Održana komemoracija Orliću

Smrću Vlaha Orlića vaterpolo je izgubio čoveka koji je tokom čitavog života bio veliki vizionar, rekao je na komemorativnom skupu Aleksandar Šapić.

Izvor: B92

Subota, 12.06.2010.

14:05

Default images

"Orlić je uvek bio vizionar, čovek budućnosti. Iako je najveći deo radnog veka proživeo u 20, naš najveći trener je bio stručnjak za 21. vek",naveo je Šapić na komemoraciji održanoj u Skupštini grada.

Ističući da je harizmatični Orlić bio čovek specifične komunikacije, Šapić je naveo i jedan od detalja.

"Govorio je veoma često u metaforama. Uvek je mislio na suštinu, a ne formu. Sa igračima je najčešće držao sastanke kasno uveče smatrajići da je to najbolji deo dana za dogovore", rekao je Šapić.

Prema njegovim rečima, Orlić je od dolaska u Beograd pre više od pola veka "počeo da piše istoriju jugoslovenskog i svetskog vaterpola".

"Proteklih dana mnogi su ga uporedjivali sa velikim ljudima iz drugih sportova. Mislim da je Vlaho, ipak, po mnogo čemu bio jedinstven i da ne može da se poredi ni sa kim", rekao je Šapić i dodao da je od vremena kada je on udario temelje, naš vaterpolo postao najkvaliteniji na svetu.

Orlić je, prema Šapićevom mišljenju, ličnost koja je prevazišla sportske okvire i koja u istoriji ne sme da ostane upamćena samo kao sportski radnik.

"On nije bio samo trener i učitelj, on je menjao stvari i kosnstantno stavrao budućnost našeg sporta. Govorio je da igrače niko ne može da nauči da igraju i da je cilj svakog trenera da napravi sistem kako bi makismalno iskoristio pojedinačne kvalitete. Kao i svi velikani često se suočavao sa činjenicom da ga ljudi ne shvataju do kraja", napomenuo je Šapić.

U ime Plivačkog vaterpolo saveza Crne Gore od sugrađanina Orlića oprostio se Dragan Čurčić koji je istakao da su Kotorani ponosni što je trofejni stručnjak rodjen u njihovom gradu.

"Tragičnu vest o Orlićevoj smrti primili smo sa nevericom. Naš Kotoranin, koji je u našem gradu naučio da pliva i vesla, silom prilika došao je u Beograd, što se pokazalo kao pun pogodak pošto je on bio idejni tvorac moćnog Partizana", podsetio je Čurčić.

Istakao je da je vaterpolo izgubio sjajnog radnika koji je u isto vreme bio i kosmopolita i patriota.

"Orlić je zaslužan za bezbroj revolucionarnih promena u vaterpolu, od kojih su najznačajniji odvajanje Vaterpolo saveza od Plivačkog, formiranje prepoznatljive škole jugoslovenskog vaterpola i izgradnja nepogrešivog sistema za stvaranje trenera. Možda je bitnije od svega što je on prvi uveo profesionalizam i nauku u vaterpolo.", zaključio je Čurčić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: