Srbija četvrta, rekord Španovićeve

Atletska reprezentacija Srbije nije uspela da se plasira u I Ligu Evrope.

Izvor: LB

Nedelja, 20.06.2010.

21:20

Default images

Srbija je sa 180,5 bodova naša reprezentacija osvojila četvrto mesto Evropskog ekipnog prvenstva u atletici II liga.

Na stadionu Crvene zvezde drugog dana takmičenja, do poslednje discipline vodila se borba za plasman u elitnu grupu. Reprezentacije Švajcarske, Austrije i Hrvatske su se smenjivali u vođstvu, ali je muška štafeta 4x400 metara rešila sve dileme. Sledeće godine u I Ligi Evrope učestvovaće timovi Švajcarske i Hrvatske.

Pehovi koji su zadesili srpske takmičare odrazili su se na ukupni plasman, i nažalost Srbija se nije izborila za ulazak u viši rang takmičenja. U nedelju su u srpskom timu dominirale devojke, pre svih sjajna Ivana Španović koja je popravila svoj nacionalni rekord u skoku u dalj. Ona je preskočila 6,78 metara, što je za sedam santimetara bolji rezultat od njenog dosadašnjeg rekorda (6,71), postavljenog prošle godine na Evropskom prvenstvu za juniore u Novom Sadu.

Na startu takmičenja, srpska atletičarka Tatjana Jelača je u bacanju koplja pobedila sa rezultatom od 58,52 metra i osvojila maksimalni broj bodova za Srbiju.

Očekivala sam bolje rezultate u poslednja dva pokušaja, ali gubitak koncentracije je uzeo svoj danak. Nadam se da ću u Barseloni dati najbolje od sebe. Trenirala sam intenzivno u poslednja dva meseca, ali se za to takmičenje pripremam još od januara“, izjavila je Jelača.

Maksimalne bodove za Srbiju osvojila je i Olivera Jevtić na 5.000 metara, sa rezultatom 15:37,67 minuta, pošto je ostale takmičarke prestigla za više od jednog kruga.

Marina Munćan se borila do kraja u taktičkoj trci na 1.500 metara se, ali je u samom finišu izgubila od Moldavke Oksanea Juravel, ali je Srbiji donela novih sedam poena.

Nisam imala posebnu strategiju osim da čuvam snagu tokom prvog dela trke, a potom da dam sve od sebe u finišu. Glavni konkurent bila mi je Marina“, izjavila je Oksana Juravel.
Beta
Na zaletištu u skoku u dalj postavljen je novi državni rekord. Publika je u drugoj seriji imala priliku da vidi fantastičan skok Ivane Španović, preko sedam metara, ali nažalost sa „nevidljivim“ prestupom. Međutim, fantastična Ivana je već u narednom pokušaju popravila svoj nacionalni rekord pošto je skočila sjajnih 6,78 metara. To je trenutno četrvrti rezultat u Evropi.

Zadovoljna sam prvim mestom. Malo mi je krivo zbog drugog skoka. Skakala sam dobro pred domaćom publikom, koja me je bodrila. Takva podrška će mi nedostajati u Barseloni“, istakla je Španovićeva.

Fantastično je trčao Goran Nava. Dve trke i dve pobede. Pokazao je Nava kako se trči za Srbiju.

Prilično sam zadovoljan. Dao sam sve od sebe i žarko sam želeo pobedu. Nije bilo lako. Prošle godine nisam bio pobednik i zato mi ova pobeda još više znači. Strategija je bila odlična. Plan je bio da u prvom krugu budem drugi. U poslednjih 200m krenuo sam u napad na protivnike i isplatilo se. Ovaj stadion mi mnogo znači i voleo bih da se Olimpijske igre jednog dana održe baš ovde“, istakao je Nava.

Na 3.000 metara stiplčez Darko Živanović je sjajno trčao i na kraju pobedio sa vremenom 8:57,87 minuta.

Veoma sam zadovoljan pobedom. Bio sam brži od pet bolje rangiranih takmičara. Taktika mi je bila da nametnem svoj ritam od početka što se isplatilo. Ovo je moj najbolji rezultat u sezoni“, rekao je posle trke Živanović.

Veliki peh zadesio je Miroslava Novakovića, koji se takmičio na 110 metara sa preponama. Novaković je udario prvu preponu i nije završio trku trku. Miloš Savić je na 200 metara bio četvrti, ali je po odluci sudija na kraju, ipak, diskvalifikovan, jer je u krivini nagazio liniju susedne staze.
Beta
Veliki favorit u skoku u vis Hrvatica Blanka Vlašić, pobedila je sa preskočenih 1,94 metara. Kiša i klizavo zaletište nisu dozvolili višestrukoj svetskoj prvakinji da ostvari bolji rezultat, ali je jedna od najboljih ateltičarki sveta pokazala koliko voli da takmiči.

Osećala sam se sjajno tokom svakog pokušaja. Zagrevanje je bilo sjajno. Volela bih da sam imala više pokušaja, moj finalni skok bi sigurno bio mnogo bolji. Trenutno se pripremam za takmičenja u Parizu, Barseloni i Madridu“, istakla je Blanka.

U trci na100 metara sa preponama pobedila je austrijska ateltičarka Viktorija Schreibeis sa rezultatom od 13,19 sekudni. U muškoj konkurenciji, na 110 metara sa preponama, trijumfovao je Jurica Grabušić (13,67), koji je tako Hrvatskoj doneo osam bodova

Nisam očekivao da ću pobediti. Ove godine se nisam dobro pokazao. Imao sam problema sa preponama, ali sam uspeo veoma brzo da se oporavim“, izjavio je Grabušić.

Fantastičan rezultat ostvario je Slovak Dmitrij Valukevic u takmičenju u troskoku. On je u drugoj seriji preskočio 17,18 metara.

U bacanju kladiva pobedila je Moldavka Marina Margiev sa hicem od 70,29 metara, što je izuzetno vredan rezultat. U bacanju koplja najbolji je bio olimpijski vicešampion Vladims Vasilevskis iz Letonije, sa fantastičnim hicem od 84,08 metara.

U štafeti 4x400m u konkurenciji žena dominirale su švajcarske atletičarke (3:37,43), dok su maksimalan broj bodova u konkurenciji muškaraca osvojili Slovaci (3:08,93).

Konačan plasman reprezentacija:

1. Švajcarska 207 bodova
2. Hrvatska 200
3. Austrija 193,5
4. Srbija 180,5
5. Slovačka 179,5
6. Letonija 179,5
7. Moldavija 150,5
8. Izrael 142,5

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: