Pobeda Frankitija na Indiju 500

Aktuelni šampion Indy car serije Dario Frankiti trijumfovao je na ovogodišnjem izdanju legendarne trke Indijanapolis 500.

Izvor: Jelena Trajkoviæ

Ponedeljak, 31.05.2010.

00:57

Default images

Škot je tako timu Čip Ganasi omogućio da postane prva ekipa koja je u istoj godini pobedila u Indijanapolisu i na trci Dejtona 500.

Frankiti je do trijumfa došao u vremenu od 3:05:37.013 časa, ispred vozača Panter rejsinga Dena Veldona i Aleksa Lojda u bolidu ekipe Dejl Kojn.

Povratak posle jedne godine ostustva, titula, a potom i pobeda na Indiju… Sve mi to neverovatno znači. Do deset krugova pre kraja sam bio veoma opušten, ali sam se posle unervozio jer nisam znao kakva je situacija sa drugim vozačima, ali sam morao i da štedim gorivo. Ali, druga pobeda ovde je neverovatna”, rekao je Frankiti, koji je svoju prvu pobedu na stazi “Indijanapolis Motor Spidvej” ostvario 2007. godine, u trci koja je bila skraćena za 34 kruga zbog kiše.
Beta
Vozač ekipe Čip Ganasi je do trijumfa došao poprilično ubedljivo jer se u vođstvu nalazio 155 krugova od 200, koliko ih je kompletirano. Poslednji put se u vođstvo vratio u 192. krugu, kada je osvajač pol pozicije Elio Kastroneves otišao u boks, i do kraja ga nije ispuštao. Škot je ujedno tako onemoćućio Kastronevesa u pokušaju da postane tek četvrti vozač kome je četiri puta pošlo za rukom da trijumfuje u Indijanapolisu. Brazilac je na kraju kroz cilj prošao tek kao deveti.

Iza prve trojice sledili su Frankitijev timski kolega Skot Dikson, dvoje vozača Andreti Grin rejsinga Denika Petrik i Marko Andreti, Džastin Vilson u bolidu ekipe Drejer & Rajnbold, i dvojac tima Penske Vil Pauer i Kastroneves, dok je prvu desetoricu kompletirao Kanađanin Aleks Tagliani.

Pored dominacije Frankitija ovogodišnji Indijanapolis 500 obeležio je i udes Britanca Marka Konveja posle kontakta sa Rajanom Hanter-Rijom u poslednjem krugu trke. Konvej je poleteo i udario u zaštitni zid, zbog čega je na stazi do cilja bila istaknuta žuta zastavica. Pošto je bezbedno izvučen iz svog bolida Britanac je prebačen u bolnicu gde mu je konstatovan prelom noge.
Beta
Pošto se legendarna trka vozila i bodovala u okviru Indy car serije u generalnom plasmanu šampionata i dalje vodi Pauer sa 227 bodova, 11 više od Frankitija, dok je Dikson treći sa 203. boda.

Takmičenje u Indy car seriji se nastavlja već 5. juna na stazi “Teksas Motor Spidvej” u Fort Vortu.

Rezultati trke Indijanapolis 500:
1. Dario Frankiti (Velika Britanija) Čip Ganasi 3:05:37.013
2. Den Veldon (Velika Britanija) Panter rejsing + 0.154
3. Aleks Lojd (Velika Britanija) Dejl Kojn rejsing + 20.988
4. Skot Dikson (Novi Zeland) Čip Ganasi + 21.492
5. Denika Patrik (SAD) Andreti Grin + 21.756
6. Marko Andreti (SAD) Andreti Grin + 23.525
7. Džastin Vilson (Velika Britanija) Drejer & Rajnbold rejsing + 25.976
8. Vil Pauer (Australija) Penske + 30.247
9. Elio Kastroneves (Brazil) Penske + 33.014
10. Aleks Tagliani (Kanada) FAZZT rejs tim + 34.248

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: