Ivan Baso pobednik 93. „Đira“

Italijan Ivan Baso trijumfovao je na 93. izdanju trke „Điro d’Italija“, dok je Gustav Erik Larson iz Švedske pobedio na poslednjoj etapi.

Izvor: JT

Nedelja, 30.05.2010.

18:31

Default images

Biciklisti Likvigasa to je druga pobeda na „Điru“, pošto je na njemu prethodno trijumfovao 2006. godine, pre nego što je dobio dvogodišnju suspenziju zbog pokušaja dopinga.

Baso je poslednju etapu, individualni hronometar vožen u Veroni u dužini od 15 kilometara, završio kao 15, dok je Larson trijumfovao u vremenu od 20:19 minuta.

Posle prolaska kroz cilj Baso je dobio ovacije hiljade italijanskih navijača, koji su tako pokazali da su mu oprostili umešanost u doping skandal ’Operacija Puerto’. Italijan je na kraju do pobede došao posle 87:44:01 časova, s prednoću od jednog minuta i 51 sekunde u odnosu na biciklistu ekipe Kes d’Eparnj Davida Aroju iz Španije.

Drugi biciklista Likvigasa Vinćenco Nibali, koji je na „Điro“ pozvan u poslednjem trenutku pošto se Franko Pelicoti našao pod istragom zbog dopinga, zadržao je treće mesto u generalnom plasmanu, ispred sunarodnika Mikelea Skarponija, Australijanca Kadela Evansa i Aleksandera Vinokurova iz Kazahstana.
Beta
I dok je Baso osvojio roze majicu bela se našla na leđima bicikliste Sakso Banka Ričija Portea, crvenu, za najboljeg u plasmanu po bodovima, zadržao je Evans, dok je Metju Lojd postao prvi Australijanac koji je osvojio zelenu majicu na „Điru“, za najboljeg na brdskim ciljevima.

Na poslednjoj etapi iza Larsona, svetskog šampiona na hronometar, našao se biciklista Kolumbije Marko Pinoti, dok su prvu petoricu u Veroni kompletirali Vinokurov, Evans i Nibali, ali su sve oči bile uprte u Basa, koji je Italijanima doneo 15. trijumf na „Điru“.

Rezultati 21. etape trke „Điro d’Italija“:
1. Gustav Erik Larson (Švedska) Sakso Bank 20:19
2. Marko Pinoti (Italija) Kolumbija + 0:02
3. Aleksander Vinokurov (Kazahstan) Astana + 0:17
4. Kadel Evans (Australija) BMC + 0:22
5. Vinćenco Nibali (Italija) Likvigas + 0:23
6. Ignatas Konovalovas (Litvanija) Servelo + 0:23
7. Bredli Vigins (Velika Britanija) Skaj + 0:29
8. Kameron Mejer (Australija) Garmin + 0:32

Generalni plasman:
1. Ivan Baso (Italija) Likvigas 87:44:01
2. David Arojo Duran (Španija) Kes d’Eparnj + 1:51
3. Vinćenco Nibali (Italija) Likvigas + 2:37
4. Mikele Skarponi (Italija) Androni Đokatoli + 2:50
5. Kadel Evans (Australija) BMC + 3:27
6. Aleksander Vinokurov (Kazahstan) + 7:06

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

23 h

Podeli: