"Jedan gol, jedan cilj"

Kompanija Telenor u Srbiji postala je deo svetske kampanje ”Jedan gol, jedan cilj”, koju su pokrenule Svetska kampanja o obrazovanju i FIFA.

Izvor: B92

Utorak, 08.06.2010.

16:13

Default images

Ova kampanja je pokrenuta sa ciljem da se promoviše ideja o dostupnosti obrazovanja za svu decu i odrasle.

Mobilni operatori širom sveta, među kojima i Telenor grupa, poslaće više od milijardu SMS poruka i svojim korisnicima ponuditi mogućnost da podrže projekat „Jedan gol, jedan cilj“, pred i tokom Svetskog prvenstva u Južnoj Africi, koje se održava od 11. juna do 11. jula.

"Veruje se da oko 72 miliona dece u celom svetu ne dobija apsolutno nikakvo obrazovanje. Kampanjom Jedan gol, jedan cilj dižemo kolektivni glas zahtevajući od lidera sveta da obećaju da će do 2015. obezbediti obrazovanje za sve. Slanjem besplatne SMS poruke našim korisnicima i angažujući ih da podrže ovu akciju, dokazaćemo da su mobilni telefoni sredstvo komuniciranja koje ima stvarni potencijal da dosegne ceo svet", kaže Jon Fredrik Baksos, direktor Telenor grupe.
Prijavljivanje za mobilnu kampanju “Jedan gol, jedan cilj” biće predstavljeno u formi peticije svetskim liderima na Samitu o obrazovanju u drugoj polovini godine. Zainteresovani mogu da podrže akciju tako što će posetiti Telenorovu veb adresu www.telenor.rs/info/1GOAL ili vap adresu, wap.telenor.rs/1goal.

„U životu je potrebna velika želja i snaga da se ostvari zacrtan cilj. Naš zajednički posao u Južnoj Africi je da budemo među onima koji će podržati kampanju ’Jedan gol, jedan cilj’ u zalaganju da svako dete na planeti ima pravo da ide u školu. Neka ovo Svetsko prvenstvo u Južnoj Africi, pored želja za dobrim igrama i što boljem plasmanu, bude zapamćeno kao događaj koji je doprineo da deca dobiju šansu da ostvare svoje snove kroz obrazovanje“, kaže Radomir Antić, selektor fudbalske reprezentacije Srbije. Pored našeg selektora, kampanju u Srbiji podržali su Nikola Žigić i Marko Pantelić.
Tokom 2000. godine 164 vlada sveta definisalo je ukidanje siromaštva kao jedan od najvažnjih ciljeva kroz obezbeđivanje obrazovanja za sve. Od tada su mnoge zemlje ukinule naknadu za školovanje, a ukupna sredstva porasla su za četiri milijarde dolara i dodatnih 40 miliona dece krenulo je u školu. Međutim, 72 miliona dece još uvek nije u mogućnosti da ide u školu i ove godine „Jedan gol, jedan cilj“ sa partnerima radi na tome da ovu situaciju promeni. Domaćin Svetskog prvenstva izradiće i mapu puta za ostvarenje dostupnosti školovanja.

„Jedan gol, jedan cilj“ ima za cilj da prikupi dodatna sredstva koja će obezbediti bogate i zemlje u razvoju kako bi svako dete steklo obrazovanje. Prema procenama potrebno je 16 milijardi dolara godišnje da bi univerzalno obrazovanje postalo stvarnost, dok se trenutno na osnovno troši samo četiri miljarde“, kaže jordanska kralica Ranija.

Kampanju je do sada podržalo osam miliona ljudi, među kojima su i jordanska kraljica Ranija, predsednik FIFA Sep Blater, glumica Džesika Alba, fudbalski asovi - Rio Ferdinand (Mančester Junajted), Mikael Esjen (Čelzi), Alesandro Del Pjero (Juventus), Zinedin Zidan, Marsel Desai, selektor engleske reprezentacije Fabio Kapelo, fudbalski klubovi širom sveta, svetski zvaničnici, organizacije i pojedinci iz više od 100 zemalja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: