Milito doneo Interu Ligu šampiona!

Fudbaleri italijanskog Intera osvojili su Ligu šampiona pobedivši u finalu na stadionu ’Santijago Bernabeu’ u Madridu nemački Bajern sa 2:0.

Izvor: Aleksa Gutoviæ

Subota, 22.05.2010.

21:33

Default images

Strelac oba gola za Italijane u finalu bio je fenomenalni Argentinac Dijego Milito (35. i 70. minut), koji je proglašen za igrača utakmice.

Inter je tako, nakon osvojene titule i Kupa u Italiji, zaokružio fantastičnu sezonu triplom krunom. Milanskim ’crno-plavima’ to je treća titula u najjačem evropskom takmičenju, a prva posle 45 godina.

Sjajni Portugalac na klupi Intera Žoze Murinjo postao je ovim trijumfom tek treći trener u istoriji koji je ovo takmičenje osvojio sa dve ekipe (Ernst Hapel i Otmar Hicfild). Murinjo je prethodno bio najbolji 2004. godine sa Portom. Takođe, srpski kapiten Dejan Stanković, koji je odigrao poslednjih 25 minuta, zaokružio je fenomenalnu karijeru osvojivši 23. trofej.

Iako su iz oba tabora najavljivali da nema favorita, ipak je Inter imao blagu predost finalni duel, što se i videlo na terenu. Murinjova ekipa od početka je znala šta hoće, postigla je golove na vreme i zasluženo je došla do titule.

Oba trenera počela su utakmicu u očekivanim sastavima. Murinjo je ostavio kapitena Srbije Dejana Stankovića na klupi, a u startnih 11 našao se Makedonac Goran Pandev. Sa druge strane, suspendovanog Franka Riberija menjao je Turčin Hamit Altintop.
Beta
Inter je bolje, odnosno sa manje straha, otvorio finalni duel, ali prvu priliku imao je Bajern. Posle prvog dobrog prodora Robena u osmom minutu po desnoj strani Olić imao šansu, ali je šutirao slabop pored gola. Levonogi Holanđanin je u prvih 45 minuta bio jedina pretnja golu Intera.

'Crno-plavi' iz Italije uzvratili su desetak minuta kasnije. Snajder je sa oko 30 minuta jakim udarcem pokušao da savlada Buta, lopta je na putu ka Bajernovom golu zakačila i Altintopa, ali Bajernom golman je bio smiren i izboksovao je.

Usledilo je 15-ak minuta igre bez prave prilike, a onda je u 35. minutu sevnula polukontra Intera i Italijani su poveli. Golman Žulio Cezar poslao je dugačku loptu ka Militu, Argentinac je odigrao dupli pas sa Snajderom, izašao sam ispred Buta i smireno nakon jednog lažnjaka savladao nemačkog golmana za 1:0.
Beta
Milito je tako, nakon gola u finalu Kupa Italije, i gola u odlučujućoj utakmici u Sijeni kojim je Inter došao do titule u Seriji A, fenomenalnu sezonu začinio pogotkom u finalu Lige šampiona.

Vodeći gol Intera omogućio je Italijanima puno prostora za kontra napade u nastavku. Samo dva minuta posle vodećeg gola Eto je bio u dobroj poziciji ali nije iskontrolisao loptu kako je želeo, a u 44. minutu Snajder je imao veliku priliku da duplira prednost svog tima. Snajder i Milito ponovo su sve sami napravili, ali ovoga puta u zamenjenim ulogama.

Snajder je proigrao Milita na levoj strani, Argentinac je sačekao, pogledao, i odigrao sjajan povratni pas za Holanđanina u prostor, ali je pokušaj Snajdera išao pravo u Buta, i ostalo je 1:0. U poslednjim trenucima solidan pokušaj imao je i Mark van Bomel, ali je lopta završila pored gola i nakon 45 minuta Inter je vodio.
Beta
Bavarci su u samo 30 sekundi nastavka uspeli da urade više nego u celom prvom poluvremenu – uspeli su da stvore prvu pravu priliku. Olić je odlično proigrao Milera, koji se našao u situaciji ’jedan na jedan’ sa golmanom Cezarom, ali je brazilski golman nogama u padu zaustavio pokušaj Nemca.

Samo 60 sekundi kasnije Inter je imao veliku priliku. Milito je fenomenalno prošao po levoj strani, odložio loptu za Pandeva koji je iz trka pokušao dobrim udarcem, ali je But paradom osujetio taj pokušaj.

Posle furioznog početka drugog dela, usledilo je 15-ak minuta igre između dva kaznena prostora, a onda su napravljene dve izmene, po jedna na obe strane. Za Bajern je umesto Altintopa zaigrao Klose, a za Inter od 68. minuta kapiten srbije Dejan Stanković koji je zamenio Kivua.
Beta
Ulaskom Stankovića na teren Srbija je treću godinu za redom dobila svog predstavnika u finalu Lige šampiona. Prethodne dve godine to je bio Nemanja Vidić, koji je kao i Stanković nekada bio kapiten Crvene zvezde.

Posle ulaska Klosea, a pre Stankovića, Bajern je imao dve dobre akcije iz kojih je mogao da postigne gol. Prvo je posle prekida Robena i udarca Milera Kambijaso sjajno izblokirao udarac, a Roben je i dva minuta kasnije bio glavni akter. Njegov pokušaj sa desne strane, koji je išao u sam gornji desni ugaro Cezara, Brazilac je ’skinuo’.

Bajern je nastavio da napada preko Robena (bilo je očigledno da fali i Riberi koji bi razvukao odbranu Intera), a Holanđanin je u 69. minutu uputio opasan centaršut, pokušao je Olić, ali je Samjuel ovoga puta izblokirao pokušaj.
Beta
Upravo iz te akcije Bavaraca razvila se kontra Intera, kojom je i rešeno pitanje pobednika. Kamerunac Eto je sa sredine poslao predivan pas na levu stranu za Milita, a Argentinac je još jednom pokazao da je trenutno nezaustavljiv. Zalomio je fenomenalnom fintom Van Bujtena i lepo plasirao loptu u dalji Butov ugao za 2:0. Bio je to 30. gol Milita u sezoni.

U nastavku meča Murinjo je umesto Pandeva ubacio Muntarija i tako svesno umrtvio igru. Sa druge strane Van Gal je pokušao i sa Mariom Gomezom, ali Bavarci do kraja, pored nekoliko poluprilika, nisu ozbiljnije ugrozili gol Žulija Cezara i na kraju je ostalo 2:0.

U zaustavnom vremenu Murinjo je umesto Milita na teren poslao Materacija, Argentinac je od navijača svog kluba dobio zaslužene ovacije, a Portugalac na klupi pokazao da je veliki trener u svakom pogledu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

228 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: