionka Šeli En Frejzer će trčati protiv druge i treće sa prošlogodišnjeg SP u Berlinu - zemljakinje Keron Stjuart i Amerikanke Karmelite Džeter. Tu će biti još jedna Jamajčanka, olimpijska pobednica na 200 metara, Veronika Kembel-Braun.

Na mitingu je trebalo da učestvuje još jedna svetska rekorderka – bacačica kladiva Anita Vlodarčik, ali je Poljakinja u poslednjem trenutku otkazala nastup zbog povrede.

Barbori Špotakovoj, koja je olimpijska pobednica, svetska prvakinja iz Osake 2007. i aktuelna svetska rekorderka (72,28 metara) u bacanju koplja, konkurencija će biti Ruskinja Marija Abakumova, bronzana iz Berlina, ali i nova zvezda u toj disciplini Amerikanka Kari Paterson, koja je prošle nedelje, na prvenstvu SAD, postavila novi nacionalni rekord hicem od 66,67 metara. Još jedna Amerikanka, Rejčel Jurković, koja je rođena baš u Oregonu, imaće veliku podršku domaće publike. Inače dve američke atletičarke su velike rivalke i njihovo međusobno nadmetanje traje još od srednje škole.

U takmičenju u bacanju kladiva, u odsustvu Poljakinje Vlodarčik, koja je prošlog meseca popravila svoj svetski rekord iz Berlina hicem od 78,30 metara, najveći favorit će biti Ruskinja Tatjana Lisenko. Pažnju treba obratiti i na Amerikanku Beti Hajdler, dvostruku pobednicu mitinga u Judžinu i srebrnu sa prošlogodišnjeg SP.

Bez obzira na to ko će na kraju trijumfovati, može se očekivati da u subotu bude oboren i rekord mitinga (73,93) iz 2008. godine, koji je ujedno i najbolji rezultat ikada postignut na teritoriji SAD.

Odlična trka nas očekuje i na distanci od jedne milje, pošto će čak sedam od deset najboljih iz prošle godine trčati u Judžinu. Njih predvodi aktuelni olimpijski prvak na 1.500 metara Asbel Kiprop iz Kenije. Kiprop je takmičenje u ’Dijamantskoj ligi’ započeo u Dohi, gde je u trci na 800 metara osvojio drugo mesto (1:43,45). Usledilo je još jedno drugo mesto u veoma uzbudljivoj završnici trke u Šangaju, da bi zatim na mitingu u Oslu, u trci na jednu milju, upisao svoju prvu pobedu u DL (3:49,56).

Tu su i Amerikanac Bernard Lagat, svetski prvak iz Osake, kao i aktuelni svetski šampion Jusef Kamel iz Bahreina. Nikako ne treba zaboraviti ni Marokanca Amina Lalua, koji je ove sezone na 800 metara imao odličnan rezultat od 1:43,71 minuta.

Pored Lagata tu će biti još dvojica Amerikanaca Lopes Lomong i Lajonel Mancano, koji su na prošlonedeljnom prvenstvu SAD osvojili prva dva mesta.

Sjajna konkurencija će biti i u trci na 110 metara sa preponama za muškarce, baš kao i u trci na 400 metara sa preponama za atletičarke.

Sjajni Dejvid Oliver, koji je na prvenstvu SAD postavio najbolje ovosezonsko vreme (12,93), boriće se sa zemljacima Rajanom Vilsonom, Ronijem Ašom i Dejvidom Pejnom. Treba istaći i da je Oliverov najnoviji rezultat za samo tri stotinke slabiji od nacionalnog rekorda SAD (12,90) iz 2006. godine. Međutim, Oliveru najveća opasnost preti od Rajana Bretvajta sa Barbadosa i Terensa Tramela.

Bretvajt je ove sezone, na mitingu u Rimu, osvojio treće mesto, dok Tramel, osim ulične trke u Mančesteru i srebra na Svetskom dvoranskom prvenstvu u Dohi, u novoj sezoni još uvek nije trčao.

U ženskoj trci na 400 metara sa preponama u centru pažnje će biti dvostruka svetska vicešampionka Amerikanka Lašinda Dimus, koja, posle pobeda u Šangaju (53,34) i Rimu (52,82 – najbolje ovosezonsko vreme), vodi u ’Dijamantskoj trci’ u toj disciplini.

Njoj će se suprotstaviti zemljakinja Šina Tosta, srebrna sa Igara u Pekingu i Džozen Lukas sa Trinidada, bronzana sa SP u Berlinu.

Uzbuđenja će biti i u trci na 800 metara gde se očekuje velika borba nekoliko olimpijskih i svetskih šampionki - aktuelne olimpijske prvakinje Pamele Dželimo iz Kenije, njene zemljakinje Dženet Džepkosgei, pobednice iz Osake, Marjam Džamal iz Bahreina, aktuelne svetske prvakinje na 1.500 metara i Ruskinje Marije Savinove, svetske prvakinje na 800 metara u dvorani.

Svoju šansu u toj trci će tražiti i Amerikanka Ana Pirs, koja je prošle godine na mitingu ’Zlatne Lige’ u Parizu postavila svoj najbolji rezultat (1:58,80) kada je iznenadila veliku favoritkinju Megi Vesi.

Miting u Judžinu počinje u subotu od 20 časova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: