UCI ispituje 'mehanički doping'?

Sportski direktor biciklističkog tima Kofidis Alan Deloel zatražio je posebne tehničke preglede bicikala na predstojećem Tur D’Fransu.

Izvor: LB

Četvrtak, 03.06.2010.

22:28

Default images

On je izjavio da je to jedini način da se takmičari spreče da u ramove svojih bicikala ugrađuju skrivene elektro-motore.

Mediji spekulišu da je italijanski bicklista Fabian Kanćelara pobedio na ‘Trci oko Flandrije’ zahvaljujući tome što je vozio bicikl sa skrivenim elektro-motorom.

Međutim, Kanćelara je negirao sve optužbe. Deloel je rekao da bi Međunarodna biciklistička unija (UCI) trebalo da uvede specijalne preglede bicikala, kako bi se sprečio, kako je on rekao, ‘mehanički doping’.

"Nadam se da će se nadležni pobrinuti da se takve stvari spreče, jer ako je ovo tačno, to je onda mehanički doping. Osnova biciklizma je da se vozači takmiče samo sa svojom snagom. Ako se ugrađuju motori na bicikle, uskoro ćemo voziti ‘24 sata Le Mana’”, rekao je on.

Na video-snimcima sa trke čini se da Kanselara pritiska jedno dugme na ručkama svog bicikla.

"To je toliko ludo, da nemam šta da kažem. Ne želim da trošim mnogo vremena na tako glupu priču", rekao je Kanćelara.

Sedmostruki pobednik Tur d'Fransa Lens Armstrong rekao je da mu je muka od razgovora na tu temu, dok je bivši biciklista Johan Brujnel rekao da je ta priča tipična za taj sport.

"Ne verujem u tu priču. Kanselara je meta, ali ja uopšte ne verujem da je to moguće", rekao je Brujnel.

Međunarodna biciklistička unija je saopštila da će ispitati ceo slučaj zajedno sa proizvođačima bicikala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: